Википедија:Трг/Архива/Разно/24

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пажња!!! Пажња: Ова страна је архива. На њој се налазе раније расправе, које су склоњене ради олакшавања праћења актуелних тема. Молимо вас да овде не постављате своје коментаре. Ако баш желите да дате коментар на неку од тема, можете то да урадите на актуелној страни, уз цитирање битног дела одавде. Имајте, међутим, у виду да се ове теме више не сматрају актуелним.
Завршени разговори (архива)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75

Садржај

Пчеларство[уреди]

Радовао бих се ако би у Википедији нашао за мене врло интересантне теме из области пчеларства. —Претходни непотписани коментар остави Krole (разговорприлози) .

Један од корисника који би ти могао помоћи у изради нових чланака из пчеларства је Покрајац. --Славен Косановић {разговор} 20:31, 30. децембар 2006. (CET)

Ево овде један чланак, да се мало зарадујеш! :) Djus reci 20:40, 30. децембар 2006. (CET)

Примирје[уреди]

Објављујем прекид ватре. Нова је година. --RollingVerlor 14:42, 3. јануар 2007. (CET)

Сретна нова и предстојећи Божић. --RollingVerlor 14:43, 3. јануар 2007. (CET)

Поздрављам прекид ватре, и узвраћам новогодишње и божићне честитке. -- Обрадовић Горан (разговор) 14:46, 3. јануар 2007. (CET)
Жив био и добро нам дошао назад! -- Бановић 15:58, 3. јануар 2007. (CET)
Поздрављам одлуку, сређна ти нова и све најбоље. --СашаСтефановић 20:29, 3. јануар 2007. (CET)

BFG[уреди]

BFG jedno od omiljenih oruzija u igri "Quake". Pojavljuje se u 2., 3. i 4. delu mada se vecina ljudi slaze da je u drugom delu najbolji jer ima vecu kuglu i vidljovu razornu moc.

za vise informacija posetiti sajt www.quake.com

Skracenica koji vecina igraca voli da koristi je "Big Fucking Gun" jer zaista je VEEEEELIKIIIII :)

Pozdrav

Морам признати да сам сада заиста просветљен. Речима то просто не могу исказати. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 16:18, 5. јануар 2007. (CET)

Двојне и вишеструке звезде грешком су на МЗЧКВНМ[уреди]

Чланак "Двојне и вишеструке звезде" грешком су пребачене на страну МЗЧКВНМ (Место за чланке којима википедија није место). Када сам на то упозорио на страници за разговор чланка Википедија:МЗЧКВНМ/Двојне и вишеструке звезде (погледати: Разговор о Википедији:МЗЧКВНМ/Двојне и вишеструке звезде ), неко је отворио нову страницу Двојне и вишеструке звезде са захтевом за брисање. Затим сам у разговору ове странице додатно образложио моје мишљење зашто је овај чланак добар и зашто га не треба брисати нити треба да буде у МЗЧКВНМ (погледати Разговор:Двојне и вишеструке звезде). Међутим, после тога је неко други избрисао захтев за брисањем (мислим да се то зове шаблон) из овог чланка, тако да је моје образложење остало у разговору чланка (шаблона) који је избрисан. Али, да упростимо ствар. Оно што ме у ствари интересује, је која је даља процедура да се чланак "Двојне и вишеструке звезде" извади из МЗЧКВНМ и врати међу остале, нормалне, чланке и шта да радим са мојим претходно поменутим аргументима у прилог овог чланка који су остали на две различите странице за разговор. Тј. да ли треба можда да их преснимим овде или ћете их ви пронаћи тамо па прочитати.

Извињавам се унапред корисницима које сам у овом чланку назвао неко и неко други, јер сам им заборавио имена, а мрзи ме да идем тамо поново и подсећам се јер то није ни важно!

Зоран.Д. 14:23, 7. јануар 2007. (CET)

Грешка је исправљена, можда би се требало мало позабавити стилом писања. --СашаСтефановић 14:27, 7. јануар 2007. (CET)

Не разумем која грешка и како је исправљена. Да ли то значи да овај чланак није више у МЗЧКВНМ. И такође није ми јасно стил чијег писања је у питању, мој у претходној поруци или у чланку чији нисам ја аутор. Зоран.Д. 14:31, 7. јануар 2007. (CET)

Чланак "Двојне и вишеструке звезде" грешком су пребачене“ Дакле, ти си написао да је грешком пребачено тамо па сам ја вратио и написао да је грешка исправљена. Да, то значи да тај чланак више није у МЗЧКВНМ. Што се стила тиче наравно да сам мислио на стил чланка, никада не би неком јавно пребацивао како пише негде Face-wink.svg. Надам се да сам бар мало разјаснио. --СашаСтефановић 14:38, 7. јануар 2007. (CET)

Да, сад ми је јасно. Једино се не слажем да је чланак "Двојне и вишеструке звезде" лоше стилски написан. Стил чланка је, по моме мишљењу доста елегантан и доста је учено написан, мада описује доста сложену научну проблематику. Међутим, изгледа да је његов аутор био доста неискусан википедијанац, (чини ми се да је поред овог написао само још један чланак о цркви Нотр дам) па није успео баш да га уреди на прави начин. Зато сам и предложио да се изврши његово прерађивање, а не да буде у МЗЧКВНМ, што како видим и није више случај, и хвала ти због тога ! Зоран.Д. 14:45, 7. јануар 2007. (CET)


село се не појављује у списку?[уреди]

Додао сам Савинац као село у општини Горњи Милановац, али се он упорно не појављује у списку „Насељена места општине Горњи Милановац“ који постоји при дну сваке стране. Зашто?

Moraš ga dodati na taj šablon (šabloni su ovi što pišu između duplih vitičastih zagrada) što je na dnu stranice. Evo ja to uradih ovde. --Rainman 15:41, 7. јануар 2007. (CET)

Хвала! Убих се тражећи, али нисам знао где да нађем шаблоне...

Kad klikneš na uredi, i pojavi ti se forma za uređivanje, na samom kraju te stranice ispod prozora sa tekstom, imaš izlistane sve šablone koja ta stranica koristi. Pa je to obično najlakši način da dođeš do nekog šablona. --Rainman 19:40, 7. јануар 2007. (CET)

Carević Boris i mač dobrote[уреди]

Poštovani,

Nedavno sam postavio članak pod nazivom "Carević Boris i mač dobrote", ali je on prebačen u deo pod nazivom МЗЧКВНМ. Kako sam već napomenuo, igra je zaista prva srpska rpg avantura na srpskom jeziki (ćirilici) za sprsko tržište, a od strane uredništva sveta kompjutera okarakterisana je kao "najstudioznije pripremljena domaća igra". Igra se nalazi i u prodaji na našim prodajnim mestima (u Srbiji, Crnoj Gori i BIH), a u pripremi je i epska fantastična novela sa istim nazivom. Igra će se sredinom februara naći i na svim kioscima u pomenutim državama.

