Александар Грибоједов

С Википедије, слободне енциклопедије
Александар Грибоједов
Griboyedov.jpg
Александар Грибоједов
Биографија
Датум рођења(1795-01-15)15. јануар 1795.
Место рођењаМосква
Датум смрти11. фебруар 1829.(1829-02-11) (34 год.)
Место смртиТехеран
УниверзитетMoscow university boarding school, Московски државни универзитет Ломоносов

Александар Сергејевич Грибоједов (рус. Александр Сергеевич Грибоедов; Москва 15. јануар 1795 — 11. фебруар 1829. Техеран) је био руски дипломата, писац и композитор.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у Москви. Важио је за врло талентованог човека. Студирао на московском универзитету од 1810 до 1812. 1812. за време Наполеонове инвазије ступио је у хузарски пук, у којем је служио до 1816.. 1818. слан је као дипломатски представник Русије у Персију па онда пребачен у Грузију. Због доброг познавања језика служио је на граници са Персијом у тадашњен граду Тифлис (данашњи Тбилиси). У међувремену бавио се и са писањем, његове драме су представљене и у позориштима[1] у Санкт Петербургу.

Скандал и убиство[уреди | уреди извор]

Након Туркменчајског договора,[2] који је био у корист Русије и на штету Персије, у Персији је владала мржња према Русима. Жртва противруских немира је био у једном инциденту и Александар Гибоједов, који је тада служио у руској амбасади у Техерану.

По туркменчајском договору Арменцима у Персији је било дозвољено вратити се у домовину. Тог кобног дана из харема персијског шаха побегли су евнух и две жене, и уточиште потражили у руској амбасади, где их је Александар Грибоједов примио. Након захтева шаха да их преда Грибоједов је то одбио, јер је знао да их чека смртна казна. Амбасаду је напала бесна руља,[2] којој су се одупирали руски козаци, стражари амбасаде. Због велике надмоћи руља је побила све у амбасади заједно са самим Грибоједовим, чији леш су развлачили по граду 3 дана, а његова је глава завршила као реликвија у радионици са кебапима.

Након одређеног времена шах се уплашио руских консеквенца и наредио своме сину да одпутује у Русију. Тамо је шахов син понудио свој живот у одмазду за скандал. Руски цар који је поштедео његов живот и задовољио се оштрим кажњавањем починиоца тог злочина, ипак је у поклон добио дијамант, данас назван Шахов дијамант.

Канал Грибоједов са црквом Христовог Воскресенија у Санкт Петербургу.

Умешаност Енглеске у злочин[уреди | уреди извор]

Према неким индикацијама, у напад на амбасаду је умешан и званични Лондон, који је тада са Руским царством водио такозвану Велику игру (Great Game), чиме је названа политичко-војна битка са тај део Азије.

Култни статус у Грузији[уреди | уреди извор]

Александар Грибоједов има данас култни статус у Грузији, где је покопан у манастиру светог Давида у Тбилисију.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Грибоједов спада у писатеље који су написали само једну књигу, комедију „Горе от ума“, која има особине класицизма и романтике. Мишљена је као сатира на московску буржоазију.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Грибоједов Александар Сергејевич”. Енциклопедија Српског народнг позоришта. Приступљено 20. 1. 2019. 
  2. ^ а б „Александар Грибоједов”. Восток. Архивирано из оригинала на датум 20. 01. 2019. Приступљено 20. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]