Стара црква у Јарменовцима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стара црква у Јарменовцима
Опште информације
МестоЈарменовци
ОпштинаТопола
Држава Србија
Врста споменикаСпоменик културе
Време настанка1860.
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеКрагујевац
Званични веб-сајт

Стара црква у Јарменовцима, насељеном месту на територији општине Топола, налази се на благом узвишењу изнад села, у централном делу порте, недалеко од нове цркве. Црква представља непокретно културно добро као споменик културе, Одлуком СО Топола бр. 281 од 3. јуна 1994. године. Раније, део иконостаса из 18. века са царским дверима и две престоне иконе у цркви утврђени су за непокретно културно добро - споменик културе, решењем Завода за заштиту споменика културе Крагујевац бр. 186/1 од 20. марта 1972. године.[1]

Првобитно, ова црквица била је средином 18. века саграђена у оближњој Белановици, али је 1860. године приликом градње нове цркве, пренета у Јарменовце.

Црква по својој унутрашњој конструкцији подсећа на тип цркве брвнаре, док њен спољни изглед даје утисак грађевине са бондручним системом и двоводним кровом благог нагиба, тако да више личи на профани објекат него на храм. Издужне је основе са тространом апсидом на источном делу. Зидови су омалтерисани и жуто окречени. Засведена је полуобличастим сводом. Састоји се од мање припрате и наоса.

Од иконостаса из 18. века очуване су само царске двери и две престоне иконе. На царским дверима насликане су Благовести, а престоне иконе су са представама Богородице и Христа Пантократора. Иконописац који је сликао ове иконе био је пореклом Грк што се може видети из потписа који је оставио у доњем левом углу на престоној икони Богородице. Поред потписа мајстора на икони се налази и текст донатора са годином настанка икона која је тешко читљива, али је сигурно да су иконе настале у деветој деценији 18. века.

Све иконе рашене су у техници темпере на дасци која је претходно добро грундирана. Иконе су сликане у класичним традицијама, боје су употребљене чисто, без валера, а позадина и ореоли златни. Иконе су уједначеног квалитета, припадају истом мајстору и показују његово велико познавање заната и добру традицију.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Стара црква у Јарменовцима”. Завод за заштиту споменика Културе Крагујевац. Приступљено 19. 3. 2019. 

Спољашње везе[уреди]