Воденица Витомира Ђорђевића у Турији (Кучево)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Воденица Витомира Ђорђевића у Турији (Кучево)
Vodenica-u-Turiji 1388000380.jpg
Воденица Витомира Ђорђевића
Опште информације
МестоТурија (Кучево)
ОпштинаКучево
Држава Србија
Време настанкаполовина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
СедиштеСмедерево
АдресаУлица деспота Ђурђа 37 11300
Званични веб-сајт

Воденица Витомира Ђорђевића у Турији, месту у општини Кучево, подигнута је средином 19. века. За свој рад користила је воду са реке Дајше, чије је ушће у реку Пек недалеко од воденице. Воденица је проглашена за непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Изглед воденице[уреди]

Воденица у Турији позната као „Трујачка воденица“, по фамилији Трујића који су дуго били њени власници, је приземна, правоугаоне основе, димензијa 9,40 x 4,00 m. Унутрашњи простор воденице подељен је на воденицу и собу за воденичара. Зидови воденичког простора изведени су у бондручној конструкцији, са испуном од чамових дасака, док су зидови собе за воденичара зидани опеком старог формата. Под у воденици је од дасака постављених преко потпасница, док је у соби воденичара од набијене земље. Спољашња и унутрашња површина зидова собе воденичара је малтерисана и кречена. Кров је четвороводан и покривен је бибер црепом. У воденичком простору налазе се два воденичка камена, који су радили по принципу вертикалног воденичког кола.

Воденица је комплетно реновирана 1934. године и њен данашњи изглед је из тог периода. Садашњи власник и ортаци већ дужи низ година не користе воденицу, па је јаз замуљен, а воденица урасла у коров.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]