Флегмона спољашњег ува

С Википедије, слободне енциклопедије
Флегмона спољашњег ува
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалностзаразне болести
МКБ-10H60.1
МКБ-9-CM053.71, 054.73, 112.82, 380.1-380.2

Флегмона спољашњег ува (лат. рhlegmone auris externae) је заразно гнојно запаљење, изазвано пиогеним бактеријама.[1]

Етиопатогенеза[уреди | уреди извор]

За разлику од апсцеса који су запаљењски процеси релативно добро ограничени, пиогеном мембраном (која се састоји од леукоцита, гранулационог ткива и фибробластичних елемената), која спречава да гној „пробије“ у околне међућелијске просторе, флегмонозно запаљење има способност експанзије и продире преко перифокалног едема у околину ширећи се уз помоћ бактеријских фермената, хијалуронидазе и фибринолизира у околне међућелијске просторе.[2]

Како су флегмонозна запаљења процеси дифузне природе која организам није у стању да својим одбрамбеним снагама ограничи као код апсцеса, болест се шири у разне делове тела па и на спољашње уво.

Проузроковачи флегмоне су;

Хемолитичне стрептококе

Међу стрептококама (лат. Streptococcus pyogenes, Streptococcus agalactiae), најзначајнији узрочник флегмоне је β -хемолитички стрептокок групе А, који се карактерише дифузним, убрзаним ширењем инфекције кроз међућелијске просторе уз помоћ бактеријског ензима хијалуронидазе који он производи у организму, и уз чију помоћ „пробија“ ћелијске компоненте, које би иначе задржале и локализовале упалу [3].

Мање чести узрочници су стрептококе групе Б нпр.(лат. Streptococcus agalactiae) које код старијих пацијената са дијабетесом могу изазвати флегмону.[4]

Стафилококе

Флегмона изазвана стафилококама (лат. Staphylococcus aureus) је углавном локализована на мањим подручјима, и обично се јавља код отворених рана на кожи или у апсцесима. Однедавно, метицилин-резистентни С. ауреус (познатији као МРСА) је постао све чешћи узрочник флегмона код пацијената у болничким условама или старачким домовима. На флегмону узроковану МРСА бактеријом треба увек посумљати; када је флегмона настала у болничким установама, ако се понавља код истог пацијента или ако не реагује на монотерапију антибиотицима.[5]

Грам негативе бактерије

Хемофилус инфлуенце (лат. Haemophilus influenzae) може изазвати флегмону код деце,[6], а псеудомонас (лат. Pseudomonas aeruginosa) код пацијената са дијабетесом или неутропенијом.

Повреде настале у току потапања тела у воду (нпр за време боравка у бањским лечилиштима) могу имати за последицу појаву флегмоне, коју у свежој води изазва бактерија (лат. Aeromonas hydrophila) [7] [а] а у топлој сланој води, у умереним климатским условима у највећем делу света (лат. Vibrio vulnificus) у ретким случајевима некротизирајући фасциитис [8].

Анаеробне бактерије

Пастурела лат. Pasteurella multocida из пљувачке мачке, и лат. Capnocytophaga sp из пљувачке пса, након уједа човека за уво могу да доведу до настанка флегмоне.

У основи поремећаја и код апсцеса и код флегмоне узрочници болести су исти. Само што на настајање флегмоне знатан утицај имају фактори ризика као што су; имунодефицијенција или смањење одбрамбених снага организма, и општа обољења као што су; дијабетес, хронична обољења бубрега, цироза јетре, тумори, болести крви, хипопротеинемија, тешка траума...

Сигурно је да на настанак и ток флегмоне утичу бројни фактори; улазно место, извор заразе, начин инфекције (пут преношења), број врста и вируленција проузроковача (патогена), предиспозиција (тренутно стање организма и хроничне болести) итд.

У факторе ризика за појаву флегмоне, спадају и; оштећења коже (нпр. повреде (ране), улцерације (чиреви), гљивичне инфекције и друге кожне болести које нарушавају заштитну улогу коже), која су уобичајена код болесника са хроничном венском инсуфицијенцијом или лимфедемом. Ожиљци који настају на венама у току пласмана венских катетера, или након других интервенција на крвним судовима у васкуларно хирургији погодне су локације за појаву рекурентне флегмоне, посебно ако присутна инфекција коже.

У ткиву које је захваћено флегмонозним запаљењем, поред хиперемије и леукоцитарне инфилтрације, долази до стварања многобројних тромбоза ситних крвних судова и образовања многобројних микро апсцеса, што све доводи до даље некрозе ткива и развоја гангрене. Уколико је дошло до гангрене ткива, захваћени део је црне боје и може се лако одстранити хируршким инструментима.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Аеромонас се задњих деценија показао као значајан узрок инфекција повезаних са природним непогодама (ураганима, цунамијима и земљотресима) [7]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ МКБ10—Х60.1, Болести ува и мастоидног наставка. Архивирано из оригинала 03. 05. 2016. г. Приступљено 13. 01. 2017. 
  2. ^ Лалевић-Васић Б, Меденица Љ, Николић М. Дерматовенерологија са дерматовенеролошком пропедевтиком, Савремена администрација, Београд, 2008.
  3. ^ {ен}} Zartash Zafar Khan, Streptococcus Group A Infections. WebMD, Приступљено 14/04/2012
  4. ^ (језик: енглески) Thomas E Herchline. Streptococcus Group B Infections, WebMD, Приступљено 14/04/2012
  5. ^ (језик: енглески) Robert W Tolan , Staphylococcus Aureus Infection WebMD, Приступљено 14/04/2012
  6. ^ (језик: енглески) Christian J Woods, Haemophilus Influenzae Infections WebMD, Приступљено 14/04/2012
  7. ^ а б (језик: енглески) J. Michael Janda, Sharon L. Abbott, The Genus Aeromonas: Taxonomy, Pathogenicity, and Infection. . doi:10.1128/​CMR.00039-09 Проверите вредност параметра |doi= (помоћ).  zero width space character у |doi= на позицији 9 (помоћ); Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ) Clin. Microbiol. Rev. January 2010 vol. 23 no. 1 35-73 Abstract, Приступљено 14/04/2012
  8. ^ (језик: енглески) Robert A Schwartz, Vibrio Vulnificus Infection. WebMD, Приступљено 14/04/2012

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).