Западна Морава

С Википедије, слободне енциклопедије
Датум измене: 19. септембар 2012. у 23:43; аутор: Dcirovic (разговор | доприноси) (Враћене измене 109.93.80.170 (разговор) на последњу измену корисника BokicaK)
Западна Морава
PhotoBane4.jpg
Западна Морава
Датотека:Serbia West Morava basin.png
Слив Западне Мораве
Опште информације
Дужина308 km
Пр. проток125 ​m3s
СливВелика МораваДунав
Водоток
ИзворГолија
Географске карактеристике
Држава/еШаблон:ЗД Србија
НасељаЧачак, Краљево, Ужице
ПритокеИбар, Расина
Река на Викимедијиној остави

Западна Морава је река у централној Србији дугачка 308 km, која заједно са Јужном Моравом чини Велику Мораву.

Извори

Западна Морава настаје у пољу Ташти, источно од Пожеге, од Голијске Моравице и Ђетиње. У овом пољу се у Ђетињу са леве стране улива Скрапеж, али на мање од једног километра од ушћа Скрапежа, Ђетиња се среће са Голијском Моравицом, стварајући Западну Мораву. Због близине ушћа Ђетиње, Скрапежа и Голијске Моравице, неки извори сматрају све три реке директним крацима Западне Мораве, али пошто је Голијска Моравица 23 km дужа, она се сматра главним краком. Мерено од извора Голијске Моравице, Западна Морава је дугачка 308 km, док је дужина саме Западне Мораве 208 km.

Ток

За разлику од меридијанског (од југа према северу) тока Јужне и Велике Мораве, Западна Морава тече у упоредничком (од запада ка истоку) правцу, раздвајајући Шумадију од јужних крајева земље.

Због свог смера, Западна Морава тече између многих планина, регија и под-регија:

Економија

Долина Западне Мораве, Западно Поморавље, је економски најразвијенија од долина све три Мораве. Са долином Ибра, Западна Морава има велики потенцијал за производњу електричне енергије (хидроелектране Овчар Бања и Међувршје). Вода се такође користи за наводњавање, а за исту сврху на реци је створено вештачко језеро Парменац, помажући тако већ плодну регију (житарице, воћњаци). Такође, од долина три Мораве, долина Западне Мораве је најпошумљенија.

Слив Западне Мораве је богат рудама, (највише ибарски део) и садржи руднике тврдог угља, магнезијума, хрома, итд. Као резултат, индустрија је врло развијена са низом врло индустријализованих градова: Ужице, Пожега, Чачак, Краљево, Трстеник и Крушевац. Саобраћај је такође важан за економију пошто је цела речна долина природан пут и за друмове и железницу који спајају источну, централну у западну Србију.

Одлике

У Западну Мораву се укупно улива 85 притока. Река је некада била дужа (319 km), али због регулације тока, она је скраћена. Западна Морава има просечан проток од 125 m3/s, али је одликују екстремна колебања, што се одликује великим поплавама. Слив Западне Мораве износи 15.849 km² (42,3 % целог слива Велике Мораве), припада Црноморском сливу, а сама река није пловна.

Галерија

Види још

Литература

Спољашње везе