Манастир Вратна

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Вратна
Manastir Vratna1.jpg
Основни подаци
Јурисдикција Епархија тимочка
Оснивање 14. век
Оснивач Свети Никодим Српски
Место Вратна (Неготин)
Држава  Србија

Манастир Вратна припада епархији тимочкој Српске православне цркве и налази се код истоименог села, недалеко од Неготина.[1]

Манастирска црква и новији конак

Смештен је на обали истоимене реке, познате по својим природним каменим мостовима, који су највиши у Европи. Према народном предању, подигао га је архиепископ Никодим (13171324) почетком XIV века за краља Милутина Немањића (12821321). Манастир је током векова више пута рушен и обнављан, а данас је активан женски манастир. Његова црква је посвећена Вазнесењу Господњем (Спасовдан), а поред ње се налазе два конака. Сама грађевина је једноставна једнобродна црква са полукружном апсидом и звоником подигнутим на улазу. Њена дужина износи 16 метара, ширина 7,5, док су јој зидови дебели 2.5 метра.

Манастир је обновљен или делимично обновљен 1415. године, а у другој половини 18. века је запустео. Станко Фрајкор, који је касније постао неготински оборкнез, је обновио манастир, али су га Турци већ 1813. године спалили, после пропасти Првог српског устанка. Јон Тајкулица је 1837. године обновио манастир, а 1856. године су мештани околних села (Јабуковац, Вратна и Уровица) подигли конак западно од цркве. Последњу обнову, манастир је доживео 1937. године.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]