Ванчо Пркев

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ВАНЧО ПРКЕВ
Vančo Prke.jpg
Ванчо Пркев Сермен
Датум рођења1921.
Место рођењаСерменин, код Ђевђелије
 Краљевина СХС
Датум смрти21. мај 1943.(1943-05-21) (21/22 год.)
Место смртиГрадец, код Винице
Бугарска Краљевина Бугарска
Професијатехничар
Члан КПЈ од1940.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од2. августа 1949.

Ванчо Пркев Сермен (Серменин, код Ђевђелије, 1921Градец, код Винице, 21. мај 1943), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен је 1921. године у селу Серменин код Ђевђелије, у крајње сиромашној породици. Као дете усвојила га је једна породица у Штипу. Основну школу и гимназију завршио је у Штипу. Кад је навршио десет година, сазнао је да му прави родитељи живе у Серменину. Тамо је посетио мајку, која је била болесна, а отац му је већ раније умро. После тога се вратио у Штип, где је ускоро почео да чита марксистичку литературу због чега се определио за револуционарни покрет. Приступио је омладинском кружоку, у којем су осим читања покретане и акције против режима.

Године 1939. уписао се на Технички факлутет у Београду. Тамо је 1940. године постао члан Комунистичке партије Југославије. Активно је учествовао у демонстрацијама, што га је доводило у сукоб са режимом.

После окупације радио је у Штипу, где је користио своје револуционарно искуство стечено у Београду. Формирао је више скојевских група и руководио њима, усмеравајућих их да врше припреме за оружани устанак против окупатора. Кад је полиција открила његову делатност, био му је отежан боравак у граду. Због тога га је Покрајински комитет КПЈ за Македонију послао на политички рад у ресенски крај, који је био под италијанском окупацијом. Тамо је Ванчо узео партизанско име Сермен. Његов рад на припремању устанка у овом крају био је успешан.

У току 1942. године био је политички комесар Битољско-преспанског партизанског одреда. У пролеће 1943. године, по директиви КПЈ вратио се у Штип на илегални рад са задатком да формиран партизански одред. Деветнаестог маја 1943. године повео је прву групу младих партизана према Плачковици. У подножју планине група је стала да се одмори у једној колиби. Ту их је сустигла потера бугарске полиције. Полицајци су опколили колибу, а у групи је само Сермен имао пушку, док су остали били ненаоружани. Наредио је омладинцима да се пробију до планине док им он штити одступницу. Пуцао је док је имао муниције, а онда је с последњим метком у пушци јурнуо на непријатеља и пао покошен митраљеским рафалом.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 2. августа 1949. године, проглашен је за народног хероја.

Литература[уреди]