Срђан Кољевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Срђан Кољевић
Srdan Koljevic.jpg
Срђан Кољевић
Датум рођења(1966-12-31)31. децембар 1966.(52 год.)
Место рођењаСарајево
 СФР Југославија

Срђан Кољевић (Сарајево, 31. децембар 1966) је српски филмски сценариста и редитељ, ванредни професор на Катедри за драматургију Факултета Драмских Уметности у Београду. Један је од најактивнијих и најнаграђиванијих сценариста у Србији и региону. Више пута добитник свих националних признања за стваралаштво у области филмског сценарија.

Биографија[уреди]

Рођен је 31. децембра 1966. године у Сарајеву. Дипломирао је на Катедри за драматургију Факултета Драмских Уметности у Београду, где је предавач од 1999. године. 2006. године изабран је у звање доцента, a 2011. у звање ванредног професора.

Био је сценариста, ко-сценариста и сарадник на сценарију за 12 дугометражних играних филмова и два дугометражна документарна филма. Сам је режирао два филма по сопственом сценарију: „Сиви камион црвене боје“ и „Жена са сломљеним носем“.

Филм Сиви камион црвене боје (2004), који је и режирао, добио је 11 међународних награда на 40 фестивала, (укључујући и награду Министарства културе Немачке за најбољи филм), као и 13 награда на домаћим фестивалима.

Године 2007. био је ко-сценариста филма Клопка, првог српског филма који је ушао у ужи избор за награду Оскар, и првог српског сценарија чија су права за римејк откупљена у Холивуду.

Радио је и као сарадник за међународне односе испред Југословенске кинотеке.

Филмографија[уреди]

(дугометражни играни филмови)

Спољашње везе[уреди]