Црква Светих Петозарних мученика у Смољинцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светих Петозарних мученика у Смољинцу
Crkva Svetih Petozarnih mučenika u Smoljincu, opšti izgled.jpg
Црква Светих Петозарних мученика
Опште информације
МестоСмољинац
ОпштинаМало Црниће
Држава Србија
Време настанка1847.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе Смедерево

Црква Светих Петозарних мученика у Смољинцу, месту у општини Мало Црниће, подигнута је 1847. године на темељима старије цркве. О години градње, добротворима, градитељу и сликарима говори сачуван натпис на северном зиду наоса. Из њега се сазнаје да је цркву градио мајстор Анастас Наумовић из Охрида. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква је изведена у класицистичком духу, као једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом у ширини брода на истоку и звоником на западу. Просторно је подељена на олтар, наос са плитким, правоуганим певничким просторима и припрату са галеријом, над којом је изведен масиван звоник. На фасадама је примењена вертикална и хоризонтална подела, што је наглашено применом теракоте и окер боје у финалној обради.

Живопис и иконе на олтарској прегради урадили су Милија и Иван Марковић, сликари из Пожаревца, о чему сведочи натпис у наосу. Иконостас је изведен у класицистичком духу уз примену барокно-рокајне позлаћене декорације. Тридесет и три иконе распоређене у пет зона на олтарској прегради, као и архијерејски и Богородичин престо и два певничка стола првобитно су заштићени 1975. године. Црква у Смољинцу поседује и лепе примере покретних икона, богослужбених књига и сасуда, као и комада црквеног мобилијара.

У порти се налази неколико надгробних плоча и старих камених споменика у облику крста из прве половине 19. века. Поред њих је подигнут и споменик палим ратницима из овог краја за ослобођење Србије у ратовима 1912-1918. године. Изведен је у црном мермеру, у виду обелиска са двоглавим орлом на врху.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]