Фонди

С Википедије, слободне енциклопедије
Месни фонди

Фонди (франц. fondue — „топљено”) храна је од сира растопљеног на ватри. Она потиче из Савоје и француског дела Швајцарске. Данас се под овим појмом подразумева неколико храна и од разних састојака. Заједничко је да је ватра на самом столу изнад које је посуда на сталку у којој се она припрема.

Порекло[уреди | уреди извор]

Порекло фондиа од сира није стопостотно разјашњено. Како Швајцарска, тако и Савоја присвајају ово јело као своје са столетном традицијом. Неоспорно је да су како швајцарски тако и француски пастири у Алпима били одељени од остатка света током већег дела године и да су им основне намирнице били хлеб и сир тако да до проналаска фондија од сира није требало много.

Према недоказаним изворима и легенди фонди су пронашли свештеници, који у доба поста нису смели да једу чврсту храну, па су се досетили да сир употребљавају у растопљеном стању, чиме не би кршили ову забрану.

У Швајцарској се фонди од сира сматра за национално јело. Иако се продају готове смесе за припрему овог јела, код појединих познаваоца то наилази на отпор.

Врсте[уреди | уреди извор]

Поред француско-швајцарског фонди од сира, данас су познати и фонди од меса као и од рибе, иако се они не топе, већ се у одговарајућим посудама кувају или прже.

Поред овде наведених основних врста фонди постоје и многе друге варијације. Треба навести кинески фонди, који се припрема од разних врста рибе и меса, затим од ракова који се припремају у чорби, као и јапански фонди, који за разлику од кинеског користи разне врсте печурака и поврћа.

Швајцарски фонди од сира

Фонди од сира[уреди | уреди извор]

За спремање фондиа од сира се употребљавају разне врсте сирева. У Швајцарској је уобичајено мешање две или више врста сирева, наиме ементалер, гријер или апенцелер у француској Савоји се мешају три врсте сира ементал, комте и бофор, но постоји више врста комбинација.

Храна се припрема у специјалној посуди из камена у којој се налази у белом вину растопљен сир са бибером и белим луком, мушкатом те и малом количином ракије од трешње. Током столовања се ова камена посуда налази на столу изнад малог горионика од алкохола. Када се сир растопи у њега се умачу мали комадићи белог хлеба или кувани кромпир.

Фонди од меса[уреди | уреди извор]

Фонди од меса се спрема од најбољих делова меса из свињског или говеђег филеа или других варијанти са ситнијим деловима меса. За порипрему се користи посуда - лонац у којем је растопљен добар лој, који стоји као и у претходном случају на пригодном горионику и ту се комадићи меса фритују набодени на дугачким виљушкама. Уз ово се сервирају разни сокови и ремулгатори који се припремају не само од мајонеза већ се мешају и са јогуртом и за ово постоји велики број пикантних рецепата са припремом од разних врста сезонског биља.

Фонди од рибе[уреди | уреди извор]

Из Азије потиче фонди од риба у Европи за сада не тако раширен као претходне две врсте ове хране али је врло цењена код љубитеља рибе и опредставља замену за печеног шарана.

Употребљава се много врста меса без костију, наиме великих морских риба и за разлику од припреме меса које се фритује, риба се ставља у мале котарице од металних решетки које се потапају у специјалне вруће сокове и уз то се сервирају слични ремулгатори као и код фондиа са месом.

Друштвени аспекти[уреди | уреди извор]

Све врсте фондиа се карактеришу тиме што се храна не сервира као готова, већ се сервира сирова да би се за столом припремила, што је контраст „брзој храни” и овде припремање и конзумирање хране користи као прилика за дружење и конверзацију.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]