Carević Boris, se inače prvi put pojavio u igri "Carević Boris - Avanture u čardaku ni na nebu ni na zemlji" koja je u prodaji od juna 2006. I ova je igra, takođe distribuirana na kioscima širom Srbije, i do sada prodata u preko 10.000 primeraka. Imajući u vidu sve gore navedene činjenice, mišljenja sam da carević Boris ni po čemu ne zaostaje za fenomenom pod nazivom "Divlja Magija", sa tom razlikom što strip u Srbiji postoji već dugi niz godina, a carević Boris je prvi naslov u srpskim video igrama ovog žanra.

Ideja postavljanja članka nije "samopromocija" kako je to protumačeno, već pokušaj da se ovaj vid izdavaštva i, slobodno mogu reći, kulturnog stvaralaštva (igra ne samo što je potpuno oslobođena scena nasilja pruža informacije o bićima, predmetima i običajima iz mitologije i varovanja starih slovena).

Na kraju završiću pitanjem koje sam već nekoliko puta postavljao: Ko će promovisati naše knjige, igre, slike... ako to mi sami odbijamo da radimo?

Sa poštovanjem, Milan Djidara

Mislim da je problem sa člankom bio njegov manje-više neenciklopedijski stil i necitiranje izvora. Zbog toga mislim da su neki korisnici posumnjali, mada je i bez toga možda trebalo da bude duža diskusija pre premeštanja... Dakle, ovo što si naveo za SK je dobar izvor, i to bi možda mogao da staviš odmah recimo u drugom pasusu ili tako nešto, odmah posle opisa. Što se stila tiča, pogledaj kako su pisane druge igre, na primer Myst. Pa, shodno s tim ponovo počni članak Carević Boris i mač dobrote--Rainman 23:11, 8. јануар 2007. (CET)

А кад је већ то први српски РПГ, па још на ћирилици било би лепо да и текст о игри буде на ћирилици:)Велимир85 23:18, 8. јануар 2007. (CET)

Намера о порталу о Наполеону и Европи тога доба[уреди]

Имам намеру да направим портал о Наполеону, ратовима и Европи тога доба и последицама Наполеонских ратова. Наравно не намеравам то одмах, него за једно месец дана кад накупим и напишем довољно материјала. Моје питање имам ли то право да радим обзиром да већ постоји портал Историја и обзиром да би такав мој портал био јако узак. Осим тога радим за сада сам. --СрејовићНенад 17:40, 9. јануар 2007. (CET) Ако имам право, да ли је то пожељно, непожељно или није битноуопште? --СрејовићНенад 17:41, 9. јануар 2007. (CET)

Слободно прави, уколико ти буде била потребна техничка помоћ око израде слободно ми се обрати, волео бих да ти помогнем. Само треба размислити како ће се звати портал --Јован Вуковић (р) 17:46, 9. јануар 2007. (CET)
Ненаде, питања типа "имам ли права?" се не постављају на Википедији, сви имамо иста права, и уколико неко већ нешто ради зашто не би могао и ти.Face-wink.svg Такође, уколико сматраш да нам је портал потребан, или да би га било лепо имати, слободно га направи, а ако ти буде потребна помоћ само ми се обрати. А то што већ постоји портал историја не треба да те мучи, он би у будућности требао само да буде неки портал веза ка осталим подпорталима, тј. да буде главни за њих и да их држи све на окупу. Срећно Face-grin.svg --СашаСтефановић 17:47, 9. јануар 2007. (CET)
Pošto mislim da je to prilično uska tema (raspon nekih 20-tak godina) najbolje je da napravis miniportal --BokicaK Got something to say? 17:48, 9. јануар 2007. (CET)

Хвала на брзим саветима. Још није време како сам рекао да то радим, него кад накупим довољно материјала. --СрејовићНенад 17:54, 9. јануар 2007. (CET)

Невезано за ово, желим да те похвалим, и да кажем да радиш супер посао са наполеонским ратовима, и да је баш лепо што наша Википедија има већ завидан скуп материјала на ову тему :) Само напред! -- Обрадовић Горан (разговор) 18:32, 9. јануар 2007. (CET)

Pozdrav svim Vikipediancima od Nebojse iz Novog Sada !

Brisanje[уреди]

NE LAŽITE PO BLOGOVIMA DA NA SVAKI PRIGOVOR ODGOVARATE ISPRAVLJANJEM GRJEŠAKA. MOJE PRIGOVORE BRIŠETE I NAPRAVITE I ŠABLON PROGONI ONIH KOJI GOVORE ISTINU. SVE STE NAS POBRISALI I POBLOKIRALI, LAŽLJIVCI JEDNI -- JOLO

Idi leči se. --BokicaK Got something to say? 21:48, 13. јануар 2007. (CET)

Ne treba meni liječenje, ja sam zdrav čovjek.

Ako si tako pametan, reci mi zašto ne ispravljate grješke, nego masovno brišete i blokirate (hvala Bogu ne u ovom slučaju). Jolo --89.172.85.31 21:50, 13. јануар 2007. (CET)

Zato što si naporan, provociraš, ne umeš da lepo da kažeš u čemu je problem. Samo zato. --BokicaK Got something to say? 22:32, 13. јануар 2007. (CET)
Evo ga u čemu je problem, koji sam ponovio već sto puta.
 • a) nacionalistički obojeni članci o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije; pravdanja i nespominjanja četničkih zločina
 • b) još gori članak o Hrvatskom proljeću, pokretu za obustavljanje potkrradanja Hrvatske
 • c) i na mnogočemu još oko toga

Najbolje je prevesti super-neutralne članke na Wikipediji na engleskom jeziku, a ovdje još stoji fašističko smeće.

Jolo --195.29.117.101 22:39, 13. јануар 2007. (CET)

Dečko, pre nego što nama nešto kažeš, pogledaj malo u svoju avliju. --BokicaK Got something to say? 22:47, 13. јануар 2007. (CET)




Ди си, Јоло, друже стари. Баш сам данас мислио на тебе, ако ми верујеш. Видим да су те пустили са клинике (вероватно на викенд), а судећи по твом наступу изгледа да ти је понестало и лекова.

Твој психолог, психијатар и пеницилин --делија 22:49, 13. јануар 2007. (CET)

Молим вас да убудуће коментаре које оставља Јоло бришете/ревертујете и на њих не одговарате --¡¿Кале?! 22:58, 13. јануар 2007. (CET)

Vidite, Kale vama u lice govori da treba nastaviti diktaturu. Ovdje nitko ne poštuje tuđe mišljenje. Svakoga 'ko ne misli kao i on proglašava trolom i bolesnikom.

I nemojte me više vrijeđati da sam bolestan. Nikoga nisam čuo da je u klinici zbog osobnog mišljenja.

--83.131.151.254 23:31, 13. јануар 2007. (CET)

Е, Јоло.. ако обећаш да ћеш престати да тролујеш, научићу те како се пејстује :) -- Обрадовић Горан (разговор) 23:34, 13. јануар 2007. (CET)

Jolo, čak i sada radiš ono zbog čega si bivao blokiran. --BokicaK Got something to say? 23:36, 13. јануар 2007. (CET)

Ja i nikada nisam bio internetski trol. Samo sam prigovarao na četničku propagandu. Obećajem da ne ću trolovati, jer nikada to i nisam činio.

