Летризам

С Википедије, слободне енциклопедије
Tae Ateh Brown Man

Летризам или летеризам је француски авангардни покрет у уметности. Основан је у Паризу половином 1940-их од стране румунског имигранта Исидора Исоуа. [1] У групи радова, Исоу и Летри су своје теорије применили на све области уметности и културе, а нарочито у поезији, филму, сликарству и политичкој теорији. Покрет има своје теоријске корене у дадаизму и надреализму. На њега је извршио велики утицај његов сународник Тристан Тзар, као једдан од твораца покрета Дада[2]. Међу надреалистима, Андре Бретон је је извршио значајан утицај, али је Исоу био незадовољан оним што је видео као стагнацију и теоретски промашај покрета који је трајао током 40-их. [3]

Покрет је назван по француској речи летре - писмо, зато што су њихова рана дела била усредсређена на слова и друге визуелне или говорне симболе. Летерастии сами преферирају назив "Летеризам" као енглески термин, и то је облик који се користи у срединама енглеског говорног подручја. Термин, који је као првобитно име дат групи, задржао се, чак и пошто су се многи од њих одустали од било какве везе са словима и речима. Поред тога, у употреби су и друга имена, било за групу као целину или за њене активности у одређеним доменима, као што су "Изоуски покрет", "млади устанак", "хиперграфика", "креатори", "бескрајна уметност", екскордизам.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Walker, John. (1992) "Lettrism" Архивирано на сајту Wayback Machine (3. март 2016). Glossary of Art, Architecture & Design since 1945, 3rd. ed.
  2. ^ See Isou, Les véritables créateurs et les falsificateurs de dada, du surréalisme et du lettrisme (1973), and Maurice Lemaître, Le lettrisme devant dada et les nécrophages de dada (1967).
  3. ^ See Isou, Réflexions sur André Breton (1948).