Фонди

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Фонди (вишезначна одредница).
Месни фонди

Фонди (франц. fondue — топљено) храна је од сира растопљеног на ватри. Она потиче из Савоје и француског дела Швајцарске. Данас се под овим појмом подразумева неколико храна и од разних састојака. Заједничко је да је ватра на самом столу изнад које је посуда на сталку у којој се она припрема.

Порекло[уреди]

Порекло фондиа од сира није сто постотно разјашњен како Швајцарска тако и Савоја присвајају ову храну као своју и столетну традицију. Неоспорно је да су како Швајцарски тако и француски пастири у Алпима били одељени од остатка света током већег дела године и да су им основне намирнице којим су задовољавали своје потребе за храном коју су могли сами себи да спремају били хлеб и сир тако да до промалазка сировог фунди није било много.

Према недоказаним изворима и легенди фунди су пронашли свештеници који у доба поста нису смели да једу чврсту храну и смели су да употребљавају сир у растопљеном стању без тога да би кршили ову забрану.

У Швајцарској фонди од сира се сматра за народну исхрану и иако се продају готове смесе за припрему овог јела код појединих познаваоца ово наилази на отпоре.

Врсте[уреди]

Поред француско- швајцарског фонди из сира су данас познати и фонди од меса као и од рибе и ако се ово не топи већ се у одговарајућим посудама филтрира или кува. У суштини се наисправан пренос значења овог имена хране има пре корене у начину припреме и начину на који се јело конзумира.

Поред овде наведених основних вретс фонди постоје и многе друге варијације. Треба ту именовати кинески фонди који се припрема из разних врста рибе и меса као и ракова који се припремају у чорби као и јапански фонди који за разлику од кинеског употребљава разне врсте печурака и поврћа.

Швајцарски фонди од сира

Фонди од сира[уреди]

За спремање фондиа од сира се употребљавају разне врсте сирева. У Швајцарској је уобичајено мешање две или више врста сирева најме ементалер, гријер или апенцелер у француској Савоји се мешају три врсте сира ементал, комте и бофор но постоје више врста комбинација.

Храна се припрема у специјалној посуди из камена у којој се налази у белом вину растопљен сир са бибером и белим луком, мушкатом те и малом количином ракије од трешње. Током столовања се ова камена посуда налази на столу изнад малог горионика од алкохола. Када се сит растопи у њага се умечу мали комадићи белог хлеба или скувани кромпир.

Фонди од меса[уреди]

Фонди од меса се спрема од најбољих делова меса из свињског или говеђег филеа или других варијанти са ситнијим деловима mеса. За порипрему се користи посуда- лонац у којем је растопљен добар лој који стоји као и у претходном случају на пригодном горионику и ту се комадићи меса фритују набодени на дугачким виљушкама. Уз ово се сервирају разни сокови и ремулгатори који се припремају не само од мајонеза већ се машају и са јогуртом и за ово постоји велики број пикантних рецепата са припремом од разних врста сезонског биља.

Фонди од рибе[уреди]

Из Азије потиче фонди од риба у Европи за сада не тако раширен као претходне две врсте ове хране али је врло цењена код љубитеља рибе и опредставља замену за печеног шарана.

Употребљава се много врста меса без кости најме великих морских риба и за разлику од припреме меса које се фритује ово месу се ставља у мале котарице од решетки из метала које се потапа у специјалне вруће сокове и уз то се сервирају слични ремулгатори као и код фондиа са месом

Друштвени аспекти[уреди]

Све врсте фондиа се карактеришу тиме што се храна не сервира као готова храна већ се сервира сирова да би се овде за столом припремила што у суштини јако контрестира са „брзом храном“ и овде се све време припремања и конзумирања хране користи као прилика за дружење и конверзацију.

Спољашње везе[уреди]