Ерик Победнички

С Википедије, слободне енциклопедије
Ерик Победнички
Новчић Ерика Победничког
Лични подаци
Пуно имеЕрик Мунсјо
Датум рођења945.
Датум смрти995.
Место смртиGamla Uppsala, Шведска
Породица
СупружникSigrid the Haughty
ПотомствоОлаф Шетконунг
РодитељиБјорн Ериксон
ДинастијаМунсјо
Краљ Шведске
Период970995.
Претходникнема, Шведска није постојала
НаследникОлаф Шетконунг

Ерик Победнички је био први краљ Шведске и владао је од 970. године до своје смрти 995. године.

Ситна шведска племена имала један верски центар, у Упсали, где се налазио такозвани двор богова и где се становништво сакупљало на верске празнике, ради вршења разних верских обреда. Око тога двора богова и извршено је уједињење шведских племена, тако да је краљ Упсале, Ерик, који је припадао краљевској породици Ингве, постао и краљ читаве Шведске.

За време његове владавине почиње да се формира и Шведска држава. Уједињују се две основне области данашње Шведске — Готија, или Готланд, и Шведска у ужем смислу речи, или Свеаланд.

У Шведској је процес феудализације текао изузетно споро. Ту су се упорно одржавали старински родовски односи. Релативно ретка насељеност земље, велика слабо насељена брдска и шумска пространства, куда се сељаштво могло повлачити, слаба веза с феудалном Европом, стварали су овде нарочито повољно тле за одржање слободног сељаштва. Ипак се код Швеђана релативно рано јавља крупни земљопосед, везан делом с патријархалним ропством. Феудализација је текла нешто бржим темпом на југу, који је био насељенији и тешње повезан с Данском и Немачком.

Пошто је процес феудализације текао лагано, успореним се темпом ширило у Шведској и хришћанство, које је наилазило на упоран отпор родовског уређења с његовом старом религијом.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Бјорн Ериксон
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Ерик Победнички
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Литература[уреди | уреди извор]