Михал Хасик

С Википедије, слободне енциклопедије
Михал Хасик
Hasik Michal.jpg
Михал Хасик, 2010. године
Датум рођења(1946-04-27)27. април 1946.
Место рођењаКулпин
 ФНР Југославија
Датум смрти21. март 2021.(2021-03-21) (74 год.)
Место смртиКулпин
 Србија

Михал Хасик (свк. Michal Hasik; Кулпин, 27. април 1946Кулпин, 21. март 2021)[1] био jе српски сликар и графичар пореклом Словак и може се сврстати у значајније сликаре словачке националне мањине у Војводини, који се истакао у умешношћу портретирања и уметности исецања маказама којом се ретко ко бавио у савременој уметности у Србији.[2]

Дело и биографија[уреди | уреди извор]

Михал Хасик, рођен 27. априла 1946. године у Кулпину. Још као ђак показао је велики таленат за сликање и цртање био запажен од учитеља сликања и имао је своје радове на школским манифестацијама. Родитељи су му били сиромашни и нису имали средстава да би га школовали па је уписао и завршио занат и као квалификовани радник отишао је за послом у Немачку. 1968. године у Солингену поред рада бавио се и сликарством и уписао је „Volks Hoch Schule“ Солинген и апсолвирао курсеве цртања и портрета као и Интернационалну школу примењених графичара –„Famous International Schule“ Минхен где је 1972. године стекао диплому примењеног графичара. Рано је почео да ради портретирање и нарочито после завршених курсева за портретирање у Солингену у класи професора Радемахера и Бартнута а поред тога бавио се и исецањем маказицама (ова уметност код нас није развијена а развијена је у Кини, Јапану а у савременој уметности најме у Енгеској, Француској, Холандији и нарочито Пољској). Исецаље профила је радио веома спретно и брзо те где год се појави изазивао је велику пажњу и гостовао је на многим сајмовина и на изложбама.

Године 1984. постао је члан Удружења солингенских уметника. На изложби у Дуизбургу је једини представник из Југославије који ради исецења маказама. Од 1995. године био је слободан уметник у Немачкој и живео је тада већ само од сликарства. Непрестано је излагао на групним изложбама у Солингену, Дуизбургу, Диселдорфу и у Штрасбургу, у Француској а поред тога излагао је и у родном селу Кулпину и у Бачком Петровцу, Ковачици, и у Словачкој у Братислави.

Михал Хасик у почетку ради начином наивних сликара и пријатељи се са Мартином Јонашем али се након студија опредељује за реалистичке приказе, експресионизам, све до фотореализма у портретирању и апстракције. Свој сликарски занат показао је на бројним портретима а његова посебност је исецанје маказама као уметност и врста уметничког заната, коју је посебно гајио и овако је реализовао портрете које је могао да исеца маказама са рукама подигбутим у висину и без гледанја и праћенја свог рада очима а да то није оставило трага у квалитету дела тако да је био атракција нарочито на сајмовима где су га у рекламне сврхе ангажовале многе светске твртке.

80-их година 20. века био је члан“[3] и активни сведок догађаја око организације и оживљавања активности ликовног живота Словака у Бачком Петровцу око бивше „Галерије блатно“[4] која је била покретачка снага у ликовном животу војвођанских Словака и у којој су главне улоге имали академски сликари Михал Кираљ, Павел Чањи и Владимир Ваљентик[5] и која је након политичких смицалица општинских и покрајинских структура тзв. „случаја Галерије блатно“[5] она ипак обновила рад и касније прерасла у „Галерију Зуске Мадведјове[6] која још увек игра значајне улоге у догађајима у уметности словачке мањине у Војводини као и Галерија Бапка у Ковачици. Члан је Ликовних уметника у Бачком Петровцу и секције ликовних уметника Матице словачке у Кулпину.

У Бачком Петровцу је отворио своју галерију слика под иманом „Прва“ у којој је прославио годишњицу 50 година стваралачког рада ретроспективном изложбом која чини сталну поставку ове галерије[7] а живео је и стварао у Кулпину.

Значајније самосталне изложбе[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „IN MEMORIAM – Michal Hasík”. kulpin.net. 21. 3. 2021. Приступљено 21. 3. 2021. 
 2. ^ Vladimir Valentik, Retrospektivna výstava Michal Hasik Poľnohospodársky muzeum v Kulpine 2003 Kulpin
 3. ^ Hlas Ľudu 24. októbra 1987
 4. ^ Hlas Ľudu 24. októbra 1987
 5. ^ а б Vladimír Valentík, Desať rokov Gelérie Zuzky Medveďovej, 1999 Báčsky Petrovec
 6. ^ Sámuel Boldocký, Petrovec 1745-1995, Báčsky Petrovec 1995
 7. ^ Michal Hasik 50 rokov umeleckej tvorbi 2011 Kulpin

Литература[уреди | уреди извор]

 • Michal Hasik 50 rokov umeleckej tvorbi, 2011, Kulpin. ISBN 978-86-914789-0-2.
 • Vladimír Valentík, Desať rokov Gelérie Zuzky Medveďovej, 1999, Báčsky Petrovec.
 • Vladimir Valentik, Retrospektivna výstava Michal Hasik Poľnohospodársky muzeum v Kulpine, 2003, Kulpin.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

 • [1] kulpin.net: Poznajme osobnosti (језик: словачки)