Интермецо

С Википедије, слободне енциклопедије
Интермецо
ДржаваБосна и Херцеговина Босна и Херцеговина
Језикбошњачки, српски, хрватски
ТекстописацДушан Шестић, Бенјамин Исовић
КомпозиторДушан Шестић
Прихваћена1999.
Интермецо у извођењу оркестра америчке морнарице

Химна Босне и Херцеговине је композиција „Интермецо“ чији је аутор Бањолучанин Душан Шестић. Састоји се од оркестарске партитуре и нема текста. Химну је наметањем закона донео 25. јуна 1999. године тадашњи високи представник у Босни и Херцеговини Карлос Вестендорп, а службено је у примени од 7. јула 1999. године.

Конкурс за химну је расписала Канцеларија високог представника у Босни и Херцеговини половином 1998. године. На јавни конкурс било је пристигло око 80 радова, а стручна комисија је три рада препоручила Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине. Након што је Представнички дом 10. фебруара 1999. одлучио да „Интермецо“ буде нова химна, Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине није усвојио закон у истоветном тексту што је изазвало реакцију високог представника.

Прије ове химне, неслужбено се користила композиција Једна и Једина (химна РБиХ), на утакмицама спортских репрезентација БиХ и у другим сличним приликама.

На јавни конкурс за избор текста химне на постојећу музику пристигло је 339 предлога од којих је посебно формирана државна комисија изабрала два текста. Један од тих предлога ће до краја 2008. године бити упућен Савјету министара БиХ и Парламентарној скупштини БиХ на разматрање и потврђивање и тиме постати званичан текст химне Босне и Херцеговине. Одабрани рад ће бити награђен са 30.000 конвертибилних марака.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]