Америка (резерват природе)

С Википедије, слободне енциклопедије
Резерват природе Америка (2014)

Резерват природе Америка је водена површина са приобаљем и важно станиште за гнежђење и миграцију многих критично угрожених врста птица, (чак и у европским размерама), у подручју Франтишкове Лазње у Чешкој. Разлог проглашења овог подручја за зону заштите није само обезбеђивање оптималних услова за гнежђење и миграцију птица, већ и за заштиту и стварање одговарајућих услова за живот и осталих животињских врста, посебно водоземаца.

Положај[уреди | уреди извор]

Природни резерват Америка који је заведен под бр. 1266, (основан је 1990. године) налази се у плитком басену са много рибњака на катастарском подручју Франтишкове Лазње, Клест, Oкруг Хеб, чије је административно средиште округа је град Хеб, у Карловарском крају, Управа АОПК Плзен.[1]

Удаљен је око 2 км југозападно од Франтишкове Лазње, 20 км од Карлових Вари, 150 км западно од главног града Прага, у крајње западном делу Чешке, на прелазу између две историјске покрајине, Бохемије и Саксоније.[2]

Округ Хеб (означено црвено) у Карловачком крај у коме се налази резерават
Основне информације
Датум оснивања 1. јануара 1990.
Надморска висина 440–445 м
Површина 58,69 хектара
Положај
Држава Чешка
Дистрикт Округ Хеб
Локација Клест
Координате 50° 6′ 39,72″,
12° 19′ 11,63″
Америка
Више информација
Ознака заштите 1266

Врста заштите[уреди | уреди извор]

Главни предмет заштите је очување територије која чини већи део великог водног подручја баре Америка и околних мочвара. Ово подручје је место за гнежђење ретких врста птица или им служи за привремено заустављање у периоду сеобе, посебно током пролећне и јесење сеобе.

Секундарни предмет заштите су подручја шаша, трске, мочварне јохе и врбе, као и део прелазног тресетишта. У овом резервату евидентиране су бројне заштићене и угрожене врсте биљака и животиња.[3]

Природни услови[уреди | уреди извор]

Поглед на острво у резервату са обале језера

Резерват се налази у плитком басену са много рибњака, и обухвата велики део језерца Америка (раније званог Општински рибњак), мала водено пространство са неколико суседних обала.

Просечна дубина језера је 3,5 м, а у средини је острво површине око 8 ха прекривено трском, врбама, јохама и брезама.  Подручје се налази у геоморфолошкој јединици басена Чеб .

Подземље се углавном састоји од терцијарних седиментних стена формације Вилдштејн, представљених каолинским глинама и песком.

Цело подручје припада сливу Охре, под-слив Слатински потокаи и заштићеном подручју природног воденог акумулационог подручја Чебска панев и Славковса лес (ЦХОПАВ 3).

Флора[уреди | уреди извор]

Трска

Карактеристична вегетација на обалама састоји се од трске и шаша.[4] Због фокуса заштите на фауну, детаљно ботаничко истраживање биљаних врста у овом резервату још није у потпуности спроведено.  Иако је појава биљака само секундарни предмет заштите, шаш и трска у овом резервату достижу високе ботаничке вредности.

Од посебно заштићених биљних врста у овом резервату расту:

Фауна[уреди | уреди извор]

Птице[уреди | уреди извор]

Обични галеб
Гроготовац
Чегртуша
Еја мочварица
Орао рибар
Пупавац
Барски петлић
Јастреб
Планински мрмољак

Ово подручје пороглашено је резерватом природе углавном због заштичених станишта и гнездилишта колоније речног галеба (Chroicocephalus ridibundus, син. Larus ridibundus), чије су локалне сталне колонија вероватно последња у читавом подручју око Карлових Вари.[4]

Од осталих птица на овом простору бораве:

У парку се угњеждује:

У парк за храну повремено слеће

У парку се примећене и многе птице селице у одређеним годишњим добима, током њиховог заустављања, међу којима су најзначајније:

  • Гак (Nycticorax nycticorax),
  • Обична чигра (Sterna hirundo),

Гмизавци[уреди | уреди извор]

Неколико заштићених и угрожених врста гмизаваца и водоземаца који живи у приобалној вегетацији, укључују:

Туризам[уреди | уреди извор]

Поглед на парк са осматрачнице

Од оснивања Франтишкових Лазни (1793), локација је била место за излете и госте бање Карлове Вари. Око сто година касније 1898. године на обали рибњака изграђен је полу-дрвени романтични ресторан из кога се ишло на крстарење, и који је нешто касније обновљен.

У прошлости је на острву језерца била изграђена дрвена пасарела, коју су користили туристи и други посетиоци за посматрање птица. Касније је пасерале уклоњена.

Љубитељи природе ово подручје посећују током целе године.  У близини рибњака, 1960-тих изграђен је викенд-камп и одељење за изнајмљивање чамаца .

За посетиоце дуж обале језера постоје клупе и мала платформа намењена љубитеље природе за посматрање и фотографисање птица.[5]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Přírodní rezervace Amerika | Živý kraj”. www.zivykraj.cz (на језику: чешки). Приступљено 2021-04-06. 
  2. ^ „Mapy.cz”. Mapy.cz. Приступљено 2021-04-06. 
  3. ^ „Lesopark a přírodní rezervace Amerika”. www.outdooractive.com (на језику: чешки). Приступљено 2021-04-06. 
  4. ^ а б ZAHRADNICKÝ, Jiří; MACKOVČIN, Peter a kol. Chráněná území ČR sv. XI – Plzeňsko a Karlovarsko. 1. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2004. ISBN 80-86064-68-9. S. 141-142.
  5. ^ Lněnička, Petr; Podhorský, Lukáš. „Lesopark Amerika | Infocentrum Františkovy Lázně - flinfo.cz”. Františkovy Lázně (на језику: чешки). Приступљено 2021-04-06. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Америка на Викимедијиној остави