Дом културе „Вук Караџић“

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дом културе „Вук Караџић“
Dom kulture, Loznica 002.jpg
Дом културе „Вук Караџић“, Лозница
Опште информације
Место Лозница
Општина Лозница
Држава  Србија
Време настанка 1937.
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Ваљево
Адреса Милована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт

Дом културе „Вук Караџић“ у Лозници је завршен 7. новембра 1937. године. Тог дана Дом је освећен и предат на управљање просветном друштву Караџић. Зграда дома је споменик културе.[1]

Делатност[уреди]

Од свог настанка до данас Вуков дом културе је једина зграда ове намене у Лозници. Намена Дома најбоље се види на основу простора који је створен: репрезентативна Вукова народна књижица, Музеј са сталним и повременим поставкама, сала за читаоницу и предавања народног универзитета, велика сала за концерте и позоришне представе, одељење за филмску апартуру. Данас су то просторије КУД „Караџић“ и Културно-образовног центра „Вук Караџић“. У Галерији „Мина Караџић“ одржавају се ликовне изложбе најспрестижнијих ликовних стваралаца данас.

Изглед дома[уреди]

Дом културе „Вук Караџић“ као објекат специфичне намене, што је резултовало карактеристичном основом на којој се издвајају три целине: спратни улични део је истог облика као и дворишни, који су међусобно спојени издуженим приземним делом у коме је смештена биоскопска сала. Декоративно обрађена улична фасада има симетрично решење: полукружни ризалит носи три портала одвојена међусобно полуобличастим пиластрима у висини целе фасаде, са репрезентативним степеништем испред и полукружним мансардним делом у врху; лево и десно у приземном и спратном делу су груписана по два прозорска отвора сједињена са јединствено решеном декоративном пластиком геометријског порекла. Цела улична фасада је уоквирена јако наглашеним степенастим пиластрима.

Здање је сачувало своју намену до данас. [2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Вуков дом културе у Лозници”. Архивирано из оригинала на датум 29. 10. 2013. Приступљено 24. 10. 2013. 
  2. ^ „Дом културе „Вук Караџић“ Лозница”. Архивирано из оригинала на датум 29. 10. 2013. Приступљено 24. 10. 2013. 

Литература[уреди]

  • Завод за заштиту споменика Ваљево: "Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа" , Ваљево. 2006. ISBN 978-86-904745-2-3. (COBISS.SR 131307532)

Спољашње везе[уреди]