Jolo --83.131.151.254 23:39, 13. јануар 2007. (CET)

Замолио бих колеге да у комуникацији са корисницима поступају професионално (мада смо сви ми аматери) и да се не упуштају у бесциљне расправе. Корисник Јоло је упознат са правилима рада на Википедији и уколико их прекрши сносиће последице.

Јоло, погледај чланак Злочини четника у Другом светском рату. Као што сам више пута до сада понављао, тренутно стање на спорним чланцима није званичан став наше заједнице, већ је последица чињенице да нисмо имали кориснике који располажу проверљивим изворима и временом да се баве овом тематиком. Од скора имамо корисника који је управо захваљујући блогу на којем је изразио своје незадовољство и на којем је добио потребне информације и позив да учествује у раду, почео са уређивањем ове тематике (он је аутор наведеног чланка). Нови корисник поштује правила рада, прецизно наводи историјске изворе и до сада није имао проблема у раду на Википедији. На његовој корисничкој страни не пише ни ко је, ни шта је, ни одакле је, али га то нико није ни питао јер је ово Википедија на српском језику, а не српска Википедија. Према томе, Јоло, још увек има начина да конструктивно радиш на овој Википедији и да допринесе њеном развоју. Потребно је само да будеш стрпљив и хладне главе. Поздрав, --Краљевић Марко 01:09, 14. јануар 2007. (CET)

Upravo si rekao da nemate suradnika koji bi se bavio tom tematikom. Pa zašto ste onda uopće pisali članke kad ste znali da nemate pojma o njima. Četnički zločini jedini je trag da nisu svi Srbi sveci i ubogi kojih su svi ubijali.

Jolo --83.131.156.235 10:42, 14. јануар 2007. (CET)

Titov režim: ako se ne slažeš sa službenom propagandom bit ćeš zatvoren na Goli otok
Wikipedija na srpskom jeziku:ako se ne slažeš sa službenom propagandom bit ćeš blokiran i vrijeđan, komentari će ti biti brisani i smatrati će te trolom i bolesnikom
JOLO --83.131.135.39 11:47, 14. јануар 2007. (CET)

Лик ухватио палицу и ...[уреди]

Људи почистите ово срање са википедије. Отворите фајрфокс.--Михајло Анђелковић 09:21, 14. јануар 2007. (CET)

Да ли је неко већ преузео одговорност за ово?--Михајло Анђелковић 10:04, 14. јануар 2007. (CET)

Budala je beskonacno blokirana. Mislim da sve template koji idu na glavnu stranu treba staviti na autoconfirmed. Dosta zajebancije. BokicaK Got something to say? 10:20, 14. јануар 2007. (CET)

Pohvalio bih korisnicu Cumulus za revertovanje izmena te budale. --BokicaK Got something to say? 11:06, 14. јануар 2007. (CET)

Pitanjce o prevodu[уреди]

poz ljudi, evo ja se uclanih pre nekoliko dana i nikako da pocnem da pisem, gde god pogledam uplasim se da necu to moci da odradim dobro i da napisem kako valja. E sad, ono sto ustvari i jeste pitanjce, jeste: Mogu li lepo da prekopiram neciji tekst, takodje sa wiki ali na engleskom i da ga samo prevedem? Bice i tacno i precizno i verovatno bolje oddradjeno nego da sam nesto pokusavam :D hvala na pomoci :D pozdrav iz Naissus-a — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Nenad Obradovic (разговордоприноси)

Smes. --BokicaK Got something to say? 17:05, 20. јануар 2007. (CET)

Zeleo bih da uredjujem zanimljivosti, moze li mi ko pomoci kako i na koji nacin? Hvala Spartak 23:29, 21. јануар 2007. (CET)

Феликс Лопе де Вега Карпио[уреди]

Овај писац се зове Феликс Лопе де Вега и Карпио, и презиме му је Вега а Лопе му је име, тако да је погрено подведен под слово Л у категорији шпанских писаца. Требало би да се измени. Урадила бих то ја, али не знам како се то ради, зато пишем овде, ако би могао то неко да уради. Дакле, да дода И између Вега И Карпио, и да га премести под слово В у категорији шпанских писаца. Хвала.--Maduixa 14:04, 21. јануар 2007. (CET)

Ако ти до сада нико није одговорио: Имаш горе картицу "премести". Кликнеш на њу и све ће ти се касти само :) Ако и даље имаш проблема, јави. --Милош Ранчић (р|причај!) 21:26, 22. јануар 2007. (CET)

Francuska Viki[уреди]

Zašto me samo francuska Viki ne pušta da ubacim vezu ka srpskoj Viki?--Maduixa 14:28, 21. јануар 2007. (CET)

На ком чланку? Можда је дати чланак закључан. -- Обрадовић Горан (разговор) 14:29, 21. јануар 2007. (CET)

Pokišala sam na: fr:Siècle d'or espagnol i na članku o Lope de Vegi, ali sad sam upravo videla da je neko uspeo da ubaci srpsku vezu na fr. stranu. Još uvek ostaje pitanje pogrešne katalogizacije u kategoriji španskih pisaca. Čoveku je prezime VEGA, ne Lope.--Maduixa 15:42, 21. јануар 2007. (CET)

Djordjes je i to sredio kako vidim.. Elem, kad dodaješ kategorije, možeš iza pajpa staviti ime onako kako će biti korišćeno pri kategorizaciji. --Rainman 18:14, 21. јануар 2007. (CET)

Пајп је иначе она усправна црта | . А то са категоријом иде овако: [[Категорија:Име категорије|оно-по-чему-желимо-да-се-сортира-у-категорији]]. Значи, чланак ће у категорији бити приказан под својим правим именом, али ће бити сортиран по оном тексту иза пајпа. -- Обрадовић Горан (разговор) 19:03, 21. јануар 2007. (CET)

Hvala na informacijama. Sad znam za ubuduće.:)--Maduixa 22:01, 21. јануар 2007. (CET)

Хоћемо ли да се виђамо?[уреди]

Нпр. следећи понедељак? Мислим да је боље у Дому него код Гаје. Чисто википедијански скуп. --Милош Ранчић (р|причај!) 21:23, 22. јануар 2007. (CET)

Понедељак? Није ли то мало неортодоксан дан за виђање? Ја не могу какогод --Φ ί λ ι π π ο ς | 22:34, 22. јануар 2007. (CET)

Мој први текст[уреди]

Волео бих да ми неко од администратора погледа први текст који сам одрадио ОШ Пета Основна и измене на Јагодина додао сам део "Основне школе у јагодини. Да знам грешим ли негде. :)

Фудбалске репрезентације[уреди]

У чланку "Фудбалска репрезентација Србије и Црне Горе" постоји озбиљан проблем. За више информација погледати Разговор:Фудбалска репрезентација Србије и Црне Горе. 212.200.135.218 00:55, 25. јануар 2007. (CET)


