К98 Маузер

Из Википедије, слободне енциклопедије
К98 Маузер
Део {{{део}}}
98K.png
К98 Маузер
Врста: пушка
Порекло: Застава Немачке Немачка нацистичка Немачка
Употреба
Употреба у:
Бојно деловање: * Шпански грађански рат
* Други светски рат
* Корејски рат
* Суецка криза
* Алжирски рат
* Вијетнамски рат
* Шестодневни рат
* Јом Кипур рат
* Ирачко-ирански рат
* Рат у Југославији и други мањи конфликти
Производња
Произвођач: Маузер нем. Mauser
Произведено: 14.643.260 комада
Варијанте: Г40к
Спецификације
Тежина: 3,7 kg - 4,1 kg
Дужина: 1.110 mm
Дужина цијеви: 600 mm
Калибар: 7,92 x 57 mm
Врста операције: репетирка (брзометно оружје)
Начин дејства: Мануелни, помоћу обртночепног затварача
Брзина паљбе: око 30 мет/мин
Брзина зрна: 760 m/s
Макс. еф. домет: са оптичким нишаном до 1200 m
Одвојиви магацин: 5 ком.
Нишан: Тангенцијални, са поделом од 1 до 10 у стотинама метара.

Карабин 98 кратки (Кар98к, К98 или К98к нем. Mauser Modell 98 - Karabiner 98k) је пушка прилагођена пешадији, чију производњу је започела фабрика Маузер 1935. године у нацистичкој Немачкој.

Историја[уреди]

Фабрика Маузер, коју су основала браћа Петер Паул и Вилхелм Маузер, је стекла репутацију једне од најбољих фабрика оружја још крајем 19. века, и одржала ју је до краја Другог светског рата. Након рата, компанија је остала у Западној Немачкој и бавила се углавном оружјем великог калибра (авионски топови и сл.). Међутим, до тада су неки модели ове марке постали мера за све касније настале. Један од таквих примера је, без сумње, и Маузер модел 1898, такође познате и као Gewehr 98, Gew.98, G98. Ова пушка настала на основу искуства Маузерових конструктора и ушла је у службу 1898. године као стандардна немачка пушка. Коришћена је током више сукоба, заједно са скраћеном верзијом (карабином) К98, или Кар98. Године 1904, Немачка је увела нови тип метка (са оштрим врхом уместо старог, тупог). Нови метак је имао много боље карактеристике, тако да су сви нишани преградуисани на нове параметре. Током међуратног периода, конструкција је незнатно промењена и означен као К98к кратки карабин (нем. Karbiner Kurz). Ова верзија је била нешто краћа, мање тежине, и лакша за употребу. Верзија се појавила 1935. и прављена је до 1945. године како у Немачкој тако и у окупираним земљама. Многе верзије овог модела су лиценциране у другим зељама, које су направиле своје модификације. Неке од најпознатијих су ирански Маузер, турски, чешки ВЗ-24, Југословенски М24 (ФНРЈ-Заставин) М24/47 и М48.

Модел 98[уреди]

Модел 98 је ручна вишеметна репетирка. Сам магацин, као и механизам су две најпознатије одлике ове пушке. Магацин је дворедна уграђена кутија са дном које се може уклонити. Пуни се или појединачним мецима или оквиром од пет метака. Враћањем затварача у предњи положај, оквир се аутоматски избацује. Магацин се празни затварачем (под условом да је сигурносни прекидач на средини), или скидањем дна магацина (није препоручљиво).

Маузер је користио једноставну, изузетно јаку и добро осмишљену конструкцију обртно-чепног затварача са предњим брављењем. Ручица чини део затварача, у ранијим моделима стоји равно, а касније је савијена надоле, уз сандук. Постојали су и канали за вентилацију, који су у случају експлозије, преусмеравали гасове у магацин спречавајући повреду војника. Основна карактеристика чувеног Маузеровог затварача је предње забрављење цеви, са зубом извлакача који држи чауру све време у лежишту метка и избацује је. Сигурносна кочница се налази на крају затварача и има три позиције: лево (гледа се из позиције стрелца) - укочена је и ударна игла и затварач, средина (дигнут)- укочена је ударна игла, али не и затварач (користи се за пражњење пушке) и десно- позиција за паљбу.

Кундак је био дрвени, из једног дела, са полупиштољским хватом, мада се 1942. године појавила и преклопна верзија за падобранце. Пушка је пред крај рата постепено замењивана напреднијом StG 44, али се због своје прецизности дуго задржала у служби као снајпер.

Спољашње везе[уреди]