Арт деко

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Арт Деко)
Иди на навигацију Иди на претрагу

Арт деко је стил визуелних уметности који је настао у Француској непосредно пред Први светски рат, одакле се раширио у САД и у Европи у 20.-тим и 30.-тим годинама 20. века у индустрији и занатству. Носи карактеристике многих праваца у првом реду кубизма, футуризма и сецесије.

Тифани лампа са декоративним скулптурама

Настанак[уреди]

Настанак овог стила сеже у почетак 20. века када је у Француској била значајно раширена сецесија- са својим једноставним линијама и дречећим колоритом. Поред сецесије су се ту појављивале и модерне тенденције пре свега кубизам.

Ови трендови и залуђивање друштва за све што је модерно, на што су утицали нови проналасци и развој индустрије, утицали су на појаву новог стила који се први пут презентира 1925. године у Паризу на изложби декоративне уметности (Exposition Internationale des Arts Dékoratifs et industriels Modernes). На овој изложби су били представљени предмети примењене уметности на које је утицала појава модернизма.

Развој и распрострањеност[уреди]

Иако је нови стил био у почетку одређен пре свега за богате људе и сматрао се луксузом, он је задобио велику популарност у широкој публици и његови су се облици репродуковали у масовној производњи у многим областима.

Области раширености стила[уреди]

У овом чланку ће се поменути главне области у којима је арт деко оставио трага.

Предмети дневне употребе[уреди]

Предмети који су били одређени за свакодневну употребу су се одликовали великим сјајем, једноставношћу линија и чистим бојама. Приликом израде предмета као што су огледалца, ручни часовници, или светлећа тела почели су се у великој мери употребљавати материјали као: стакло, керамика, модерни бакелит или углачани хром.

Графика[уреди]

Плакати и корице књига су карактеризовани снажном контуром, јасним бојама и изражајним словима. Добри пример је шпица у филмском студију Универзал (Universal Pictures)- планета која се окреће са сунчевим системом и натписом Универзал која се и данас употребљава.

Аутомобилизам[уреди]

Аутомобил чији је стил одражавао утицаје арт деко

Арт деко је у знатној мери утицао на рађање аутомобилизма. Типични су једноставни облици аутомобила са луксузним ентеријерима са удобном наслоњачом или дрвеним облогама у унутрашњости.

Архитектура[уреди]

Најбољи представник овог стила у архитектури је славна зграда у центру Њујорка Емпајер стејт билдинг на којој се виде главне карактеристике стила, чврсто дана линија за разлику од кривих линија сецесије и декоративни ентеријер.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]