Слика:Color tv, akril na platnu, 1974, 185 x 185 cmtb.jpg[уреди]

Шта ћемо са овиме? --Dzordzm 03:48, 25. јануар 2007. (CET)

На Викиесеје. --Милош Ранчић (р|причај!) 04:37, 25. јануар 2007. (CET)
Овај, или живимо у паралелним универзумима или си ти нешто гадно побркао. Викиесеји не постоје. --Φ ί λ ι π π ο ς | 06:14, 25. јануар 2007. (CET)
Мислим, Филипе, као да си од јуче овде. Наравно да Викиесеји постоје. Не разумем како можеш да будеш на пројектима толико дуго, а да не знаш за Викиесеје? --Милош Ранчић (р|причај!) 06:03, 26. јануар 2007. (CET)
Па изгледа да сам дошао јуче јер очигледно не знам шта су то Викиесеји. Хајмо да направимо пресек по Викимедијиним пројектима, па да видимо: Вики речник је за речничке одреднице, Вики књиге су за уџбенике, упутства и слично (као што су кувар и вицеви), Вики цитати за цитате познатих људи, Вики изворник за изворне, познате текстове, Вики врсте очигледно за шта су, Вики вести за најновије вести, Вики остава за слике и остале мултимедијалне фајлове, Викиверзитет (који још увек не постоји на српском језику) за материјале за учење и Мета вики који је координациони вики (једино се овде прихватају есеји, али да су везани за тематику Википедије). Ако си мислио на МЗЧКВНМ, онда нисам био свестан да смо преименовали тај мали одељак у "Викиесеји". Сад сам заиста збуњен. --Φ ί λ ι π π ο ς | 10:13, 26. јануар 2007. (CET)

Virtuelna realnost[уреди]

Vec godinama se bavim VR-om, interaktivnom 3D grafikom i psihologijom komunikacija, pa bih mogao da se posvetim tim temama ovde. Da li neko vec radi na tome? Takodje, da li je dozvoljeno samo prevesti neki tekst sa engleskog, mislim sa uredno navedenim source-om, naravno, nista na kvarno.

pozdrav,

Нема никог ко се бави 3D графиком, а можеш да преводиш са енглеске Википедије шта желиш уз навођење извора. Добродошао :) --Милош Ранчић (р|причај!) 06:04, 26. јануар 2007. (CET)

Жене у књижевности[уреди]

Нешто ме мало збуњује. Чему Категорија:Жене у књижевности? Зар књижевнице нису на истом нивоу као и књижевници, да би могли да буду у истој категорији? Зар је заиста потребна та подела? Мислила сам да су категорије направљене према ономе што су створили и када су стварали, а не ког су пола били. Хвала унапред.--Maduixa 10:11, 26. јануар 2007. (CET)

Не верујем да иза те поделе стоји сексизам. Можда си приметила да на Википедији покушавамо да категоришемо ствари на што различитије начине како могли да се направе "пресеци по више дијагонала". Па тако, ако неког занимају само књижевнице, онда може да погледа ту категорију. Ако неко, пак, жели да зна које чланке имамо само о шведским књижевницима, погледаће ову категорију. И тако даље... --Φ ί λ ι π π ο ς | 10:24, 26. јануар 2007. (CET)

ОК. Хвала на објашњењу.--Maduixa 10:49, 26. јануар 2007. (CET)

Кога интересују календари и друге занимљиве информације на тему...[уреди]

Ево једно мјесто које би могло да послужи као извор за побољшање наших чланака у вези. Астрономија .ју ---Славен Косановић- {разговор} 12:09, 27. јануар 2007. (CET)

Jako smešan...[уреди]

..edit na predloge za glavnu vest na engl. vikipediji: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:In_the_news_section_on_the_Main_Page/Candidates&diff=103838520&oldid=103835841

--Орловић 17:45, 28. јануар 2007. (CET)

Становништво Шпаније[уреди]

У чланку о Шпанији у делу Становништво стоји следећи податак: Кастиљанци чине око 73% укупне популације, Каталонци 16,5%, Галицијци (Галиција) 7%, Баски 2,3%, остали 0,2%.

Први део ове реченице НИЈЕ тачан, јер нису СВИ Шпанци који нису Галицијци, Каталонци или Баски Кастиљанци, иако говоре сви кастиљанским језиком. Кастиља је само једна од аутономних провинција и то чак ни не постоји само Кастиља, него их има две - Кастиља-Леон и Каастиља-Ла Манча. На пример, они који живе у Андалузији су Андалужани и не Кастиљанци. Они из Екстремадуре су Екстремадурани и не Кастиљанци. То би било мање-више исто као када бисте неког Црногорца или Хрвата назвали Србином и обрнуто. То што сви остали говоре кастиљански, не значи да су сви Кастиљанци.

Заправо, ова формулација је веома незахвална и не одговара правом стању у Шпанији, јер сви који живе у Шпанији су пре свега Шпанци, а онда могу да буду и Каталонци, Баски или Галицијци, или Андалужани, Екстремадурци итд... Ја бих ову реченицу избрисала и ставила број становника по свакој аутономној заједници, којих има 17, и свака има одређен број провинција.--Maduixa 00:13, 29. јануар 2007. (CET) Ево слике:[1]

prevodi[уреди]

da li je dozvoljeno da neki tekst sa wikipedie na engleskom prevedem i ovde postavim na srpskom?

Апсолутно :) --Matija 21:47, 2. фебруар 2007. (CET)

jos jedno pitanje[уреди]

Posto naša wikipedia ima i ćirilicu i latinicu.Ako hoću da napišem neki tekst jel to moram i za ćirilicu i za latinicu?— Претходни непотписани коментар оставио/ла је Dusan B. (разговордоприноси)

Ne. Dovoljno je samo na jednom pismu --Φ ί λ ι π π ο ς | 10:14, 3. фебруар 2007. (CET)

Jos jedno pitanjce,kako da na nas jezik prevedem imena tipa david guetta ili mylo?Jel da ih ostavim tako kako se pisu?Npr.naslov David Guetta ili da kazem Dejvid Geta ili David Geta????Kako bi ih pretrazivac nasao?Kako to ide sa stranim imenima?Kada sam se registrovao na wikipediu,dobio sam mail ali su slova necitljiva.Sta je u njemu pisalo?— Претходни непотписани коментар оставио/ла је Dusan B. (разговордоприноси)

Za ovog prvog DJ-a, rekao bih David Geta (s obzirom da je Francuz), mada nikad se ne zna. Ovaj drugi je Majlo (po mom skromnom misljenju), a pravo ime mu je Majls. Što se tiče imejla koji si primio, samo piše da si verovatno ti sa te i te IP adrese registrovao nalog na Vikipediji i tu ima link za "potvrdu e-pošte" ukoliko si uneo svoju imejl adresu. Pozdrav --Φ ί λ ι π π ο ς | 20:53, 3. фебруар 2007. (CET)

Dobro, znaci imena onako kako ih mi govorimo.A, kako imena stranih firmi i hotela, naprimer.Moze li i ovako npr.naslov je haus muzika(house music)????— Претходни непотписани коментар оставио/ла је Dusan B. (разговордоприноси)

