Стојан Чупић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Стојан Чупић
Stojan cupic.jpg
Стојан Чупић
Датум рођења1765.
Место рођењаПива
 Османско царство
Датум смрти1815.
Место смртиЗворник
 Османско царство

Стојан (Добриловић) Чупић (Пива, 1765Зворник, 1815) је био један од најзначајнијих војвода Првог српског устанка, познат и под именом Змај од Ноћаја.

Биографија[уреди | уреди извор]

Грб војводе Стојана Чупића

Веома рано је остао без родитеља, па иако млад, али и најстарији у породици, одлучио је да се пресели у Србију. Са три сестре запутио се у Мачву у Црнобарски салаш, где му је живео деда по оцу. Иако крајем 18. века у Србији није било никаквих школа у којима би се деца описмењавала, Стојану је то некако пошло за руком, вероватно, сматра се, у неком од мачванских манастира.

У Црнобарском салашу и околини почео је да се бави трговином стоке. Бистрог, окретног и одлучног момка запазио је Страхиња Чупић из суседног Ноћајског Салаша.

Младић му се свидео, па му је предложио да га посини. Стојан је то прихватио и свом имену додао поочимово презиме Чупић. Страхиња му је доделио нешто земље и упутио га како да је обрађује.

Легенде у Србији кажу да је Чупић чак три пута на својим њивама наилазио на закопани новац.

Почетком побуне против дахија, Стојан Чупић је био зрео, одговоран, али и предузимљив српски домаћин. Није волео Турке, био је велики родољуб и зналац руковања свакојаким оружјем. Одмах је окупио чету поузданих мачванских момака, одметнуо се у устанике и почео да препречује друмове и пролазе, онемогућавајући кретање локалним Турцима.

Био један од најзначајнијих војвода Првог српског устанка, познат и под именом Змај од Ноћаја. Истакао се у бојевима на Мишару (где је изазвао и победио турског јунака Мусу Сарајлију) и на Салашу. У борби на Главици преко Дрине је спасао Цинцар Јанка. Остао је запамћен у народној епској пјесми „Змај од Ноћаја“. Био је познат и као добар говорник, а о томе говоре и Карађорђеве речи: Ко ми надговори Чупића и натпише Молера, даћу што затражи.

Био је сахрањен у Зворнику[1], соколско друштво у Богатићу је 1938. одлучило да буде пренет у његову задужбину у Салашу Ноћајском.[2]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Јован Р. Ћаласан: Знаменити људи Пиве, Нови Сад 2003.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


  1. ^ Заборављени гроб Змаја од Ноћаја... у Зворнику. "Време", 5. јул 1938
  2. ^ "Време", 16. јул 1938