Дорси

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
The Doors
Doors electra publicity photo.JPG
Дорси, сдесна на лево: Џим Морисон, Реј Манзарек, Роби Кригер и Џон Денсмор
Основне информације
Активни период1965—1973. и 1978.
Жанр(ови)психоделични рок, блуз рок, есид рок, рокенрол, хард рок
Бивши члановиРеј Манзарек
Роби Кригер
Џон Денсмор
Џим Морисон

Дорси (енгл. The Doors - врата) су били популарна и утицајна америчка рок група која је основана 1965. у Лос Анђелесу. Првобитну поставу су чинили клавијатуриста Реј Манзарек, гитариста Роби Кригер, бубњар Џон Денсмор и певач Џим Морисон.

Дорси су били један од најконтроверзнијих бендова, највише због Морисонових текстова који су били социјални, психолошки и под утицајем политике.

Од како се бенд распао 1970. и од Џимове смрти 1971. интерес за њихову музику је постао још већи.

Историја[уреди]

1965—1966: Почетак[уреди]

Студенти Универзитета Калифорније, Лос Анђелес (познатије као UCLA) Џим Морисон и Реј Манзарек упознали су се на Венис Бичу, Калифорнија у јулу 1965. Морисон је рекао Манзареку да пише песме, и на Манзареков подстицај Морисон је отпевао песму "Moonlight Drive". Манзарек одушевљен Морисоновим текстовима предложио му је да оснују бенд.

Клавијатуриста Реј Манзарек је већ свирао у бенду Рик енд Рејвенс (Rick And The Ravens) са његовим братом, док су Роби Кригер и Џон Денсмор свирали у бенду по имену Психоделични ренџери (The Psychedelic Rangers). Кригер и Денсмор су познавали Манзарека са часова јоге и медитације које су похађали. У августу Денсмор се придружио групи и у исто време је са члановима Ренџера и бубњарком Пети Саливан снимио демо са шест песама у септембру 1965.

Тог месеца група је убацила још једног члана- Кригера. Дорсе су чинили Морисон, Манзарек, Кригер и Денсмор. Бенд је узео име из књиге „Врата перцепцијеОлдуса Хакслија.

1966—1971[уреди]

1967. године састав издаје први албум, „The Doors“, који за Дорсе има карактеристичан, блуз - рок и психоделични стил. Издају сингл „Light my fire“ (после „Break on through“), који постаје број 1 на Билбордовој Топ листи, и задржава тај статус пуне четири недеље. 1968. мењају звук на психоделију која је изазвана метафизичким визијама Џима Морисона, и снимају свој најквалитетнији албум, „Strange Days“. После тога издају и „Waiting For The Sun“, трећи албум, који опет мења звук на мало тамнију страну, као и песма број 3, „Not To Touch The Earth“.

Године 1969. излази четврти албум „The Soft Parade“, који наставља звук „Waiting For The Sun“.

Такође исте године догодио се злогласни концерт у Мајамију, након којег је бенд (након још пар концерата), одлучио да прекине турнеје.

Године 1970. посвећују се студијском раду и враћају се блуз коренима снимањем албума „Morrison Hotel“. 1971. године Морисон снима свој последњи албум „L.A. Woman“, на којем је вокале снимао у вецеу. Тада, након завршетка условне казне, сели се у Париз са својом девојком Пем Карсон и менаџером Билом Сидонсом на краћи одмор, где и умире.

Након Морисонове смрти[уреди]

Певач Џим Морисон умире 1971. у Паризу. Након његове смрти бенд издаје још три албума: „An American Prayer“, „Other Voices“ и „Full Circle“. Гитарист Роби Кригер је покушао направити пројекат с Игијем Попом, па се проширила гласина да ће Иги Поп бити нови певач Дорса, међутим изгледа да је Иги у то време био превише навучен на хероин да би био способан да се носи са улогом замене за Морисона. Дорси поново издају још један албум са Морисоном на вокалу, тако што су накнадно снимили музику на његове старе снимке рецитовања поезије са колекције „An American Prayer“, те 1978. излази истоимени албум. Данас су Кригер и Манзарек заједно са Бретом Скалионсом, бившим певачем групе „The Fuel“ поново почели свирати песме Дорса. Како се бубњар Џон Денсмор није слагао с тим да они наступају под именом Дорс, сада Манзарек, Кригер и Скалионс свирају под именом „Riders on the Storm“. Осим што се противио обнављању Дорса, Џон Денсмор је жестоки противник комерцијализације рока у смислу продавања композиција за рекламне спотове великих корпорација.

Чланови[уреди]

Дискографија[уреди]

Спољашње везе[уреди]