Црква Свете Петке у Породину

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Свете Петке у Породину
Црква Свете Петке
Опште информације
МестоПородин
ОпштинаЖабари
Држава Србија
Време настанка1869-1872.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе Смедерево

Црква Свете Петке у Породину, месту у општини Жабари подигнута је у периоду од 1869. до 1872. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Црква у Породину је посвећена Светој Петки, саграђена је као једнобродна грађевина са малом олтарском апсидом на истоку, бочним певницама и звоником уз западну фасаду. Просторно је подељена на олтар и наос, чији западни травеј са галеријом је преузео функцију припрате. Декоративна обрада фасада је изузетно скромна. Њу карактерише извођење архитектонских елемената у виду кровног венца, издужених и лучно завршених монофора, слепих окулуса и ниша, и у малтеру изведеног мотива крста на источној фасади. Посебна пажња је посвећена обради западне фасаде којом доминира звоник.

Олтарски простор од наоса одваја иконостасна преграда изведена у класицистичком духу уз примену барокних декоративних елемената. Иконе на њој осликали су 1892. године сликари из Сомбора Димитрије и Зарија Мартиновић. Четири представе на зидовима бочних певница осликао је 1938. године руски емигрант Тодор Фарафанов.

У цркви се налазе вредни примери икона, богослужбених књига и сасуда, као и комада црквеног мобилијара.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]