Dovoljno je samo "Haus muzika". Što se tiče stranih imena, sva ona se transkribuju. Ako imaš pitanja vezana za prevod, odnosno transkripciju istih, najbolje je da priupitaš ovde. Takođe, posle poruke se ostavljaju potpisi (da bismo znali ko je šta napisao) tako što ubaciš 4 tilde (~~~~). --Φ ί λ ι π π ο ς | 21:25, 3. фебруар 2007. (CET)

Shvatam.HvalaDusan B. 21:29, 3. фебруар 2007. (CET)Dusan B.

papa grgur VIII[уреди]

Dali u trazenim clancime se traze podaci o papi grguru VIII?ili o nekom drugom grguru?Posto ni u jednoj enciklopediji nisam nasao podatke o njemu,kao ni u mojoj knjizi iz istorije?Dusan B. 19:52, 4. фебруар 2007. (CET)

Па ваљда је био папа мјесец дана, још у 12. вијеку, али ипак има информација о њему. Иначе, зову га „антипапа“ из неког разлога. Види овдје - en:Antipope Gregory VIII детаљније, ако уопште пише нешто о том детаљу, пошто нисам читао цијели чланак. ---Славен Косановић- {разговор} 20:20, 4. фебруар 2007. (CET)

A po kom osnovu vi kazete koji su clanci trazeni i ulaze na onu listu trazenih???Dusan B. 20:29, 4. фебруар 2007. (CET)

Па тај списак је првобитно био копиран са већих Википедија, па је онда прерађиван и сад изгледа овако како га видиш. Свако може да дода нешто на тај списак, или уклони уколико је чланак тамо да постоји. --СашаСтефановић 20:31, 4. фебруар 2007. (CET)

Нестаде Трг !!![уреди]

Где нестаде трг из левог панела Навигација? -- JustUser  JustTalk 20:37, 4. фебруар 2007. (CET)

Ja ga vidim pod "tehnčkim", ispod skorasnjih izmena. --BokicaK Got something to say? 20:39, 4. фебруар 2007. (CET)

Трг се губи из неког разлога и то врло често, бочни мени се враћа на стари изглед, али без Трга. Јел сад ОК? Пошто се мени опет види послије снимања празне измјене на МедијаВики:Sidebar. ---Славен Косановић- {разговор} 20:44, 4. фебруар 2007. (CET)
Možda postoji konflikt između МедијаВики:Sidebar i МедијаВики:Sidebar/sr? ---Славен Косановић- {разговор} 20:49, 4. фебруар 2007. (CET)

Није било Техничке! Само Навигација са следећим опцијама

 • Главна страна
 • Радионица
 • Тренутни догађаји
 • Скорашње измене
 • Случајна страница
 • Помоћ
 • Донације

Тек касније (у року од пар минута) се појавило Техничке са опцијама

 • Скорашње измене
 • Трг
 • Радионица
 • Донације

Јел се овде дешава, а да ми не знамо? -- JustUser  JustTalk 20:58, 4. фебруар 2007. (CET)

Pa da dešava se i obično se meni javi poslije prazne izmjene na [MediaWiki:Sidebar]], a vidim i ostalima kada sam uradio tu praznu izmjenu. Uglavnom dok neko ne uradi tu praznu izmjenu ne popravi se samo od sebe. Inače, trebalo bi vidjeti da li postoji neki konflikt o kojem sa gore više pričao. ---Славен Косановић- {разговор} 21:06, 4. фебруар 2007. (CET)
.A ne, izvinjavam se pošto vidim da je Rainman tek sad napravio tu novu stranicu МедијаВики:Sidebar/sr. Dakle, nema veze s tim. Problem je sigurno druge prirode. ---Славен Косановић- {разговор} 21:10, 4. фебруар 2007. (CET)
Ne verujem da je konflikt, pošto sam ja tu stranicu napravio tek pošto je JustUser prijavio ovaj bag.. --Rainman 21:10, 4. фебруар 2007. (CET)

Nov sam na wikipedi, a ovo sve pisem iz mc donalda, posto kuci imam dial-up.Ali sam uzeo da pisem tekst o OPEK-u,i neke clanke iz istorije.Kao sto rekoh nov sam i ovde mi sve za sada izgleda haoticno.

Samo polako, testiraj malo u pjesku. ---Славен Косановић- {разговор} 20:44, 4. фебруар 2007. (CET)

О дијаграмима у чланцима о француским селима[уреди]

Ево једног мог доживљаја данас. Случајно налетим на једно француско село и то оно што има додат график (графици су ме одушевили) и ту схватим да тек један део ових чланака има шарене шаблоне и графике. Ту схватим да не постоји место где се може сазнати стање пројекта "Француска села" јер не функционише више Креш пројекат. И тако бацим око на дијаграм и схватим да не ваља. Прерачунам пешке координате и исправим их (у питању је село Аванж) али остаје неколико питања. Да ли је алгоритам за прерачунавање година/становника у координате икс/ипсилон исправан? Да ли ће Феликс ускоро и остала француска села да улепша итд? Успут, ја немам намеру да остала села пешке проверавам па је ово питање онако успут. -- JustUser  JustTalk 20:51, 4. фебруар 2007. (CET)

Аух. Ти графици су копирани са холандске Википедије, односно респективних чланака, тако да за алгоритам не одговарам ја ;). Што се тиче статуса пројекта, он је, што се мене тиче, завршен. Бот је прескакао нека села у последњем пролазу због неуниформности чланака на француској Википедији са које су највише узимани подаци. Мање/више комплетан списак села која нису обрађена је овде. Дакле око 1600 села... Што је доста. Али, шта да се ради. --Φ ί λ ι π π ο ς | 01:50, 5. фебруар 2007. (CET)
 • А то значи да је већина села сређена (укупно има близу 11.000 села). Феликс ипак још није завршио са фр-селима. Остало је да транскрибује кантоне и округе у оним чланцима које је већ улепшао. То ће надам се бити ускорошошти је делија транскрибовао и кантоне и округе. Сад ја само треба да направим списак и да га пошаљем филипу, а он да среди бота :). Иначе после овога када се ручно транскрибују и остали називи ових села завршили смо --Јован Вуковић (р) 11:57, 5. фебруар 2007. (CET)
Дакле, прекршио сам обећање и још мало се играо са случајним чланцима. Наишао сам на Chanteloup (Eure) коме назив није преведен (али је на списку завршених чланака). Погледао сам на график који би требало да иде горе доле па мало горе и видео да не ваља. Прерачунао и видео две грешке. Е сад, кад сам већ видео исправио сам, али ме је ово већ сад забринуло. Глупо би било да имамо 11.000 грешака. -- JustUser  JustTalk 20:29, 5. фебруар 2007. (CET)
Упс, нашао сам системску грешку. Уместо апсциса (48,84,100,128,160,196) треба да стоје (48,72,100,128,160,196) код свих графика. Може ли ово неко да потврди? -- JustUser  JustTalk 20:34, 5. фебруар 2007. (CET)
Сем што су прва и друга ордината увек погрешне има проблем и са чињеницом да је на неким графицима представљен и некакав попис из 2004. који не постоји у табели. Мислим да је већ сада количина проблема довољно велика да се мора разјаснити о чему се ради. -- JustUser  JustTalk 21:05, 5. фебруар 2007. (CET)
Хеј, па нама се подаци разликују. Цртеж је ОК према подацима са италијанске википедије. Откуд нама ове цифре? -- JustUser  JustTalk 00:07, 6. фебруар 2007. (CET)
Ако мислиш на податке из демографске табеле, они су макнути из француских чланака и то вербатим, тако да грешка може да буде једино на фр: --Φ ί λ ι π π ο ς | 01:52, 6. фебруар 2007. (CET)
Проблем је у томе што је график потпуно исти као на холандској и веома сличан италијанској (на којој се неки подаци малко другачији од наших), али да се подаци у нашој таблици (која је копија француске) разликују од цртежа. Ваљало би одлучити нешто у вези овога јер су нелогичности видљиве на први поглед. -- JustUser  JustTalk 20:13, 7. фебруар 2007. (CET)

