Карл Новак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Карл Новак
Pukovnik-Karlo-Novak.jpg
Карл Новак
Датум рођења(1905-10-19)19. октобар 1905.
Место рођењаПула
Аустроугарска
Датум смрти1975.
Место смртиАтина
Грчка

Карл Новак (Пула, 19. октобар 1905Атина, 1975) је био словеначки четнички вођа и пуковник.

Када су вести о образовању покрета отпора пуковника Драгољуба Михаиловића у Србији стигле у Словенију у лето 1941., бивши југословенски официри у Словенији су почели да се организују у покрет оптора. У октобру су уз одобрење Освободилне фронте у Србију код Михаиловића отпутовали пуковник Јакоб Авшич и мајор Карл Новак. Михаиловић је Авшича поставио за команданта, а Новака за начелника штаба словеначких четника које је тек требало формирати. Када је Михаиловић у новембру прекинуо сарадњу са партизанима и отпочео борбу, Авшич се придружио партизанима, а Новак је остао међу четницима и постао њихов командант.[1]

Између 1941. и 1943. командовао је словеначким четницима, који су се звали Плава гарда односно Краљева војска у отаџбини. Наредне године био је и представник четника код савезника у Италији.

Из Љубљане је побегао 26. септембра 1943. заједно са супругом Криштоф, а у Италију су ушли са путном исправом НДХ, коју су тајно купили на хрватском конзулату у Љубљани. Карл Новак је у Словенији установио четничку обавештајну службу, а организацију наставио у Италији и другим земљама у иностранству.

После рата је учествовао са британском обавештајном службом, а наводно и са америчком ЦИА.

Референце[уреди]

  1. ^ Tomasevich 1975, стр. 221.

Литература[уреди]