Чилеанска араукарија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Araucaria araucana
Временски распон: Јура до данас 200–0 Ma
Araucaria araucana playa.jpg
Araucaria araucana у Андима
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
A. araucana
Биномијално име
Araucaria araucana
(Molina) K. Koch

Чилеанска араукарија, араукарија араукана или чилеански бор (лат. Araucaria araucana) је врста четинарског дрвета из рода араукарија (Araucaria). Пореклом је из средњег Чилеа и западне, односно средње Аргентине.

Опис[уреди]

Грана чилеанске араукарије

Ово зимзелено дрвеће може да расте у висину до 40 метара и да достигне пречник од 2 метра. Лист је у облику љуспе, сјајно зелен са обе стране, 30-50 mm дугачак и 8-25 mm широк, подужно избраздан линијама стоминих отвора са обе стране листа, које се задржавају 10-15 година.

Обично је дводома врста са мушким и женским шишарицама на одвојеним стаблима, ретки су једнодоми примерци. Мушке шишарице су издужене, у почетку дугачке 4 центиметара, а касније, пред опрашивање 8-12 центиметара дугачке и 5-6 центиметара широке. Опрашивање се врши путем ветра. Женске (плодне) шишарке, које су зреле у јесен отприлике 18 месеци после опрашивања, лоптастог су облика и пречника 12-20 cm. Садрже око 200 семена. Семе је налик лешнику (орашице) дуго 3-4 cm, разносе га чавке, креје и веверице. Дрво може да живи две хиљаде година. Угрожена је врста у дивљини.

Чилеанска араукарија је популарна вртна врста, која се гаји због својих изгледом праисторијских грана, симетричног облика.

Свето је дрво за чланове племена Мапуч.

Распрострањеност и станиште[уреди]

Араукарија је врста умерено климатских подручја са великом количином кише у току године, али може да и поднесе температуре до -20 °C. Ово је најиздржљивија врста овог рода, и једина која успева у Уједињеном Краљевству и у континеталном делу Сједињених држава далеко од екстремног југа. У Канади, Ванкуверу и Викторији налази се доста добрих примерака ове врсте, такође расте и на острвима Краљице Шарлоте. Подноси и заслењена земљишта, али не и градске услове (загађен ваздух).

Галерија[уреди]

Галерија : Чилеански бор у ботаничкој башти у Ванкуверу у Канади[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Premoli, A., Quiroga, P. & Gardner, M. (2013). Araucaria araucana. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2013: e.T31355A2805113. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-1.RLTS.T31355A2805113.en. Приступљено 9. 1. 2018. 

Спољашње везе[уреди]