Метла без дршке

Из Википедије, слободне енциклопедије
Метла без дршке
Metla bez drske.jpg
Омот двд издања ТВ серије
Формат Серија за децу и младе
Режија Владимир Алексић
Сценарио Мила Станојевић
Улоге Слободан Бештић
Гала Виденовић
Владимир Марковић
Марко Панић
Композитор(и) Драган Илић
Држава порекла Југославија
Број сезона 5.
Емитовање
Премијерно на РТС
Прво приказивање 1989.
Снимак екрана прве сезоне серије

Метла без дршке је југословенска телевизијска серија, снимана у периоду од 1989. до 1994. и наставак 2001. године.

Серија говори о животу и авантурама Душка, Златка, Драгане, Владимира и њихових пријатеља.

Радња[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Серија прати доживљаје Златка Лепшановића и његовог друга Душка, као и девојчица Софије (Златкове сестре) и Бранкице (ћерке госпође Верославе, која је пријатељица Златкове и Софијине маме Мирославе). Дечацима је увек била мистерија продавница кућних љубимаца "Весело Мајмунче", али ту су и доживљаји са родитељима који их не разумеју, залудним комшијама и комшиницама итд. Док су Златко и Душко стално у потрази за новим авантурама, Софија је примерно дете које похађа часове виолине и страних језика, а Бранкица је размажена, али се и поред тога њено понашање толерише од маме Верославе. Једна од комшиница, Душица, их стално нуди својим чувеним шненоклама, али и поред привидне љубазности, непрестано изазива подозрење главних јунака у погледу својих добрих намера и хуманог односа према животињама (сумњају да од Хермеса - кога назива "малом оклопњачом" - намерава да направи супу од корњаче).

Осим породице Лепшановић, серија прати и доживљаје младића Владимира и девојке Драгане, који су на почетку серије у улози водитеља, да би се касније сопственим ликовима укључили у радњу серије. Иако не постоји емотивна веза између Владимира и Драгане, већ је у питању однос између пријатеља, Драгана испољава одређену дозу љубоморе у односу на Јелену из Цвијићеве, Владимирову другарицу, и са њом се надмеће за Владимирову пажњу и наклоност. На половини серије, Драгана одлази у Америку и повремено се јавља телефоном и писмима, а улогу другарице са којом Владимир проводи највише времена и учествује у потрази за Алексом преузима Јелена из Цвијићеве.

У серији учествује и неколико животиња: пси Алекс, Цезар/Моца, Вилма и Витолд, корњаче Хермес и Жаклина, хрчак Дуња, папагај Мића, канаринци, бели мишеви и сл., чија појава је углавном у вези са продавницом кућних љубимаца "Весело мајмунче". Власник продавнице, Жаки (Жарко Мачкић), је Драганин теча. У каснијем току серија се бави и проблемом нелегалне трговине украденим расним псима, у коју је, како се на крају испоставља, умешан и Жаки, до тада позитиван карактер, који одлази у затвор на одслужење казне, док бригу о "Веселом мајмунчету" препушта комшиници Душици.

После паузе од скоро читаву деценију, током 2002. године снимљена је последња сезона "Метле без дршке", коју као сценариста поново потписује Мила Станојевић-Бајфорд. Ликови су остали исти, али су их углавном интерпретирали други глумци. Окосница те сезоне је прича о изгубљној златној табакери предратног официра Павла Милидраговића, поклону Краљевског Височанства, која се, стицајем околности, налази код Душице, док син првобитног власника покушава да је пронађе. Након Жакијевог изласка из затвора, Душица настоји да му помогне да обнови "Весело мајмунче", али нема новца, па стога решава да замоли Златка да прода златну табакеру коју је наследила од своје баке. У намери да продају табакеру, Златко и његово друштво пролазе кроз читав низ догодовштина. Уз помоћ детектива Срећковића, мистерија се расплиће, па се открива да је табакера садржала тајну преграду у коју су се могле стављати поруке, путем којих су комуницирали Павле Милидраговић и његова несуђена вереница Анђелка. Пошто отац није хтео удати Анђелку за Милидраговића због њене младости и болести (туберкулоза), планирали су бекство, али их је у томе осујетила Душицина бака, у то време девојчица, која је неопажено узела табакеру са стола током једног пријема. Тако је табакера доспела код Душице, да би на крају била предата Милидраговићевом сину, који је, пронашавши табакеру, испунио аманет свог оца, који је целог живота патио за изгубљеном љубављу.

У последњој сезони студент Здравко и даље игра улогу негативца, који се прво усељава као подстанар код Гуцићке и њеног сестрића Немање, а затим, прерушен у жену, одлази у службу код Милидраговићевог сина, као "кућна помоћница Марица". Покушава да онемогући Златка и Јовану, а потом и Душка и Софију, да реше мистерију златне табакере. Мирослава, Златкова и Софијина мама, током претежног дела сезоне борави у болници, док бригу о деци преузимају деда и њена пријатељица Верослава, која, удружена да Софијиним професором виолине, игра негативну улогу, покушавајући да Мирославу што дуже задржи у болници како би "дисциплиновала" њену децу. Линија приче која прати Владимира и Јелену није у толикој мери разрађена као раније.

Глума[уреди]

Од првобитне поставе, исте ликове наставили су да тумаче Милена Дравић (Душица), Петар Краљ (Жаки) и Војислав Брајовић (Срећковић). У улози Владимира сада се појављује Ненад Стојменовић (заменио Слободана Бештића), Јелена је Исидора Минић (заменила Весну Тривалић), Здравко је Гордан Кичић (заменио Драгана Јовановића), Мирослава је Дара Џокић (заменила Неду Арнерић), Верослава је Маја Новељић Ромчевић (заменила Веру Чукић), деда је Власта Велисављевић (заменио Предрага Лаковића), бака Вера је Татјана Лукјанова (заменила Рахелу Ферари), Деса је Јелисавета Саблић (заменила Миру Бањац), а улоге деце су такође потпуно измењене. Милидраговићевог сина, самотњака који живи у кући пуној вредних уметничких дела, игра Раде Марковић.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Слободан Бештић Владимир Поповић
Гала Виденовић Драгана
Владимир Марковић Златко Лепшановић
Марко Панић Душко
Ева Мезеи Софија Лепшановић
Неда Арнерић Мирослава Лепшановић, Златкова и Софијина мама
Милан Гутовић Огњен Лепшановић, Златков и Софијин тата
Петар Краљ Жарко Мачкић (Жаки)
Бранимир Брстина певач сонгова
Аница Добра певачица сонгова
Рахела Ферари Душкова бака Вера
Предраг Лаковић Златков и Софиjин деда
Милена Дравић Душица
Владета Јанковић у личном својству
Петар Лаловић у личном својству
Весна Тривалић Јелена из Цвијићеве
Лора Орловић девојка
Бранка Петрић Гуцићка, Немањина тетка
Зоран Славнић у личном својству
Ирена Ћесаревић
Вера Чукић Верослава, Бранкицина мама
Драган Николић Душков отац
Снежана Богдановић Душкова мајка
Војислав Брајовић господин Срећковић
Бранислав Лечић мафијаш, организатор крађе паса
Мира Бањац Деса
Драган Јовановић Здравко, студент медицине
Љубиша Самарџић професор археологије
Милица Поповић Бранкица
Миљана Протић Јована, сестра Јелене из Цвијићеве
Иван Михаиловић Немања (у последњој сезони)
Гордан Кичић

Спољашње везе[уреди]