Е јест нам сјајни текст данас[уреди]

Кале ме опомену, али ни он ни ја немамо времена за сређивање. Ово је наш изабрани чланак за данас (5. фебруар): Сингидунум??? Овим се потврђује стара народна: Гдје пуно кувара, ту преслана чорба :) --Kaster 15:43, 5. фебруар 2007. (CET)

Не ово је био изабрани Корисник:Domatrios/Сингидунум --BokicaK Got something to say? 16:35, 5. фебруар 2007. (CET)
Али, кад неко ко први пут дође на вики кликне на линк Даље..., отвориће му се чланак и видеће само ону једну реченицу која сад тамо стоји? --Matija 18:51, 5. фебруар 2007. (CET)
Е па то је већ стварно проблем, ја сам стао са гурањем оног мој предлога за масовно уклањање чланака са списка сјајних управо због тога што нисам имао идеју како решити касније те шаблоне на главној, да ли да имамо изабрани чланак недеље, месеца, дана, више дана или нешто треће заиста не знам, не пада ми ништа на памет. Ово морамо брзо да решимо јер је без везе да се на главној појављују чланци који нису сјајни. Да ли неко има идеје како ово решити ? --СашаСтефановић 18:59, 5. фебруар 2007. (CET)

Чланак недеље, док се не среди прича са изабраним чланцима, дакле, док се не скину они који то стварно нису, не изабере солидан број нових, итд. ---Славен Косановић- {разговор} 21:10, 5. фебруар 2007. (CET)

Саша твој приједлог треба већ једном пречешљати. Не вјерујем да постоје велике разлике у избору који си ти направио и који би урадио било ко од нас. Тако да позивам све да се укључе у причу и да рјешимо то једном, те да наставимо са избором нових чланака. Моментално предлажем да имамо чланак недеље, док све ово не средимо. ---Славен Косановић- {разговор} 21:39, 5. фебруар 2007. (CET)

Tekst[уреди]

Napisao sam danas tekst o OPEK organizaciji,i poslao ga, ali ga nema još u bazi????Da li je stigao uopšte? — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Dusan B. (разговордоприноси)

Text stigne u bazu cim kliknes na snimi. Pokusaj da ocistis kes. Evo ja ga vidim. Jos nesto, ako pises latinicom, napisi i latinicni naslov, i obrnuto. Pozdrav. --BokicaK Got something to say? 08:30, 6. фебруар 2007. (CET)

Takodje imam problema i oko slika.Slike koje sam želeo da stavim su skinute sa engleske wikipedia, ali mi ovde traži nemam pojma šta?Kliknem na unesi sliku.Dam joj ime,zatim kliknem pretpregled,pa onda kliknem tamo gde sam hteo da stavim sliku,gde sam napisao njeno ime,kada mi ono kaže ovaj članak(pod imenom slike)nepostoji?????Kako to da izvedem?Dusan B. 08:30, 6. фебруар 2007. (CET)

Pa mislio sam ako mi kažemo OPEK da tako napišem,ali ako smeta onda ću izmeniti u OPEC???Sad mi treba pomoć oko tih slika.Dusan B. 08:34, 6. фебруар 2007. (CET)

To ne znam, ja izbegavam da pisem tako nesto. Sto se tice slika imas levo Posalji fajl. Procitaj i ovo. --BokicaK Got something to say? 08:43, 6. фебруар 2007. (CET)

starac i more[уреди]

U delu književnost/traženi tekstovi traži se roman starac i more.Jel treba analiza romana,prepričavanje????Dusan B. 10:09, 6. фебруар 2007. (CET)

Pogledaj kako je recimo uradjeno na engleskoj wikipediji en:The Old Man and the Sea. --BokicaK Got something to say? 10:29, 6. фебруар 2007. (CET)

Како и када је настао роман, садржај романа, и анализа би могла, ако има нешто занимљиво о неким издањима или преводима и сл. Погледај и Дон Кихот. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 21:35, 6. фебруар 2007. (CET)

Jel neko vidi moje tekstove o OPEK-u, i Starac i more pošto ja kad ih tražim u pretrazi ih nema.Jel problem kod mene?Vidim ih kad ih tražim u traženim člancima,ali u glavnoj pretrazi ih nevidim???Dusan B. 23:06, 6. фебруар 2007. (CET)

Ako pretrazujes latinicom, moguce da je to problem. --BokicaK Got something to say? 23:42, 6. фебруар 2007. (CET)

Не знам зашто, ја сам потражио Старац и море и све је било К.О. Само, немој се потписивати на чланцима, колико је ко заслужан види се из историје чланка, а на самим чланцима се не треба потписивати. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 23:50, 6. фебруар 2007. (CET)

greška i ispravka[уреди]

Shvatio sam za potpis i izbrisao sam ga, ali šta znači ova poruka Неуспех при парсирању (непозната грешка): Овде унесите формулу to mi objasnite? — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Dusan B. (разговордоприноси)

Znači da nešto nisi dobro otkucao u kodu (matematičke formule, na primer). --BokicaK Got something to say? 08:20, 7. фебруар 2007. (CET)
То готово увек значи да покушаваш да унесеш математичку формулу (користећи <math>...</math> синтаксу, а да притом ТеХ синтакса није исправна. То може бити (најчешће) зато што си нешто збрљнуо у ТеХ-у, ређе зато што користиш неку фенси синтаксу која није подржана у Википедији (Википедија подржава само малени подскуп ТеХ-ове богате синаксе), а понекад и због неког крајње егзотичног разлога, рецимо ако унутар шаблона вики софтвер знак једнакости протумачи као задавање параметара шаблона или нешто тако безвезе. Ако даш конкретан пример, могу да погледам о чему се ради. --Dzordzm 08:21, 7. фебруар 2007. (CET)
У овом случају (грешка на чланку Старац и море) грешка се јавља зато што су <math> тагови случајно унети у текст. --Φ ί λ ι π π ο ς | 10:13, 7. фебруар 2007. (CET)

Hvala na informaciji, shvatio sam.Mora da sam slucajno uneo jel sam prvo napisao u wiki prozoru, pa onda kopirao u notepad, pa ponovo na wiki.

