Пређи на садржај

Бајракли џамија у Пећи

С Википедије, слободне енциклопедије
Бајракли џамија
Бајракли џамија
Опште информације
МестоПећ
ОпштинаПећ
Време настанка15. век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Бајракли џамија у Пећи, на Косову и Метохији, подигнута је у другој половини 15. века и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Налази се у склопу старе градске чаршије. Тачно време градње није познато, али се претпоставља да је саграђена још у првим деценијама турске окупације. Назива се главном џамијом у граду, пошто истицањем барјака на минарету одређује време другим џамијама за почетак молитве.

Ово је монументално здање са осмостраним кубетом, пречника 11,65 m, ослоњеним на пандантифе изнад централног простора. Врх калоте је на висини од 13,5 m од пода. Испред улаза у главни простор је високи отворени трем са трима куполама ослоњеним на бочне зидове и четири стуба премошћена луковима. Високо и витко полигонално минаре је прислоњено уз главни кубус. Високи михвил (галерија), који је изнад улаза повишен, ослоњен је на стубове са капителима и простире се целом дужином зида. Ограда је богато декорисана орнаменталном резбаријом, док су носећи лукови исликани флоралним орнаментом.

Михраб (место за предвођење молитвом) је назначен плитком нишом, док је мимбар (проповедаоница) у југоисточном делу џамије, грађен од мермера и монументалнијих димензија. Вредна пажње је чесма са уклесаним флоралним медаљоном и симболима месеца и звезде као и плочама са арапским записом.

Гробље има такође занимљиве исклесане нишане. Посебног је значаја саркофаг Хајрибега Миралаја, са рељефом хералдичког значења, флоралним орнаментом и представом оружја и предмета знамења.

Референце

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]

Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.