Царство Мали

Из Википедије, слободне енциклопедије

Manden Kurufaba
Царство Мали


MALI empire map.PNG
Царство Мали 1350. године
Географија
Главни град Ниани
Облик државе апсолутна монархија
Историја
Постојање  
 — Оснивање око 1230.
 — Укидање око 1600.
Догађаји  
 — стварање државе око 1230.
 — главни град премештен из Нианија у Кангабу 1559
 — држава се распада, међусобно су ју поделили цареви синови око 1600
Географске и друге карактеристике
Валута злато
Земље претходнице и наследнице
Малија
Претходнице: Наследнице:
Царство Гана Сонгај
Џолоф
Кабу
Велики Фуло
Портал:Историја

Царство Мали било је једно од најбогатијих средњовековних афричких краљевства. Основао га је око 1235. године у западној Африци ратнички краљ Сундиата, а царство је је свој врхунац досегло у 14. веку у време владавине Сундиатина потомка именом Манса Муса. Богатство Малија потицало је од рудника злата и транссахарске трговине те допринело доминацији овог царства над околним народима, као што су Сонгаи. У 15. веку Сонгаији су почели да нападају прерасло Царство и напослетку га освојили.

Ширење царства[уреди]

Данашњи остаци Царства Мали.

На свом врхунцу у 14. веку Царство Мали заузимало је велик део данашњег Сенегала, Гамбије, Гвинеје и Републике Мали. Град Џене и сонгајски градови Тимбукту и Гао на реци Нигер постали су главни трговачки сцентри. Град Тимбукту је био особито познат по својој трговини златом. Злато се копало у долинама река Нигер и Сенегал, те извозило преко пустиње Сахаре у северну Африку.

Манса, или краљ краљева, била је титула што су је користили владари Малија. Сундиата (владао 1235-1255), први манса, био је припадник племена које је владало старом Ганом. Сундиата је покорио Гану (која је била 800 км северозападније од данашње Гане), успоставио тамо своје царство и прешао на ислам.

Манса Муса[уреди]

Канан Муса, познатији као Манса Муса (владао 1312-1337), био је највећи малијски владар, једнако славан по својој побожности и по својим војним успесима. Након заузимања градова Тимбуктуа, Гаоа и Валате, основао је у Тимбуктуу нове школе, више школе и библиотеке те од њега учинио центар исламског учења. Године 1324-'25, Манса Муса је кренуо на ходочашће у Меку. То путовање је било толико раскошно да је Мали постао познат у целом свету. Кад је пролазио Египтом, Манса Муса је разделио толико злата - вјероватно више од 1.5 тоне - да је тај метал девалвирао, од чега се локално тржиште златом није опоравило годинама.

Архитектура[уреди]

Велика џамија од блата у Џенеу.

Велика џамија из 14. века у Џенеу највећа је сачувана грађевина од сушеног блата. Сваке године након кишних сезона окупља се локално становништво и ручно је изнова жбука. На свом ходочашћу у 14. веку Манса Муса је сусрео шпанске учењаке и архитекту Ас-Сахелиа, те га наговорио да дође у Мали. Тада је Ас-Сахели у важан трговачки град Тимбукту, увео је печену опеку као нов грађевински материјал за важне грађевине, као што су џамије и палате.

Трговина[уреди]

Осим ширења ислама, арапски трговци откривали су и караванске путове кроз Сахару. Ти су путеви повезивали северноафричке градове, као Фез и Каиро, са западноафричким градовима као што је Џене. Богатство подсахарских царстава зависило је од контролисања тих трговачких путева што је Мали чинио између 1235. и око 1400. године. Караване од по 10.000 камила преносиле су преко Сахаре злато из Малија. Недељно су могли да пређу по 350 км пустиње.

Џене[уреди]

Трговци су превозили робу реком Нигер до Џенеа и даље. Град је био познат и по караванском путу који је ишао према југу. Због тога је постао сајмиште за северноафричку робу која је одлазила према југу у шумска краљевства као што је Краљевство Бенин.

Ибн Батута[уреди]

Ибн Батута (1304-1377).

Године 1325, марокански писац, правник и дипломата Ибн Батута (1304-1377) кренуо је на ходочашће у Меку. За 29 година прешао је 120.000 км у 44 земље. Његово последње путовање било је у Царство Мали, где је посетио двор Мансе Сулејмана, хвалио побожност Малија, али је видео мало од славног малијског злата.

Хронологија[уреди]

Година Историјске црте
1235-1255. Сундиата влада Малијем након освајања Царства Гане.
1255. Сундаиатин најстарији син Манса Улин јача моћ. Следе деценије борбе око наслеђивања.
1298. Власт појачава Сундаиатин генерал Сакура (1285-1300).
1300. Сахарски пљачкаши убијају Сакуру.
1312-1337. Влада Манса Муса.
1324-1325. Манса Муса ходочасти у Меку.
око 1320-1340. Царство Мали досеже врхунац.
1336-1358. Владавина Манса Сулејмана (унука Мансе Мусе)
1352. Арапски путник Ибн Батута остаје у старом главном граду Малију Ниани девет месеци.
око 1400. Побуна Гаа против превласти Малија; царство почиње да пропада.
1468. Царство Сонгаи преузима Царство Мали.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]