Hteo bih u tekstu starac i more da dodam link ka clanku Kuba.Znaci da kada kliknete na rec kuba on vas posalje na clanak o Kubi.Moze li neko da mi objasni?

Kliknes na trece dugmence s lijeve strane u gornjem meniju slicica kada otvoris uredjivanje i onda upises Kuba, ili ovako [[Kuba]]---Славен Косановић- {разговор} 19:38, 7. фебруар 2007. (CET)

Znam kada se kaze samo Kuba.Onda kliknem ova podvucena slova.Ali u tekstu se kaze Kubi, kako to da linkujem?????To je problemDusan B. 19:51, 7. фебруар 2007. (CET)

Pokušaj ovako [[Kuba|Kubi]]. Ispod dugmeta "prikaži pretpregled" se nalazi [] [[]] [[|]] {{}} -{}- · --~~~~ · [[Категорија:]] i još štošta. Znači za tvoj konkretan problem trebalo bi ovo [[|]] da pomogne. :) Djus reci 20:09, 7. фебруар 2007. (CET)

ja ni ne znam da prebacim na cirilicu!

Пробај с' овим вучко. Поздрав и пуно успеха у даљем раду. :)) Djus reci 22:05, 7. фебруар 2007. (CET)
(( Пссст! Предлог с не пише се никако, никако с апостофом! „Ја и не знам...“ требало је да кажеш. )) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 23:07, 7. фебруар 2007. (CET)

Да, да. Могло је и „са овим“. Исти предлог, а два облика. Једноставно ме мрзело да пишем „а“, једноставније је ' (шала). :) Можда је човек и рекао „Ја и не знам...“, :) ал' није лепо написао. :) Djus reci 00:53, 8. фебруар 2007. (CET)

Коњух планином..[уреди]

Јел може неко да напише нешта о Хусинским рударима? -- Обрадовић Горан (разговор) 01:41, 8. фебруар 2007. (CET)

Аха, нашао сам понеке податке овде. Погледаћу и у Војној енциклопедији, па евентуално да скрпимо неки чланак. Мада, и ова брошура, а верујем и Војна енциклопедија су малко пристрасни, како то већ бива. -- Обрадовић Горан (разговор) 01:50, 8. фебруар 2007. (CET)

Заступљеност жена[уреди]

и чланака о њима на нашој Википедији је јако мала. Волео бих пуно ако би неко, ко то уме, могао да састави један колаж од 5 најзначајнијих и да га једноставно додамо испод оне петорице у чланку Срби. Са категорије 100 најзнаменитијих или може се неко гласање направити. Помислио би човек да су Срби само мушког рода. А и страница ће изгледати лепше;) Не видим какве би приговоре ко имао против таквог нечега. p.s. Ово сам писао и на страници али је изгледа мало прометна.--Владада 06:02, 9. фебруар 2007. (CET)

Korišćenje logo-a[уреди]

Imam pitanje u vezi logo-a OPEK organizacije.Da li on sme da stoji u clanku onako kako sam ga stavio?Posto sve slike uglavnom uzimam sa engleske wikipedie, da li su one isto zasticene.Posto u clanku na engleskoj wikipedi nisam nigde video ©. Dusan B. 09:56, 9. фебруар 2007. (CET)

Treba videti na en:Wikipedia:Logos. Valjda se njihovo korišćenje smatra fair-use, poštenom upotrebom, barem za slike lošije rezolucije. Ima nešto i u članku Поштена употреба. Pozdrav. --Slobodan Kovačević prič prič 14:22, 9. фебруар 2007. (CET)
Ima i gomila tekstova pod Категорија:Ауторско право на Википедији, a možda je najbolje gledati pod Википедија:Поштена употреба i Википедија:Налепнице за ауторско право над сликама. Nadam se da sam pomogao. --Slobodan Kovačević prič prič 14:25, 9. фебруар 2007. (CET)

Да, као што пише на шаблону, коришћење логоа ”за илустрацију дотичне организације, објекта или догађаја” је ОК, зато су и дозвољени. Логое и остале слике под ”поштеном употребом” не можеш користити на другим чланцима, у шаблонима, за улепшавање, ван главног именског простора и уопште мање-више нигде другде осим у чланку О тој организацији; али у том чланку можеш и требаш. --Dzordzm 18:19, 9. фебруар 2007. (CET)

П.С. Наша правила о лиценцирању слика се за сада у највећој мери подударају са правилима енглеске Википедије. Обзиром да су они јако велики пројекат, један део слика је лажно или погрешно лиценциран, тако да је потребан опрез, али уопштено говорећи нећеш погрешити ако у почетку преузимаш слике оданде и то наведеш на страни за опис слике (”преузето са енглеске Википедије, фај тај_и_тај”). Немачка Википедија има знатно строжија правила лиценцирања и готово све што тамо нађеш је ОК. Коришћење логоа је посебно незгодно јер осим ограничења по основу ауторског права она уплићу и ограничења по питање регистрованих и/или заштићених робних марки (трејдмарк), што је заштита која постоји независно од статуса АП и не истиче никада. Све у свему, држи се горњег правила: лого само у чланак о дотичној организацији или особи, и бићеш ОК. --Dzordzm 18:26, 9. фебруар 2007. (CET)

П.П.С. Ознака за копирајт (мислим негде од касних 1970-тих, а можда и раније) није потребна за заштиту ауторског права, трејдмаркова и сл. - они су законски заштићени самим чином стварања и то је тако у свим земљама света. --Dzordzm 18:31, 9. фебруар 2007. (CET)

Википедиjа[уреди]

Код датума је српска Википедија настала? --Fica Blok38(разговор) 11:57, 9. фебруар 2007. (CET)

Погледај Википедија на српском језику. --СашаСтефановић 12:16, 9. фебруар 2007. (CET)--91.185.118.139 13:06, 9. фебруар 2007. (CET)
Да ли ће можда скоро бити нека окупљања Википедијанаца у Београду,и када да ли можда на четворогодишњицу од оснивања српске Википедије?--Fica Blok38(разговор) 13:11, 9. фебруар 2007. (CET)
Закупљена је велика сала Сава Центра. Званице су заузеле сва расположива места по хотелима. Новинари су већ резервисали прес центар шест месеци унапред. Сви википедијанци су резервисани и дају интервјуе по телевизијама .... али ... имаш среће ... ја сам слободан па можемо да одемо на пиће... и позовемо још неког из екипе ... чисто да направимо зезање ... -- JustUser  JustTalk 18:54, 9. фебруар 2007. (CET)

E, stvarno? Ja uskoro dolazim u Bgd, bas bi bilo lepo da popijemo kaficu i da se istorocemo:):):):)--Maduixa 18:56, 9. фебруар 2007. (CET)

