Царство Мали

Из Википедије, слободне енциклопедије
'
Manden Kurufaba
Царство Мали
(недостаје слика заставе) (недостаје слика грба)
Застава Грб
MALI empire map.PNG
Царство Мали 1350. године
Географија
Главни град Ниани
Друштво
Валута злато
Владавина
Облик владавине апсолутна монархија
Оснивање око 1230.
Престанак око 1600.
Догађаји
стварање државе око 1230.
главни град премештен из Нианија у Кангабу 1559.
држава се распада, међусобно су ју поделили цареви синови око 1600.
Претходници и наследници
Претходиле су: Наследиле су:
[[Слика:|22x20px|border]] Царство Гана Сонгај
Џолоф
Кабу
Велики Фуло
[[Слика:|22x20px|border]]
Портал:Историја

Царство Мали било је једно од најбогатијих средњовековних афричких краљевства. Основао га је око 1235. године у западној Африци ратнички краљ Сундиата, а царство је је свој врхунац досегло у 14. веку у време владавине Сундиатина потомка именом Манса Муса. Богатство Малија потицало је од рудника злата и транссахарске трговине те придонело доминацији овог царства над околним народима, као што су Сонгаи. У 15. веку Сонгаији су почели да нападају прерасло Царство и напослетку га освојили.

Ширење царства[уреди]

Данашњи остаци Царства Мали.

На свом врхунцу у 14. веку Царство Мали заузимало је велик део данашњег Сенегала, Гамбије, Гвинеје и Републике Мали. Град Џене и сонгајски градови Тимбукту и Гао на реци Нигер постали су главни трговачки сцентри. Град Тимбукту је био особито познат по својој трговини златом. Злато се копало у долинама река Нигер и Сенегал, те извозило преко пустиње Сахаре у северну Африку.

Манса, или краљ краљева, била је титула што су је користили владари Малија. Сундиата (владао 1235-1255), први манса, био је припадник племена које је владало старом Ганом. Сундиата је покорио Гану (која је била 800 км северозападније од данашње Гане), успоставио тамо своје царство и прешао на ислам.

Манса Муса[уреди]

Канан Муса, познатији као Манса Муса (владао 1312-1337), био је највећи малијски владар, једнако славан по својој побожности и по својим војним успесима. Након заузимања градова Тимбуктуа, Гаоа и Валате, основао је у Тимбуктуу нове школе, више школе и библиотеке те од њега учинио центар исламског учења. Године 1324-'25, Манса Муса је кренуо на ходочашће у Меку. То путовање је било толико раскошно да је Мали постао познат у целом свету. Кад је пролазио Египтом, Манса Муса је разделио толико злата - вјероватно више од 1.5 тоне - да је тај метал девалвирао, од чега се локално тржиште златом није опоравило годинама.

Архитектура[уреди]

Велика џамија од блата у Џенеу.

Велика џамија из 14. века у Џенеу највећа је сачувана грађевина од сушеног блата. Сваке године након кишних сезона окупља се локално становништво и ручно је изнова жбука. На свом ходочашћу у 14. веку Манса Муса је сусрео шпанске учењаке и архитекту Ас-Сахелиа, те га наговорио да дође у Мали. Тада је Ас-Сахели у важан трговачки град Тимбукту, увео је печену опеку као нов грађевински материјал за важне грађевине, као што су џамије и палате.

Трговина[уреди]

Осим ширења ислама, арапски трговци откривали су и караванске путове кроз Сахару. Ти су путеви повезивали северноафричке градове, као Фез и Каиро, са западноафричким градовима као што је Џене. Богатство подсахарских царстава зависило је од контролисања тих трговачких путева што је Мали чинио између 1235. и око 1400. године. Караване од по 10.000 камила преносиле су преко Сахаре злато из Малија. Недељно су могли да пређу по 350 км пустиње.

Џене[уреди]

Трговци су превозили робу реком Нигер до Џенеа и даље. Град је био познат и по караванском путу који је ишао према југу. Због тога је постао сајмиште за северноафричку робу која је одлазила према југу у шумска краљевства као што је Краљевство Бенин.

Ибн Батута[уреди]

Ибн Батута (1304-1377).

Године 1325, марокански писац, правник и дипломата Ибн Батута (1304-1377) кренуо је на ходочашће у Меку. За 29 година прешао је 120.000 км у 44 земље. Његово последње путовање било је у Царство Мали, где је посетио двор Мансе Сулејмана, хвалио побожност Малија, али је видео мало од славног малијског злата.

Хронологија[уреди]

Година Историјске црте
1235-1255. Сундиата влада Малијем након освајања Царства Гане.
1255. Сундаиатин најстарији син Манса Улин јача моћ. Следе деценије борбе око наслеђивања.
1298. Власт појачава Сундаиатин генерал Сакура (1285-1300).
1300. Сахарски пљачкаши убијају Сакуру.
1312-1337. Влада Манса Муса.
1324-1325. Манса Муса ходочасти у Меку.
око 1320-1340. Царство Мали досеже врхунац.
1336-1358. Владавина Манса Сулејмана (унука Мансе Мусе)
1352. Арапски путник Ибн Батута остаје у старом главном граду Малију Ниани девет месеци.
око 1400. Побуна Гаа против превласти Малија; царство почиње да пропада.
1468. Царство Сонгаи преузима Царство Мали.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]