На-Дене језици

Из Википедије, слободне енциклопедије

На-Дене језици (познати и као Тлингит-Ејак-Атабаскански језици) су језичка породица заступљена на југу Аљаске и западу Канаде, као и у деловима САД (Нови Мексико, делови Калифорније), а која обухвата Тлингит, Ејак и Атабасканске језике. Неки лингвисти у ову породицу убрајају и Хајду (међутим, овај језик се данас углавном рачуна као језички изолат).

Име[уреди]

Едвард Сапир је конструисао термин „На-Дене“ који се у то време односио на Тлингит и Атабасканске језике (у то време се није знало за Ејак), а и Хајда је била укључена. Термин је склопљен од речи "dene", која у Атабасканским језицима значи „човек/људи"; елемент "ne" представља стару основу речи „особа“, а у сродству је са Хајда речју "na" (живети) и Тлингит речју "na" (људи). Дакле, овај термин означава говорнике ових језика.

Подела[уреди]

 • Тлингит
 • Ејак-Атабаскански
  • Ејак
  • Атабаскански језици
   • северни
   • пацифички
   • јужни

Лингвисти који рачунају Хајду као део ове породице сврставају је као засебну грану. Атабаскански језици говоре се у великом делу Канаде, деловима Орегона и Калифорније, као и на југозападу САД, као и у деловима северног Мексика. Јужни атабаскански језици се зову и Апаче језици. У овај огранак спадају Навахо и Апачки језици. Ејак се говорио на југу Аљаске; последњи говорник овог језика умро је 2008. године.

Типологија[уреди]

Сви језици ове породице деле сложене системе префиксације глагола. Сви На-Дене језици су синтетички (неки од њих се могу сматрати и полисинтетичким језицима)

У овим језицима заступљен је велики број задњенепчаних и ресичних сугласника.

На-Дене и дубље везе[уреди]

На-Дене језици су укључени у више теорија о везама са другим језичким породицама.

1. Дене-Јенисејски језици:

Професор Едвард Вајда је 2008. дошао до закључка да су На-Дене језици генетски повезани са јенисејским језицима у централном Сибиру на основу паралела међу глаголским префиксима, као и на основу систематских паралела између јенисејских тонова и На-Дене артикулација сугласника. Део лингвиста сматра да је ова теорија изгледна.

2. Раније хипотезе:

Према мишљењу лингвисте Џозефа Гринберга, На-Дене представља једну од три језичке породице у северној Америци. Остале две су Ескимско-алеутска породица и тзв. Америндијанска породица, која обухвата све америчке језике осим ескимско-алеутских и На-Дене језика. Треба рећи да је Америндијанска породица још увек контроверзна и да је већина лингвиста не прихвата.

Многи лингвисти сматрају да На-Дене породица представља засебан талас миграција из Азије у Америку, који се догодио пре 6 до 8 хиљада година.

Према Сергеју Старостину, На-Дене језици су генетски повезани са Јенисејским, Сино-тибетанским и северним кавкаским језицима, као и са баскијским језиком у тзв. Дене-Кавкаску породицу.