Бановина Славонија

С Википедије, слободне енциклопедије
Бановина Славонија
1225.—1476.
Hungary 13th century.png
Угарске покрајине у 13. веку
ЗемљаFlag of Hungary (15th century, rectangular).svg Краљевина Угарска
бан 
• 
Аладар (први),
Иван Ернушт (задњи)
Законодавна властсабор
Историја 
• Успостављено
1225.
• Укинуто
1476.
Претходник
Следбеник
Краљевина Угарска
Краљевина Угарска)
За друге употребе, погледајте Славонија (вишезначна одредница).

Бановина Славонија (лат. Banatus Sclavoniae) је назив за покрајину средњовековне Угарске. Настала је почетком 13. века у склопу административног преуређења угарских жупанија између реке Драве и планине Гвозда.[1]. Главни управни органи су били славонски бан и Славонски сабор.[2] Временом је издигнута на степан круновине, у рангу краљевине (лат. Regnum Sclavoniae), тако да су угарски краљеви од краја 15. века у свој проширени владарски наслов унели и титулу краља Славоније (лат. Rex Sclavoniae).

Историја[уреди | уреди извор]

Највише земаљско и политичко тело у средњовековној Славонији био је Славонски сабор, чија су прва заседања одржана у 13. веку.[3] Ово представничко тело је одражавало феудалну структуру тадашњег друштва, а чинило га је племство и свештенство са подручја славонских жупанија. Највећи утицај на вођење земаљске управе имали су славонски банови и подбанови (као представници краљевске власти) и загребачки бискупи (као највиши представници црквене власти). Велики утицај су такође остваривале и најмоћниј славонске феудалне породице.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Szoldos 1998, стр. 287-296.
  2. ^ Blagec 2012, стр. 365-373.
  3. ^ „Slavonski sabor - prvi sabor sjeverno od Gvozda”. Архивирано из оригинала на датум 30. 11. 2018. Приступљено 30. 11. 2018. 

Литература[уреди | уреди извор]