Пређи на садржај

Сремска бискупија

С Википедије, слободне енциклопедије
Сремска бискупија
Католичка црква
Основни подаци
МитрополијаЂаковачко-осјечка надбискупија
СједиштеСремска Митровица
ДржаваСрбија
Основана2008.
Број парохија29
[[1] Званични веб-сајт]
Архијереј
Чин архијерејабискуп
Титула архијерејасремски бискуп

Сремска бискупија (лат. Dioecesis Sirmiensis) је бискупија Римокатоличке цркве у Србији са седиштем у Сремској Митровици, где је смештен катедрални храм. Подручје бискупије покрива део Срема који је у саставу Србије.

Сремска бискупија је део бискупске конференције Србије. Са друге стране, бискупија је подређена Ђаковачко-осјечкој надбискупији, која има своје подручје у Хрватској.

Подручје[уреди | уреди извор]

Подручје бискупије покрива средишњи и источни Срем, тј. његов део у саставу Србије. То значи да бискупија покрива и војвођански део Срема, а и његов део у саставу Београда (Земун, Нови Београд, Сурчин).

Бискупија је надлежна за све вернике римокатоличке вероисповести на свом подручју, без обзира на етничку припадност. У већини су то Хрвати, а у мањем броју Мађари, Словаци и друге мањине.

Историјат[уреди | уреди извор]

Сремска бискупија основана је 1773. године спајањем дотадашњих бискупија у Босни и Срему. Дата бискупија 1963. године добија нови назив - Ђаковачко-сремска надбискупија.

18. јуна 2008. године Ђаковачко-сремска надбискупија је подељена према граничној линији између Хрватске и Србије на Ђаковачко-осјечку надбискупију и Сремску бискупију.

Центар бискупије је раније био у Илоку. Након спора илочког властелина са бискупом, центар бискупије се премешта у Баноштор (1437.), па у Петроварадин.[1]

Бискупи[уреди | уреди извор]

...

...

Устројство бискупије[уреди | уреди извор]

Сремска бискупија је подељена на 29 парохија (жупа), при чему поједини свештеници опслужују две или више жупа.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ Хорват, Рудолф. Сријем - насеља и становништво. Славонски Брод: Хрватски институт за повијест - Подружница за повијест Славоније, Сријема и Барање. стр. 89. ISBN 953-6659-04-2. 
  2. ^ а б Хорват, Рудолф. Сријем - насеља и становништво. Славонски Брод: Хрватски институт за повијест - Подружница за повијест Славоније, Сријема и Барање. стр. 91. ISBN 953-6659-04-2.