Флуксус

С Википедије, слободне енциклопедије
Изложба посвећана Флуксусу у Познању

Флуксус (од латинске речи flux – течење) је име међународног неоавангардног уметничког покрета основаног 1962, чији је циљ повезивање припадника екстремне авангарде у Европи и САД. Група америчких и европских ликовних уметника, песника, театролога и композитора није поседовала јединствени стилски идентитет, али су њене активности на много начина представљале препород духа дадаизма .

Основне идеје и ставови флуксусоваца, засноване на антиуметности и антиестетици, разнородне су, а често и контрадикторне. У покрету је посебно изражена тежња ка синтези разнородних уметничких дисциплина, брисању граница између уметности кроз разноврсне акције и импровизована интермедијална догађања.

Као што је приметио један од истраживача и тумача овог покрета Флуксус је као и Дада некохерентан и разбијен покрет (...) и о њему ће историја сачувати једино мит, јер је мали број његових манифестација био намењен музеју.

У Флуксусу су деловали: Џон Кејџ, Јозеф Бојс, Џорџ Брехт, Јоко Оно, Нам Џун Пајк, Џорџ Мекјунас, Бен Вотје, Волф Фостел, Ерик Андерсен, Роберт Филиу, Кен Фридман и други.

Литература:[уреди | уреди извор]

  • Флуксус (избор текстова), Музеј савремене уметности, Београд, 1986;
  • Hannah Higgins, Fluxus Experience, University of California Press, 2002.
  • Ken Friedman, edited by, The Fluxus Reader, Academy Editions, 1998; ISBN 0-471-97858-2

Спољашње везе[уреди | уреди извор]