Viktor Lazić

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Viktor Lazić
Datum rođenja(1985-01-24)24. januar 1985.(35 god.)
Mesto rođenjaBeograd
 Jugoslavija

Viktor Lazić (Beograd, 24. januar 1985) srpski je putopisac, advokat i doktorand kineskog prava, poliglota i ovlašćeni prevodilac, licencirani turistički vodič, ambasador Srpskog bibliofilskog društva, spoljni saradnik Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU, filatelista i numizmatičar. Osnivač je i predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", direktor Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti. Član je Udruženja književnika Srbije

Viktor Lazić je, 13. decembra 2019. godine, na svečanoj sednici Skupštine opštine Voždovac, povodom obeležavanja Slave Opštine Sveti Andrej Prvozvani, dobio počasnu titulu zaslužnog građanina Voždovca kao čuvar kulturne tradicije, predsednik i osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”.[1]

Obrazovanje[уреди | уреди извор]

Rođen je 1985. godine u Beogradu gde i danas živi. Pohađao je osnovnu školu Bora Stanković na Banjici, bio đak generacije u Pravno-birotehničkoj školi „9. maj“ u Beogradu i završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Trenutno radi doktorat iz kineskog prava na temu „Konfucijanizam i legalizam kao dominantne škole kineskog prava“ i specijalizaciju iz prava javnog beležništva. Bavi se širokom lepezom poslovnih, kulturnih i društvenih aktivnosti pa je nosilac mnogih nagrada i sertifikata. Govori engleski, ruski i nemački jezik.

Putovanja i putopisi[уреди | уреди извор]

Viktor Lazić je do sada obišao 90 zemalja na svimkontinentimaEvropa, Azija, Australija, Afrika, Južna Amerika i Severna Amerika i na putovanju proveo ukupno deset godina. Putuje sa minimumom finansijskih sredstava, često noći na otvorenom ili u kolima, postao je poznat po vožnji i noćenju u ruskom džipu, ladi nivi.

Najveće putovanje je trajalo 421 dan tokom 2009/2010. godine koje je opisao u knjizi „Velika avantura“. Tokom putovanja je redovno pisao za dnevne novine Press. Na put je krenuo sa Kosova i Metohije iz manastira Dečani. Kolima je obišao veći deo Evrope i stigao do najsevernije tačke evropskog kontinenta, Nordkapa, odakle je nastavio ka krajnjem severu Rusije. Bez tačnog plana kretanja, pošto mu je cilj bio da što više vidi i upozna, obilazi više hiljada gradova, mesta i sela širom Rusije. Oktobra 2009. godine stiže do granice Severne Koreje odakle putovanje nastavlja drugim prevoznim sredstvima Azijom i Australijom. Za Srbiju se vraća ladom nivom iz Vladivostoka prelazeći sam pustinju Gobi, gde je imao najveći kvar automobila.

Jula 2011. godine kreće na petomesečno putovanje obalama Crnog mora. Obilazi retko posećene regije jugoistočne Turske, zatim Irak, Gruziju, Azerbejdžan i Jermeniju. Na prelazu u Južnu Osetiju dolazi do administrativno-birokratskog nesporazuma, usled čega ga osetijske vlasti zadržavaju u pritvoru 7 dana pod nejasnim optužbama, o čemu su pisali mnogi svetski mediji. Njegovo oslobođenje zahteva Međunarodne federacije novinara, Reporteri bez granica i mnoga druga udruženja i pojedinaci. Posle oslobađanja nastavlja putovanje Gruzijom uključujući Abhaziju, Turskom, Rusijom, Ukrajinom, Moldavijom uključujući Pridnjestrovlje i Gagauziju i Rumunijom.O ovim putovanjima objavio je knjigu u izdanju Lagune "Na vratima istoka".

Putopisi Viktora Lazića su poznati po tome što opisuju predele u kojima nema turista, otkrivaju nove turističke destinacije, kulture i prirodne lepote za koje malo ljudi zna. U putopisima značajno mesto zauzima kontakt sa meštanima, objašnjavanje drugačijih pogleda na svet i različitih načina života. Posebnu pažnju javnosti je privukao njegov opis života pirata u Malaka moreuzu. Veliku pažnju su izazavale i njegove reportaže o sekti Vizariona u Sibiru, srpskoj podzemnoj crkvi u Australiji itd. Viktor Lazić se u svojim putopisima ne bavi političkim temama, osim izričitog protivljenja jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Porodična biblioteka[уреди | уреди извор]

Zgrada Udruženja Adligat

Viktor Lazić je naslednik dvesta godina duge tradicije porodične Biblioteke „Lazić“. Kao deveta generacija biblioteku je nasledio kada je imao devet godina. Na svojim putovanjima najveći deo sredstava troši na nabavku knjiga i artifakata za putničku biblioteku i muzej u Beogradu.

Spisak objavljenih knjiga[уреди | уреди извор]

Članstvo u organizacijama i udruženjima[уреди | уреди извор]

  • Udruženje književnika Srbije, Beograd
  • Srpsko bibliofilsko društvo (ambasador), Beograd
  • Udruženje novinara Srbije
  • Udruženje turističkih vodiča Republike Srbije (počasni član), Beograd
  • Udruženje naučnih i stručnih prevodilaca Republike Srbije, Beograd
  • Udruženje srpsko-indonežanskog prijateljstva Nusantara, Beograd
  • Udruženje srpsko-kubanskog prijateljstva, Beograd
  • Geteovo društvo - Beograd
  • Udruženje za razvoj i unapredjenje turizma Srbije

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Počasni građanin Voždovca: Viktor Lazić - čuvar kulture”. Srbija danas. Приступљено 14. 12. 2019. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]