Борислав Стефановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Борко Стефановић
Borko Stefanovic Crop.jpg
Борко Стефановић
Биографија
Датум рођења (1974-02-05)5. фебруар 1974.(44 год.)
Место рођења Нови Сад
Социјалистичка Република Србија СР Србија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија СФР Југославија
Држављанство  Србија
Религија Атеиста
Деца син Матеја
Професија правник и политичар
Универзитет Правни факултет Универзитета у Новом Саду
Политичка
партија
Левица Србије (од 2015)
Раније:
Демократска странка (2003-2015)
www.borkostef.com
16. априла 2014. — до данас.
Избори 16. март 2014.
Председник Томислав Николић
Председник владе Александар Вучић

Борко Стефановић (Нови Сад, СФР Југославија, 5. фебруар 1974) је српски политичар и народни посланик, изабран са изборне листе Демократске странке у Скупштини Републике Србије. Председник је новоосноване политичке партије Левица Србије. [1] У Влади Мирка Цветковића био је политички директор у Министарству спољних послова Републике Србије и Шеф преговарачког тима за разговоре са такозваном самопроглашеном Републиком Косовом (Приштином).

Рођен је у Новом Саду, детињство је провео у насељу Лиман. Завршио је гимназију у Сремским Карловцима, након чега уписује Правни факултет. Био је члан новосадског панк-рок бенда Генерација Без Будућности, у којем је свирао бас-гитару. Прво запослење му је било као адвокатски приправник.

После петооктобарских промена и смене Слободана Милошевића пријавио се 2001. на јавни конкурс у Министарство иностраних послова СР Југославије. Године 2003. Министарство иностраних послова га је послало на рад у амбасаду Државне заједнице Србије и Црне Горе у Вашингтону у којој је амбасадор тада био Иван Вујачић. Стефановићев посао је био лобирање у америчком конгресу, где је успешно створио темеље српског кокуса на Капитол хилу. Због успешног рада, унапређен је на место заменика амбасадора. Маја 2007. за министара спољних послова Србије био је изабран Вук Јеремић који га је позвао у Београд и поставио за шефа свог кабинета, као и политичког директора у свом министарству.

Након идеолошких размимоилажења, иступио је из Демократске странке 10. децембра 2015. године.[2] Недуго затим основао је Покрет Левица Србије, чији је постао први председник. Покрет се кандидовао за републичке и локалне изборе 2016. године.

У априлу 2016. године променио је име у Борко из Борислав јер РИК није хтео да прихвати листу Левице Србије[3].

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]