Бајракли џамија у Пећи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бајракли џамија
Bajrakli Mosque, Peć, Kosovo.JPG
Бајракли џамија
Опште информације
МестоПећ
ОпштинаПећ
Време настанка15. век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Бајракли џамија у Пећи, на Косову и Метохији, подигнута је у другој половини 15. века и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Налази се у склопу старе градске чаршије. Тачно време градње није познато, али се претпоставља да је саграђена још у првим деценијама турске окупације. Назива се главном џамијом у граду, пошто истицањем барјака на минарету одређује време другим џамијама за почетак молитве.

Изглед[уреди]

Ово је монументално здање са осмостраним кубетом, пречника 11,65 m, ослоњеним на пандантифе изнад централног простора. Врх калоте је на висини од 13,5 m од пода. Испред улаза у главни простор је високи отворени трем са трима куполама ослоњеним на бочне зидове и четри стуба премошћена луковима. Високо и витко полигонално минаре је прислоњено уз главни кубус. Високи михвил (галерија), који је изнад улаза повишен, ослоњен је на стубове са капителима и простире се целом дужином зида. Ограда је богато декорисана орнаменталном резбаријом, док су носећи лукови исликани флоралним орнаментом.

Михраб (место за предвођење молитвом) је назначен плитком нишом, док је мимбар (проповедаоница) у југоисточном делу џамије, грађен од мермера и монументалнијих димензија. Вредна пажње је чесма са уклесаним флоралним медаљоном и симболима месеца и звезде као и плочама са арапским записом.

Гробље има такође занимљиве исклесане нишане. Посебног је значаја саркофаг Хајрибега Миралаја, са рељефом хералдичког значења, флоралним орнаментом и представом оружја и предмета знамења.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.