Азем Галица

Из Википедије, слободне енциклопедије


Азем Галица
Azem Bejta.jpg
Азем и Шота Галица, вође качака из Дренице.
Пуно име Азем Бејта
Датум рођења 1889.
Место рођења
Датум смрти 1924.

Азем Бејта, познатији као Азем Галица (алб. Azem Galica; 18891924), је био вођа албанских качака из околине Дренице, који су пружали оружани отпор српској власти на Косову и Метохији.[1] Надимак Галица је добио по истоименом дреничком селу из ког је потекао.

Када је српска војска кренула у рат против Османског царства и започела заузимање Косова у Првом балканском рату 1912. године, сусрела се са жестоким отпором албанског становништва[2], организованим у чете качака, међу којима је био и Азем Галица.[1] Када су у Првом светском рату Аустроугарска и Бугарска поразиле српску војску и заузеле Косово, Галица је са качацима наставио оружани отпор против окупатора.[1] По завршетку рата 1918. године српска војска се вратила, а Косово је ушло у састав Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Исте године у Тирани је основан Комитет народне одбране Косова, познатији као Косовски комитет, који се борио за издвајање територија насељених Албанцима (Косова, Метохије, западне Македоније и делова Санџака) из новоформиране Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и за њихово припајање Албанији.[3] Идеје Косовског комитета имале су великог утицаја на качаке.

1919. године Азем Галица, заједно са својом женом Шотом Галицом, диже побуну Албанаца на западу Косова. Качаци су у области Дренице (у селу Јуник) чак успели да оформе тзв. Неутралну зону, која је трајала између 1921. и 1923. године.[1] Ову „ослобођену“ област су неформално називали Мала Албанија (алб. Arbëria e Vogel).[4] Крајем септембра 1924. године југословенска војска је у великој акцији уз опсежну употребу артиљерије разбила већину качачких банди и ликвидирала њихове вође.[5] Азем Галица је у овој борби смртно рањен и убрзо је преминуо у оближњој пећини, која се данас зове Пећина Азема Галице.[6]

Његова жена је и након његове смрти наставила да се бори, преузевши вођство над мужевљевим четама.

Види још[уреди]


Референце[уреди]


Литература[уреди]