Имамо састанак сада у недељу у 5 сати у ДОБ-у. Ништа није планирано поводом "годишњице" настанка Википедије, с озбиром да тај дан није много битан. Ништа се значајно није десило, сем самог настанка. Википедија се иоле активирала тек крајем те године, а добила малчице већи број корисника и започела напредак тек 2004. године. --Φ ί λ ι π π ο ς | 00:10, 10. фебруар 2007. (CET)

Gde ste, administratori?[уреди]

Gde ja mogu da vidim spisak svih administratora i birokrata i kojih već svih zvanja koja postoje na ovoj Vikipediji i opisa njihovog "radnog mesta"?--Maduixa 18:59, 9. фебруар 2007. (CET)

Википедија:Списак администратора --СашаСтефановић 19:01, 9. фебруар 2007. (CET)
Као и Посебно:Listusers/sysop. --Φ ί λ ι π π ο ς | 00:10, 10. фебруар 2007. (CET)

Ма, већ сам вас нашла...:)Хвала на одговору, у сваком случају...--Maduixa 00:32, 10. фебруар 2007. (CET)

pitanje[уреди]

Sta se trenutno dogadja u foci? Kakva je Gripa u pitanju jel nest ozbilno? Eto dva pitanja.

Hvala !

Boban Greece

gotta love this[уреди]

Uštipci are Croatian desserts similar to krafne and croissants, but with more of a soft, bread-like feel to them. They are easier to make than krafne, and they do not necessarily have to be sweet. They can be made plain or have other ingredients in them which most commonly are apple, pumpkin, and even meat and cheese, with paški sir (from Pag being the most popular.

From Wikipedia, the free encyclopedia --Dzordzm 04:08, 11. фебруар 2007. (CET)

Pa šta znam, ja i ne volim tolko uštipke... Face-wink.svg --Rainman 05:01, 11. фебруар 2007. (CET)

Kada ubacim sliku u tekst, neizgleda lepo slika.Preko celog je ekrana pa tek onda je tekst,kako da to lepo namestim.Dusan B. 15:40, 12. фебруар 2007. (CET)

Википедија:Упутства/Слике--Rainman 16:56, 12. фебруар 2007. (CET)

ДОБ[уреди]

Јуче (у недељу) сам био у ДОБ-у и чувари су ми рекли да нема више окупљања Википедијанаца, да ли је то тачно и зашто?(наравно ако је тачно--Fica Blok38(разговор) 16:33, 12. фебруар 2007. (CET))

Википедија:Уживо --Rainman 16:55, 12. фебруар 2007. (CET)
Састанак је био у кафићу "Маверик" на 1. спрату, када се уђе са главног улаза степеницама на горе. Надамо се да ће следећи пут бити више среће, само треба пратити где се тачно састанак одржава а остављени су и телефони за контакт. --Ђорђе Стакић (р) 21:25, 12. фебруар 2007. (CET)

Зашто је обрисана слика Едварда I Плантагенета из мог истоименог чланка, када сам је легално ставио???Dusan B. 17:24, 12. фебруар 2007. (CET)

Sigmund Frojd i literatura[уреди]

Kako i koja dela da povezem sa radom Frjda ??
Ucenica 3 razreda....

istoriske tablice[уреди]

Zbunjen sam.Za 15 vek ima tabela gde ide po decenijama npr.1400e,1410e...zašto tako nema za sve godina.Nego npr. za 1501 ima po kategorijama rodjenje,smrt,otkrića????Bilo bi bolje da pišemo istoriske tablice po godinama.Pa npr.1490 je bilo to,to,to i to.Sve onako lepo važne dogadjaje da stavimo jedan ispod drugog. Dusan B. 14:52, 13. фебруар 2007. (CET)

Па ја сам давно почео да сређујем чланке о вековима и кренуо сам од назад, као што се може видети стао сам на пола 17. века са преводом. Погледај како изгледа 18. и 19. век, тако би исто требало да изгледају и сви остали, тј. бар ови за које имамо податке. Једна од занимљивости је да имамо чланак и 100. век Face-wink.svg --СашаСтефановић 19:10, 13. фебруар 2007. (CET)

Посета[уреди]

Интересује ме да ли неко зна статистику колика је дневна посета наше википедие.Да ли се зна који се чланци траже,на дневној бази?Значи може ли неко рећи који су се чланци тражили тог дана? Dusan B. 19:05, 13. фебруар 2007. (CET)

Овде можеш да видиш податке који је чланак у ком месецу најпосећенији, тачно то што тражиш мислим да не постоји. Такође, погледај и Посебно:Статистике, Википедија:Статистике и ово овде. --СашаСтефановић 19:09, 13. фебруар 2007. (CET)

Тако сам Саша мислио да треба да изгледа.Ајде уради за све године и векове,па да почнем да уписујем године.

Брисање[уреди]

Грешком сам написао чланак песак молим да га обришете --Fica Blok38 (разговор) 20:43, 13. фебруар 2007. (CET)

Списак нових чланака[уреди]

Да ли постоји листа где пише који су нови чланци написани данас,јуче...?Како на пример админи знају који су чланци нови?

Посебно:Newpages --BokicaK Got something to say? 20:12, 14. фебруар 2007. (CET)

Banovic Strahinja[уреди]

Napisala sam članak o ovoj pesmi koju smatram jednom od najneobičnijih i najboljih u našoj epici,što zbog same teme i razvoja epske radnje, nema nepotrebnih digresija, nema suvišne priče (nije ni čudo da se od nje dao napraviti film) i zato jer je Ban ličnost vanvremena (čak i kad znaš da jeizmišljen ne možeš se odupreti utisku). Jedna je moja učenica u srednjoj školi rekla da bi volela da upozna muškarca kao on, i to mi je jasno. Volela bih komentar od nekoga ko se interesuje za književnost. Da li smem da koristim navode iz pesama kao ilustracije? Da li je ton koji koristim u pisanju odgovarajući za Vikipediju? Hvala marljivim čitaocima i uređivačima, što su moju sitnu izmenu u pravopisu prvoga dana ljubazno prihvatili.

Што не би смела? Наравно да може :) --Паун 14:31, 15. фебруар 2007. (CET)

Dusan B. opet pita bez postavljanja naslova[уреди]

Cisto onako da pitam kada se uklanjaju imena trazenih clanaka koji su napisani.Zbunjuje kada vidis da se clanak trazi,a vec je napisan. Dusan B. 20:37, 16. фебруар 2007. (CET)

Kada neko od administratora to primeti. A to može da bude od 2 minuta do 2 dana (grube procene). --Φ ί λ ι π π ο ς | 22:42, 16. фебруар 2007. (CET)

Gradovi sa kojima se Beograd bratimi[уреди]

U clanku za Beograd na listi gradova sa kojima se Beograd bratimi nije upisam Madrid dok se na stranici Madrida na listi njihovih prijateljskih gradova nalazi Beograd ! Zato upisite Madrid na listu prijateljskih gradova Beograda ! — Претходни непотписани коментар оставио/ла је 213.198.222.213 (разговордоприноси)

Википедија је слободна енциклопедија – свако може да помогне! Па и ти... :) --Matija 20:53, 17. фебруар 2007. (CET)