Кенет Каунда

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Кенет Дејвид Каунда
2020 Kenneth Kaunda.jpg
Кенет Дејвид Каунда
некадашњи председник Замбије (1964—1991)
Биографија
Датум рођења(1924-04-28)28. април 1924.(96 год.)
Место рођењаЧинсали
Северна Родезија
Религијапрезбитеријанизам
Професијаучитељ
УниверзитетMunali Secondary School
Политичка
партија
United National Independence Party
1 Председник Замбије
24. октобар 1964 — 2. новембар 1991.
Претходник(Гувернер британске колоније)
НаследникФредерик Чилуба
3. Генерални секретар Покрета несврстаних
8. септембар 1970. — 5. септембар 1973.
ПретходникГамал Абдел Насер
НаследникХуари Бумедијен

Кенет Дејвид Каунда (енгл. Kenneth David Kaunda, познат и као KK) био је први председник Замбије, од 1964. до 1991.[1]

Рођен је 1924. у месту Чинсали, на северу Северне Родезије (данашња Замбија) у породици протестантског мисионара.

Био је један од вођа у борби за независност Замбије од Уједињеног Краљевства. Залагао се за окончање власти беле мањине, која је тада имала само 1,84% становништва. Био је ухапшен 1955. и осуђен на два месеца затвора због дељења за власти субверзивне литературе. Поново је осуђен 1959. на деветомесечну робију. Током 1961. организовао је кампању грађанске непослушности. Предводећи „Уједињену националну партију независности“ победио је на изборима јануара 1964. и постао председник владе Доминиона Замбије. После стицања независности, 24. октобра 1964. постао је први председник Замбије.

Као политичар, развијао је национални образовни систем, отворио Универзитет у Лусаки, тежио искорењивању неписмености и модернизацији земље. Национализовао је велике државне компаније што је значајно увећало државне приходе. Спроводио је политику афричког социјализма (попут Џулијуса Њеререа и Кваме Нкруме). Замбија је постала једнопартијска држава у којој је Кенет имао апсолутну власт и створио култ своје личности. Његов идеолошки програм је био под именом „Замбијски хуманизам“. Замбија је у време стицања независности имала само 109 људи са завршеним факултетом. Кенет Каунда је основао Замбијски Универзитет, који броји 10.000 студената. Замбија је 1964 била потпуно под контролом страних компанија, а минерални ресурси су углавном били под контролом Британске јужноафричке компаније, која је извлачила сву добит.

Са Титом приликом посете Београду

У спољној политици био је посредник између режима апартхејда у Јужној Африци и земаља црне Африке, зашта је критикован. Примао је у Замбију дисиденте из околних земаља и нарочито био критичан према руководству Јужне Родезије (данас Зимбабве). Замбију је увео у Покрет несврстаности, у коме је Замбија председавала 1970—1973. Био је близак пријатељ југословенског председника Јосипа Броза Тита, на чијој се сахрани 1980. расплакао поред ковчега. Били су толико блиски да је Каунда саградио кућу у Лусаки посебно за Титове посете.

Његов заштитни знак је била бела марамица коју је често носио.

Године 1991. Кенет Каунда је услишио критике и дозволио вишестраначке изборе у земљи. На њима је победио „Покрет за вишепартијску демократију“, чији је лидер Фредерик Чилуба постао председник 2. новембра 1991.

После напуштања политичког живота, повременао се бавио хуманитарним радом.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]