Сремска бискупија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сремска бискупија
Католичка црква
Sremska Mitrovica - Rome Catholic Church.jpg

Катедрални храм бискупије

Основне информације
Држава Србија
Митрополија Ђаковачко-осјечка надбискупија
Сједиште Сремска Митровица
Основана 2008.
Број парохија 29
Званична страница www.srijembiskupija.rs
Архијереј
Епархијски архијереј Ђуро Гашпаровић
Чин архијереја Бискуп
Титула архијереја Сремски бискуп
Catholic Church Serbia.PNG

Сремска бискупија (лат. Dioecesis Sirmiensis) је бискупија Римокатоличке цркве у Србији са седиштем у Сремској Митровици, где је смештен катедрални храм. Подручје бискупије покрива део Срема који је у саставу Србије.

Сремска бискупија је део бискупске конференције Србије. Са друге стране, бискупија је подређена Ђаковачко-осјечкој надбискупији, која има своје подручје у Хрватској.

Подручје[уреди]

Подручје бискупије покрива средишњи и источни Срем, тј. његов део у саставу Србије. То значи да бискупија покрива и војвођански део Срема, а и његов део у саставу Београда (Земун, Нови Београд, Сурчин).

Бискупија је надлежна за све вернике римокатоличке вероисповести на свом подручју, без обзира на етничку припадност. У већини су то Хрвати, а у мањем броју Мађари, Словаци и друге мањине.

Историјат[уреди]

Сремска бискупија основана је 1773. године спајањем дотадашњих бискупија у Босни и Срему. Дата бискупија 1963. године добија нови назив - Ђаковачко-сремска надбискупија.

18. јуна 2008. године Ђаковачко-сремска надбискупија је подељена према граничној линији између Хрватске и Србије на Ђаковачко-осјечку надбискупију и Сремску бискупију.

Бискупи[уреди]

Устројство бискупије[уреди]

Сремска бискупија је подељена на 29 парохија (жупа), при чему поједини свештеници опслужују две или више жупа.

Види још[уреди]

Спољне везе[уреди]