Зграда ливнице са ковачницом у Крагујевцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда ливнице са ковачницом у Крагујевцу
Зграда ливнице са ковачницом у Крагујевцу 01.JPG
Зграда ливнице са ковачницом
Опште информације
МестоКрагујевац
ОпштинаКрагујевац
Држава Србија
Време настанка1853.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zaprokul.org.rs/LKP/Kragujevac/zavod_za_zastitu_spomenika_kulture.html
Зграда ливнице са ковачницом у Крагујевцу 02.JPG

Зграда ливнице са ковачницом у Крагујевцу је подигнута у периоду између 1851. и 1853. године, под заштитом је државе и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. [1]

Подигнута је на десној обали Лепенице и временом је прерасла у војно-технички завод – тополивницу. У доба настанка представљала је најважнији индустријски објекат у Србији. Развој тополивнице и потреба за радном снагом као и мајсторима допринео је изградњи Крагујевца, подизана су стамбена насеља, а Крагујевац је све више добијао физиономију града. Почетак развоја тополивнице везан је за име Француза Шарла Лубриа, првог директора, који је створио уз њу и прву занатску школу 1854. године.

Основу грађевинског комплекса чине четири хале симетричне по попречној оси. Два бочна дела нешто су нижа, двоспратна, са једносливном кровном конструкцијом. Хале у средини су прекривене двосливним крововима, а унутрашњи простор је једноетажни. Предњи део старе ковачнице адаптиран је у музеј, након обављених конзерваторских радова 1953. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ЗАПРОКУЛ/Крагујевац-Споменици културе великог значаја”. Архивирано из оригинала на датум 20. 02. 2014. Приступљено 07. 06. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]