Андрија III Млечанин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Андрија III Млечанин
III Andras Thuroczy.jpg
Андрија приказан како седи на трону
Датум рођења 1265.
Место рођења Венеција
Датум смрти 14. јануар 1301.(1301-01-14) (35/36 год.)
Место смрти Будим
Династија Арпадовци
Отац Stephen the Posthumous
Мајка Tomasina Morosini
Супружник Fenenna of Kuyavia, Agnes of Austria
Потомство Elizabeth of Töss
Претходник Ладислав IV Куманац
Наследник Вацлав III Пшемисл

Андрија III Млечанин (мађ. III András (Endre), Velencei András, сл. Ondrej III, нем. Andreas III (Ungarn), је угарски краљ, који је владао је у периоду 1290—1301. као последњи угарски владар из инастије Арпадоваца.

Прилике уочи ступања на власт[уреди]

Андрија је био син Стефана Постума и Млечанке Томасине Моросини. Његов отац потиче из трећег брака краља Андрије II са Беатрисом од Есте-Фераре. Уочи Стефановог рођења краљ је умро, а наследник Бела IV није хтео признати свог брата, оптужујући Беатрису за брачну неверу. Трудна Беатриса се преобукла у мушку одећу и побегла је брату у Италију, где је родила сина Стефана.

Стефан се након дугог лутања настанио у Венецији, где се оженио Млечанком Томасином Моросини. У рату против Угарске, Чешка је подржавала Стефана, али склапањем мира обавезала се да ће с тим престати. Убрзо, током 1271. године, Стефан је умро, оставивши удовицу и сина Андрију, на којег је пренео своја права на положај хрватског војводе. Због великог незадовољства владавином краља Ладислава IV Куманца, део племства је огорчен безвлашћем у држави и краљевим раскошним животом, почео размишљати да изабере новог краља. То је искористио Андрија и кренуо по круну на позив својих присталица, међутим у Међимурју га је заробио Арнолд Хахот (Arnold de genere Hahót) и предао аустријском војводи Алберту I, који га је затворио. У међувремену краља Ладислава IV убили су Кумани, а како је Мађарска остала без владара из рода Арпадовића, онда су Андрију III позвали да преузме власт.

Владавина Андрије III Млечанина[уреди]

Андрија III је био једини преостали мушки изданак династије Арпадовића. Крунисао се 28. јула 1290. у Столном Београду, међутим против њега су се удружила три моћна противника која су му оспоравала право на власт. Немачки краљ Рудолф I тврдио је да је краљ Бела IV предао Хрватску и Угарску у наслеђе цару Фридриху II, који је те земље касније предао своме сину војводи Алберту I. Међутим тај уговор је постао аутоматски неважећи, пошто је Фридрих II требало да помогне Бели IV у случају да се Угарска нађе у опасности, а он то није учинио у време монголских освајања. Против царевих тежњи је иступио папа Никола IV истичући да је Угарскокраљевство под управом Свете Столице. Напуљска краљица Марија, сестра краља Ладислава IV Куманца, истицала је да је она једина законита наследница мађарске круне, а своја је права пренела на сина Карла Мартела. Папа је озаконио ту тврдњу, па је легат крунисао Карла Мартела за краља.

Долазак Андрије III у Угарску Минијатура из Мађарске илустроване хронике,(1360)

Поред свих ових догађаја и политичких игара на Андријиној страни је било цело мађарско племство и властела. Краљ је објавио рат аустријском војводи и поразио га, па је он одустао од своје кандидатуре. У Хрватској је Карло Роберт имао пуно присталица, па је Андрија кренуо у рат против њих, прешао је Драву где их је поразио и присио на покорност. На повратку са успешног похода заробио га је Арнолд Хахот и пустио га тек после исплате откупа. Краљ је уз помоћ племићке породице Брибирска довео из Венеције своју мајку Томасину и ујака Алберта Моросинија. Мајци је доделио титулу грофице и на управу дао Хрватску и део западне Угарске. Она је на том положају остала до 1297. године, када је краљ свог ујака Албертина Моросинија именовао грофом.

У настојању да придобију Брибирске кнезове, напуљски Анжувинци су им поклонили целу Хрватску од Гвозда (Петрова гора) до Неретве. Краљ Андрија је исто то урадио 1293. године када им је дао право на управу хрватско-далматинском бановином, банско право и право наследства. Тако су Брибирски кнезови постали најмоћнији великаши у Хрватској, а сви племићи на том подручју постали су њихови вазали.

Куга која је харала Италијом усмртила је Карла Мартела. Нови папа Бонифације VIII узео је у заштиту Карловог сина, Карла Роберта и прогласио га краљем. Уз то је у Угарској на упражњене бискупске столице именовао присталице анжувинске странке. Како краљ Андрија није имао мушких потомака, намеравао је за свог наследника прогласити свог ујака Албертина Моросинија. Када се за то дознало, избило је велико незадовољство у племићким круговима. То је још више ојачало присталице Карла Роберта, па је млади Карло Роберт уз помоћ кнезова Брибирских стигао У Хрватску. Краљ Андрија је почео да се припрема за рат, али је у време тих припрема изненада умро. С њим је изумрла династија Арпадовића, која је до тада владала Угарским краљевством.

Краљ Андрија III Млечанин је умро 14. јануара 1301. године.

Литература[уреди]

  • Szűcs Jenő: Az utolsó Árpádok, História – MTA Történettudományi Intézete . 1993. ISBN 978-963-8311-96-2.
  • Kristó Gyula: III András (In.: Kristó Gyula – Makk Ferenc: Az Árpádok – fejedelmek és királyok. ISBN 978-963-9278-48-6)
  • Zsoldos Attila: Törvényes uralkodó, vagy szerencsés kalandor (História 2001/1)
  • Kristó Gyula: Háborúk és hadviselés az Árpádok korában, Szukits Könyvkiadó . 2003. ISBN 978-963-9441-87-3.

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Ладислав IV
Мађарски краљ
(12901301)

Наследник:
Вацлав III Пшемисл