Вера Јоцић

Из Википедије, слободне енциклопедије
ВЕРА ЈОЦИЋ
Vera Jocić.jpg
Вера Јоцић
Датум рођења 21. август 1923.
Место рођења Синђелић, код Скопља
 Краљевина СХС
Датум смрти 23. мај 1944.(1944-05-23) (20 год.)
Место смрти околина Ограждена
Бугарска Краљевина Бугарска
Чланица КПЈ од 1941.
Учешће у ратовима Народноослободилачка борба
Народни херој од 20. децембра 1951.

Оливера Вера Јоцић (19231944), учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођена је 21. августа 1923. године у селу Синђелић, код Скопља, у средње имућној земљорадничкој породици. Основну школу и три разреда гимназије учила је у Скопљу. Рано је ступила у редове револуционарне омладине Скопља. Читала је марксистичку литературу, присуствовала омладинским састанцима и извршавала задане задатке.

Почетком 1941. године примљена је у чланство Савеза комунистичке омладине Југославије. Међутим, из страха од рата који се приближавао, родитељи су је послали, заједно са сестром Видом, код рођака у Ваљево. Вера се тамо повезала са напредним покретом, где је примљена у чланство Комунистичке партије Југославије.

Биста Вере Јоцић у Скопљу, рад њене сестре Видосаве Јоцић
БистаСтатуа Вере Јоцић у Македонској Каменици

До јесени 1941. године радила је у партијској организацији у Ваљеву, а онда је, по партијској директиви, ступила у Јастребачки партизански одред. У зиму 1942. године упућена је као партијски радник у Ниш, са задатком да ради на распламсавању Народноослободилачке борбе. Вера је тражила да оде у партизанске јединице и у другој половини 1942. године нашла се у партизанском одреду који је оперисао на јужноморавском терену.

Године 1943. отишла је у Македонију, где је постала заменица политичког комесара у Кумановском партизанском одреду. Приликом формирања партизанског одредаОрце Николов“ постала је заменица политичког комесара Трећег батаљона. Тада се истакла у борбама код Дреновика, Пелинаца, Ристовца и осталих места.

На дан 20. маја 1944. године, бригада је водила тешку борбу на Лисцу, на Осоговској планини. Верин Трећи батаљон извршио је јуриш да пробије пут кроз редове бугарске војске ка планини Ограждену. У том јуришу Вера је била тешко рањена. После три дана, ношена на рукама партизана, подлегла је ранама.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашена је за народног хероја.

Нека од њених спомен-обележја су биста у Скопљу, рад њене сестре вајарке Виде Јоцић, и споменик у Македонској Каменици, рад вајара Томе Серафимовског.

Литература[уреди]

Спољашне везе[уреди]

Македонски песник Ацо Шопов је био један од партизана који су носили на рукама Веру Јоцић. За њу је написао чувену песму "Очи"