Кућа у ул. Светозара Марковића 9 у Крагујевцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа у ул. Светозара Марковића 9 у Крагујевцу
Кућа др Илије Коловића
Опште информације
МестоКрагујевац
ОпштинаГрад Крагујевац
Држава Србија
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац
www.kulturnonasledje.com

Кућа у ул. Светозара Марковића 9 у Крагујевцу, позната као кућа др Илије Коловића, представља непокретно културно добро као споменик културе, решењем Завода за заштиту споменика културе Крагујевац бр. 106/1 од 5. марта 1971. године.[1]

Кућа потиче из прве половине 19. века и припада групи грађевина насталих у овој улици током Милошевог доба. Оне представљају материјалне остатке архитектуре старог Крагујевца на основу којих се може наслутити изглед града у том периоду. Ова кућа је типична грађевина српске чаршије, са тремом и доксатом на прилазној страни, вишесливним кровом покривеним ћерамидом, зидовима рађеним у бондруку и свим другим карактеристикама везаних за овај период.

Највреднији детаљи зграде су свакако богато орнаментисани стубови на трему и доксату, затим таванице рађене од шашовца и аутентична лучна врата на појединим просторијама. Зграда поседује несумњиве архитектонске и етнографске вредности.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кућа у ул. Светозара Марковића 9 у Крагујевцу”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 10. 01. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]