Вера Јоцић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ВЕРА ЈОЦИЋ
Vera Jocić.jpg
Вера Јоцић
Датум рођења(1923-08-21)21. август 1923.
Место рођењаСинђелић, код Скопља
 Краљевина СХС
Датум смрти23. мај 1944.(1944-05-23) (20 год.)
Место смртиСтрацин, код Кратова
Бугарска Краљевина Бугарска
Чланица КПЈ од1941.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од20. децембра 1951.

Оливера Вера Јоцић (Синђелић, код Скопља, 21. август 1923Страцин, код Кратова, 23. мај 1944), учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођена је 21. августа 1923. године у селу Синђелић, код Скопља, у средње имућној земљорадничкој породици. Основну школу и три разреда гимназије учила је у Скопљу. Рано је ступила у редове револуционарне омладине Скопља. Читала је марксистичку литературу, присуствовала омладинским састанцима и извршавала задане задатке.

Почетком 1941. године примљена је у чланство Савеза комунистичке омладине Југославије. Међутим, из страха од рата који се приближавао, родитељи су је послали, заједно са сестром Видом, код рођака у Ваљево. Вера се тамо повезала са напредним покретом, где је примљена у чланство Комунистичке партије Југославије.

До јесени 1941. године радила је у партијској организацији у Ваљеву, а онда је, по партијској директиви, ступила у Јастребачки партизански одред. У зиму 1942. године упућена је као партијски радник у Ниш, са задатком да ради на распламсавању Народноослободилачке борбе. Вера је тражила да оде у партизанске јединице и у другој половини 1942. године нашла се у партизанском одреду који је оперисао на јужноморавском терену.

Године 1943. отишла је у Македонију, где је постала заменица политичког комесара у Кумановском партизанском одреду. Приликом формирања партизанског одредаОрце Николов“ постала је заменица политичког комесара Трећег батаљона. Тада се истакла у борбама код Дреновика, Пелинаца, Ристовца и осталих места.

На дан 20. маја 1944. године, бригада је водила тешку борбу на Лисцу, на Осоговској планини. Верин Трећи батаљон извршио је јуриш да пробије пут кроз редове бугарске војске ка планини Ограждену. У том јуришу Вера је била тешко рањена. После три дана, ношена на рукама партизана, подлегла је ранама.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашена је за народног хероја.

Нека од њених спомен-обележја су биста у Скопљу, рад њене сестре вајарке Виде Јоцић и споменик у Македонској Каменици, рад вајара Томе Серафимовског.

Фотогалерија[уреди]

Литература[уреди]

Спољашне везе[уреди]

Македонски песник Ацо Шопов је био један од партизана који су носили на рукама Веру Јоцић. За њу је написао чувену песму "Очи"