Јан Коћера

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јан Коћера

Јан Коћера 1914.
Јан Коћера 1914.

Информације
Датум рођења 18. децембар 1871.
Место рођења Брно (Аустроугарска)
Датум смрти 17. април 1923.
Место смрти Праг (Чехословачка)
Дела

Јан Коћера (чеш. Jan Kotěra; Брно, 18. децембар 1871Праг, 17. април 1923) је био један од значајних архитеката, урбаниста, теоретичара архитектуре, пројектанта намештаја и сликар.

Биографија[уреди]

Источночешки Музеј у Храдец Кралове
Биста у Прагу
Правни факултет у Прагу, Јан Котера и Ладислав Махоњ 19211931. године

Родио се 18. децембра 1871. године у Брну. Школовао се у немачким школама у Усти над Лабом и у Плзњу. Између осталог студирао је и код Ото Вагнера на Академији ликовних уметности у Бечу. У Бечу је између других упознао и Јоже Плечника познатог словеначког архитекта који је радио у Бечу, Београду, Прагу и Љубљани.

У почетку још у оквиру бечке сецесије био је под утицајем Френк Лојд Рајта и функционалистичких форми. Убрзо се определио за елементе чешке народне архитектуре и изградио специјални стил у грађевинарству и архитектури који је заснован на употреби елемената из чешког народног неимарства.

Не само преко својих пројеката већ и као професор на универзитету вршио је велики утицај на чешку архитектонску мисао. Један од његових најзначајнијих ученика је био Јосеф Гочар. Јан Коћера је био професор на Уметничкој академији у Прагу.

Дела[уреди]

Литература[уреди]

  • PSN Československa akademia vied, Praha 1962.

Спољашње везе[уреди]