Друштво књижевника Војводине

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са ДКВ)
Друштво књижевника Војводине
Društvo književnika Vojvodine
Vajdasági írók egyesűlete
Spolok spisovateľov Voivodiny
Asociaţia Scriitorilor din Voivodina
Дружтво писательох Войводини
Association des Écrivains de Voivodine
Адреса: Нови Сад, Браће Рибникар 5
Основано: 1966.
Веб сајт: http://www.dkv.org.rs/

Друштво књижевника Аутономне покрајине Војводине (скраћено ДКВ) је друштво које окупља књижевнике на простору АП Војводине. Има око 490 чланова који пишу на свим званичним језицима који су у употреби у Аутономној покрајини Војводини. Највећи број пише на српском, а значајан део на мађарском. Друштво има и око седамдесетак књижевних преводилаца. Седиште Друштва је у улици Браће Рибникар бр. 5. у Новом Саду.

Актуелни председник ДКВ је Јован Зивлак, песник и есејиста, потпредседници су Фрањо Петриновић, прозни писац и Јанош Бањаи, критичар и есејиста.

Историја друштва[уреди | уреди извор]

Секција војвођанских писаца се издвојила из Удружења књижевника Србије 1966. године, а 1976. је формирано Друштво књижевника и књижевних преводилаца Војводине.

ДКВ је у свом вишедеценијском деловању било организатор значајних књижевних манифестација (Књижевна колонија у Чортановцима, књижевни каравани, књижевне промоције, Конгрес писаца Југославије), покретач је и издавач или суиздавач многих књижевних публикација.

Међународни новосадски књижевни фестивал основан је 2006. и представља значајне ауторе из земље и света. Одржава се сваке године последње недеље августа.

Циљеви Друштва[уреди | уреди извор]

Главни циљеви Друштва књижевника Војводине:

  • унапређује и афирмише оригинално књижевно и преводилачко стваралаштво;
  • штити слободу књижевног стваралаштва и залаже се за повољан материјални и друштвени положај књижевних стваралаца;
  • води бригу о заштити моралних и материјалних ауторских права својих чланова;
  • залаже се за културну, националну, језичку, верску, етничку толеранцију, толеранцију уверења и равноправност;
  • приређује књижевне расправе, скупове и трибине;
  • бави се непрофитном издавачком делатношћу у циљу унапређивања и популаризације и ширења књижевности;
  • сарађује са другим удружењима књижевних стваралаца, уметничким и културним удружењима, организацијама и институцијама у земљи и иностранству.

Неки од садашњих и бивших чланова[уреди | уреди извор]

Часопис[уреди | уреди извор]

Друштво књижевника Војводине издаје на српском реномирани часопис "Златна греда" (2001) који се бави књижевношћу, уметношћу и књижевном теоријом. Главни и одговорни уредник „Златне греде“ је Јован Зивлак.

Награде ДКВ-а[уреди | уреди извор]

ДКВ од 1980. године додељује годишње награде (за животно дело, за књигу и за превод године, као и награде за најбоље књиге на језицима националних мањина (на мађарском, хрватском, словачком, румунском и русинском), чији носиоци су неки од најзначајнијих књижевних стваралаца Војводине). Писци који су дали допринос угледу Друштва и култури у Србији су, свакако, Бошко Петровић, Младен Лесковац, Александар Тишма, Мирослав Антић, Имре Бори, Ференц Фехер, Раду Флора, Флорика Штефан, Паљо Бохуш, Ђуро Папхархаји и други.

Од оснивања ДКВ додељује Бранкову награду за најбољу прву песничку књигу објављену на српском језику аутора до 29 година, која је једна од најпрестижнијих књижевних награда за младе песнике у Југославији, тј. у Србији. Први добитник награде 1954. године је био Васко Попа. Бранкова награда се додељује од 2006. године на Међународном новосадском књижевном фестивалу, а главна награда Фестивала је Међународна награда за књижевност „Нови Сад”. Досадашњи добитници су Кристоф Мекел, познати немачки песник, Жан-Пјер Фај, песник, прозни писац и филозоф из Француске и Бен Окри, прозни писац и песник из Нигерије, који живи у Енглеској.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]