Кућа народног хероја Софије Ристић

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа народног хероја Софије Ристић
Опште информације
МестоЈарменовци
ОпштинаТопола
Држава Србија
Врста споменикаСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.kulturnonasledje.com

Кућа народног хероја Софије Ристић се налази у Јарменовцима, на територији општине Топола. Кућа представља непокретно културно добро као споменик културе, решењем Завода за заштиту споменика културе Крагујевац бр. 865/1-74 од 26. маја 1975. године.[1]

Домаћинство народног хероја Софије Ристић састоји се од куће полубрвнаре, зидане куће и млекара. Полубрвнара је грађена по типу куће „на ћелицу” са подрумом испод половине приземља. У делу хоризонтално слаганих, на крајевима унизаних брвана, налази се „кућа” са потпуно очуваним огњиштем са оригиналним веригама, орманом, наћвама за прављење хлеба и свим оним детаљима који карактеришу кућу тог периода. У другом делу куће налази се велика соба грађена у бондручном конструктивном систему са испуном од опеке. Соба је претрпела извесне промене што се тиче ентеријера. Кров је четвороводан првобитно покривен ћерамидом која је накнадно замењена фалцованим црепом.

У предњем делу куће где се налази огњиште, за време рата је била земуница. Улаз у земуницу био је испод самог огњишта тако да је огњиштем био замаскиран. После рата скровиште је затрпано.

Југоисточно од стамбене зграде налази се млекар у коме се такође за време рата налазила земуница за скривање учесника НОР-а. После рата и она је затрпана.

На фасади зидане зграде налази се спомен плоча од белог мермера, димензија 0,80m x 0,65m, која сведочи о активностима Радојице и Софије Ристић током Другог светског рата и њиховом страдању.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кућа народног хероја Софије Ристић”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 19. 3. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]