Корисник:Саша Стефановић/Тест

  С Википедије, слободне енциклопедије
  Поштена употреба
  О мени Разговор Чланци Слике Задаци Дозволе Е-пошта Споменице Песак CSS / JS


  Википедија сада[уреди | уреди извор]

  Легенда (помоћ):
  П
  Измена на Википодацима
  ?
  Сумњива измена (ORES)
  Н
  Нова страница
  м
  Мања измена
  б
  Ботовска измена
  (±123)
  Промена величине странице у бајтовима
  Привремено надгледана страница

  3. јун 2023.

  скорашње измене
    нове странице

  Википедија данас[уреди | уреди извор]

  Да ли сте знали
  Плави кит
  Изабране годишњице
  Операција Динамо
  Оближњи датуми:
  Изабрани чланак

  Вера Благојевић

  Вера Благојевић (Београд, 16. мај 1920Кленак, код Руме, 18. март 1942), студент медицине, учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

  Одрасла је у Шапцу, где је завршила основну школу и гимназију. Пошто је њен отац још у младости био близак са комуниста, Вера се следећи његов пример још као учесница гимназије определила за револуционарни омладински покрет. Након доласка на студије медицине у Београд, постала је 1938. године члан Савеза комунистичке омладине (СКОЈ). Током студија је активно учествовала у револуционарном студенстком покрету, као и у Омладинској секцији Женског покрета. У чланство Комунистичке партије (КПЈ) примљена је фебруара 1940. године.

  Политички је деловала међу омладином и женама Шапца, па је у јесен 1940. године постала члан Окружни комитет КПЈ за Подриње и секретар Окружног комитета СКОЈ-а за Подриње. Након окупације Југославије, 1941. године вратила се у Шабац, где је радила на организовању омладине и припремама оружаног устанка. Након формирања Мачванског партизанског одреда, јула 1941. године, радила је политички са женама Подриња. Поред политичког рада, учествовала је и у борбама. Након почетка Прве непријатељске офанзиве, септембра 1941. године одред је морао да се повуче, а Вера је била упућена на политички рад у Јадар. У Лозници су је заробили јадарски четници, али је уз помоћ партизана успела да буде спашена из четничког затвора и врати се у одред.

  Услед напорних маршева на путу ка Мачви, крајем децембра 1941. године, тешко се разболела због чега је била пребачена у село Текериш. Овде су је почетком марта 1942. године открили и заробили легализовани четници војводе Даке Тешмановића и потом предали Гестапоу у Шабац. Као „опасна комунисткиња” у истрази је била подвргнута мучењима, али како ништа није одала, осуђена је на смрт. Стрељана је 18. марта 1942. године заједно са шездесетак талаца на месту Шицара, у близини села Кленак. За народног хероја проглашена је 6. јула 1953. године.

  Cscr-featured.svgНа овој страници ја волим да испробавам разне глупости.Cscr-featured.svg
  Cscr-featured.svgУколоко видите нешто интересантно слободно покупите, нећем да се љутим
  Cscr-featured.svg

  Азбучник[уреди | уреди извор]  В И К И П Е Д И Ј А  Ovo nikako da nadjem[уреди | уреди извор]

  Датотека:Sin escudo.svg Датотека:Flag of None.svg

  Оквир[уреди | уреди извор]

  Подстране