Бајрам Шабани

С Википедије, слободне енциклопедије
бајрам шабани
Бајрам Шабани
Лични подаци
Датум рођења(1922-10-14)14. октобар 1922.
Место рођењаЛипково, код Куманова, Краљевина СХС
Датум смрти14. октобар 1941.(1941-10-14) (19 год.)
Место смртиблизина Скопља, Краљевина Бугарска
Професијарадник
Деловање
Члан КПЈ одлета 1941.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Херој
Народни херој од10. октобра 1951.

Бајрам Шабани (Липково, код Куманова, 14. октобар 1922 — близина Скопља, 14. октобар 1941) био је учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 14. октобра 1922. године у селу Липкову, код Куманова, у веома сиромашној породици. Отац му је још као дете био чувар стоке у селу. Касније се реселио са породицом у Куманово. Тамо је Бајрам радио од малих ногу да би зарадио за хлеб. Одлазио је и на село, где је чувао овце имућнијих сељака. Кад је поодрастао, радио је као пољопривредни и грађевински радник. Касније је учио поткивачки занат.

Кад је 1939. године остао без запослења, сваког јутра је с мотиком на рамену одлазио да тражи посао за тај дан. У време његове незапослености организовани људи уверавали су га да је једини излаз из сиромаштва у организованој борби радничке класе. Почео је да се занима за комунистичке идеје и убрзо је добивао задатке које је извршавао.

Након бугарске окупације већег дела Македоније, Бајрам је постао још активнији у комунистичком покрету. Тада је био примљен у чланство Комунистичке партије Југославије. Уз помоћ скојеваца и чланова Партије, Бајрам је почео да се описмењава. Ишао је по селима и залазио нарочито код албанских породица, којима је појашњавао циљеве Народноослободилачког покрета и организовао их за рад у покрету.

Кад су припреме за оружани устанак биле завршене, Бајрам је приступио партизанима. Он је 11. октобра ступио у одред заједно са својим друговима. То су били први партизани из кумановског краја. На њих су кренуле огромне војне и полицијске снаге. Пошто је Бајрам познавао неке стазе које су водиле према Скопској Црној гори, био је у групи која се упутила у том правцу. Због јаке кише група се склонила у једну воденицу и ту заноћила. Ујутро су воденицу опколили бугарски војници, након чега је почела жестока борба. Бајрам је држао одступницу. У тренутку кад је бацио последњу бомбу, митраљески рафал му је пресекао груди и он је пао мртав.

Указом Президијума Народне скупштине ФНР Југославије број 94/51, 10. октобра 1951]. проглашен је за народног хероја.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ S. vesnik 3/3 1952, стр. 23.

Литература[уреди | уреди извор]