Наум Габо

С Википедије, слободне енциклопедије
Наум Габо
Лични подаци
Пуно имеНаум Габо (1957)
Датум рођења(1890-08-05)5. август 1890.
Место рођењаБрјанск, Руска Империја
Датум смрти23. август 1977.(1977-08-23) (87 год.)
Место смртиВотербери, САД

Наум Габо (рус. Наум Абрамович Певзнер; 5. август 1890. у Брјанск, Русија; † 23. август 1977. у Вотербури, Конектикат, САД) био је амерички[1] вајар конструктивизма, који је деловао и као сликар, архитекта и дизајнер.

Биографија[уреди | уреди извор]

Родио се у Брјанску западно од Москве и студирао је на универзитету у Минхену до 1909. године. Посветио се студију математике и физике. Од 1917. године заједно са својим братом после Октобарске револуције долази у Русију да би помагао развој нове културе и сакупља много ђака у свом приватном атељеу који је тамо отворио.

Године 1920. са својим братом. Антоаном Певзнером издаје Реалистички манифест. Читамо ли данас овај манифест можемо наћи трајне вредности и пасаже које садржи кредо оба брата Певзнера:

Одричемо се садржаја као сликарске и ликовне форме, простор се не може мерити садржајем као што се не може мерити текућина метром... Проглашавамо вредност дубине као једину вредност сликарске и ликовне форме. Одричемо се вајарства ако сматрамо масу за вајарски елеменат

Наум Габо је своје идеје потврдио на пластикама које је изложио док је његов брат још увек сликао и само касније се и он определио за вајарство.

Године 1921. Наум одлази у Берлин а 1925. године са преселио у Париз где излаже заједно са својим братом. У Енглеској живи од 1946. године када одлази у САД у Конектикат и ту се трајно насељава.

Карактеристике дела[уреди | уреди извор]

Скулптура у Ротердаму.

Било је у ствари сретна околност што Наум Певзнер није похађао никакве ликовне школе и није био оптерећен академском традицијом него сам научио на делима Пабла Пикаса и Александра Архипенка из нетрадиционалних материјала које су они примењивали. Управо због тога примењивао је пластике од металних и касније цеулоидних ламела. Односи транспарентних маса и простора спадају и открића којима је Наум Певзнер обогатио модерну уметност. Он то ипак није реализовао под својим властитим именом. Већ у Норвешкој одлучио је да промени своје име и у историју модерне пластике он је ушао као Наум Габо.

Пластике Наум Габоа су понекад невелике и одређене за модерне ентеријере. Имао је и дела које је намеравао да поставља на небодере у САД, али није могло доћи до остварења јер би скулптуре превише оптеретиле зграду имао је и конструкције од бетона, челика и бронзаних жица у висини од 26 m1.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. В-Ђ. Београд: Народна књига : Политика. стр. 84. ISBN 86-331-2112-3. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Igor Zhoř, Hledání tvaru,Prag 1967.
  • H. W. Janson, Istorija umetnosti, Beograd, 1962.
  • Ђина Пискел, Општа историја уметности, Београд, 1972.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]