Срђан

Из Википедије, слободне енциклопедије

Срђан је мушко властито име српског порекла. Потиче од старе основе срдачан (етим. серд- одн. срд-) и означава оног који је милосрдан, усрдан, предусретљив. Име је изведено од прастарог ишчезлог добросрд, потврђеног још у немањићко доба.

Постоји и женска форма имена - Срђана.

Етимологија[уреди]

Сматра се да је име настало од светитељског имена Сергиј одн. Срђ, чији је култ био раширен у средњовековним приморским градовима, где са налазило много храмова посвећених Сергију и Вакху. Светог Сергија су још називали и Свети Срђ, што је адаптирана варијанта црквеног облика на територијама Балкана. Управо из тог, адаптираног облика је и настало име Срђан.

Такође постоји мишљење да ово име потиче од лат. Sergius, што је првобитно било име једне угледне римске патрицијске породице. Сматра се да је овај облик изворно настао од староетрурске речи чије је значење непознато. Sergius се, иначе, преводи као слуга, а може истовремено значити и чувар, пратилац.

Под утицајем народне етимологије име Срђан је доведено у везу са глаголом срдити се и личношћу из народне песме Срђом Злопоглеђом, али се ово становиште сматра погрешним.

Популарност[уреди]

Раније се име Срђан веома ретко давало, док се у новије време све чешће среће, тако га многи односе групи савремених, нових српских имена. Име је доста често на „овим просторима“. У Србији је ово име у периоду од 2003. до 2005. године било на педесет четвртом месту по популарности[1]

Најчешћи надимци који се везују за ово име су Срки, Срле и Срђа.

Имендан[уреди]

Према православном календару Свети Срђ и Вакхо[2] се славе 20. октобра и управо се овај дан сматра именданом свих оних који носе име Срђан. Овај празник се још назива и Срђевдан.

Еквиваленти имена у различитим језицима[уреди]

Име Срђан се среће код раличитих народа у следећим формама:

Познате личности са овим именом[уреди]

Извори[уреди]

  1. Baby name facts: Срђан, Приступљено 25. 4. 2013.
  2. Свети Срђ и Вакхо, Приступљено 25. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]