Лазар Бранковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лазар Бранковић
Lazar Branković, Esphigmenou charter (1429).jpg
Детаљ повеље у Есфигменском манастиру на Светој гори,
1429. године
Датум рођења око 1421.
Место рођења Београд
Датум смрти 20. јануар 1458.(1458-01-20) (37 год.)
Место смрти Смедеревски Град (Српска деспотовина)
Гроб непознато
Династија Грб Бранковића Бранковићи
Отац Ђурађ Бранковић
Мајка Ирина Кантакузин
Супружник Јелена Палеолог
Потомство Јелена Бранковић
Ирина Бранковић
Милица Бранковић
деспот Србије
Период 14561458
Претходник Ђурађ Бранковић
Наследник Стефан Бранковић

Лазар Бранковић (14211458) био је српски деспот и владар (1456—1458), син Ђурђа Бранковића.

После ослепљења Гргура и Стефана Бранковића 1441. године, Лазар је, као преостали здрави син Ђурђа Бранковића, постао и његов једини могући наследник. Носио је титулу деспота још од своје женидбе са Јеленом Палеолог 1446. године. Лазар Бранковић преузео је власт после смрти Ђурђа Бранковића 24. децембра 1456. године.[1]

Политика коју је водио млади Лазар је била слична оној коју је водио његов отац за живота. Деспот Лазар је окончао преговоре са Турском, које је његов отац почео. Склопио је јануара 1457. године уговор о обнављању вазалних обавеза према Османском царству. Био је дужан да плаћа годишњи харач, нешто мањи него у Ђурђево време, јер није држао Ново Брдо.

За време владавине младог деспота Лазара, утицајни племић, Михаило Анђеловић, брат Махмуд-Паше Анђеловића (који је током ранијег напада на Србију заробљен и одгајен као муслиман, а са временом је у Османском царству стекао чин Великог везира) је наставио свој политички успон у Србији. Михаило Анђеловић је, због својих веза на турском двору, био главни посредник у склапању примирја са Турском и обнављању вазалних веза Лазара Бранковића и Мехмеда II Освајача.

Тако је султан Мехмед II Освајач склопио са деспотом Лазаром јануара 1457. године уговор по коме се обавезао да врати деспоту Лазару очеве поседе.

Српска деспотовина 1455—1459. године

Поред везаности са Турском, деспот Лазар је био и угарски вазал, јер је тако чувао северну границу деспотовине. Тако је угарски краљ Ладислав V Посмрче помагао деспота Лазара. Деспот Лазар је, као племић и зет убијеног Улриха II Цељског, учествовао у суђењу на коме је Владислав Хуњади осуђен на смрт. Деспот је, користећи сукобе у Угарској, освојио Ковин и друге дунавске тврђаве са леве стране реке. Имао је извесних успеха у борби против Хуњадијевог савезника Михаила Силађија, али је овај ипак успео да заустави даље наступање војске Деспота Лазара на север.

Ситуација у Деспотовини се додатно закомпликовала смрћу његове мајке, Јерине Кантакузин (неки страни историчари тог времена тврде да ју је Лазар отровао[2], међутим, познато је да се Лазар налазио у Смедереву у време када је његова мајка умрла у Руднику). Тада се против младог деспота подигла опозиција коју је предводио Јеринин брат, Тома Кантакузин. Непосредно после је Тома Кантакузин, заједно са својим савезницима, побегао из Србије. У међувремену, Мехмед II се више није суздржавао од напада на Србију.

Прве вести о гомилању турске војске на српске границе су стигле деспоту Лазару децембра 1457. године. Он је одмах јављао угарском краљу Ладиславу да му пошаље војску да би бранио деспотовину.

Међутим, у тим преговорима, изненада је умро 20. јануара 1458. у Смедереву. Имао је мање од четрдесет година.

Пошто деспот није имао мушке деце, већ само ћерке Марију, Јерину и Милицу, после његове смрти поставило се питање наследника.

Од почетка фебруара 1458. године земљом је управљало намесништво које су сачињавали Михаило Анђеловић, Јелена Палеолог и слепи Стефан Бранковић.[1]

Чувени романтичарски песник Војислав Илић је о смрти деспота Лазара написао песму „Пећина на Руднику“ у којој је описао његово кајање због убиства мајке.[3]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Андрија Веселиновић, „Држава српских деспота“, Београд 2006.
  2. Живадин М. Стевановић: Постанак и развитак Горњег Милановца, 1968; издање писца.
  3. Пећина на Руднику

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Ђурађ Бранковић
Деспот Србије
(14561458)
Наследник:
Стефан Бранковић
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}