Пупавац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пупавац
Upupa epops - Surin.jpg
Статус угрожености:
Status iucn3.1 LC sr.svg
Нижи степен опасности - последња брига (IUCN 3.1)
Систематика
царство: Животиње (Animalia)
тип: Хордати (Chordata)
класа: Птице (Aves)
ред: Крешталице (Coraciiformes)
породица: Пупавци (Upupidae)
Leach, 1820
род: Upupa
Linnaeus, 1758
врста: U. epops
Биномијална номенклатура
Upupa epops
Linnaeus, 1758
Ареал пупавца (наранџасто - гнежђење лети и сеоба зими, зелено - боравак током целе године, плаво - зимовање)
Ареал пупавца (наранџасто - гнежђење лети и сеоба зими, зелено - боравак током целе године, плаво - зимовање)
Екологија таксона

Пупавац (лат. Upupa epops) је птица из реда Coraciiformes и једини члан породице Upupidae. Насељава Евроазију и Африку. Препознаје се по живописним бојама и крестом од перја.

Опис[уреди]

Пупавац са раширеном крестом

Пупавац је дугачак 25-32 цм, са распоном крила од 44 до 48 цм. Тежина му износи 46-89 грама. Смеђе-наранџасте је боје, док су му крила и реп црно-бело испругани. Дугачка пера на његовој глави имају црне врхове и полегнута су према затиљку, а повремено их рашири у кресту. Кљун му је танак и дугачак, повијен на доле. Мужјак и женка су исти. Лет му је сличан лептировом. Оглашава се тоном налик на „уп-уп-уп“.


Распрострањење[уреди]

У Европи и северном делу Азије је гнездарица која се зими сели у топлије крајеве. У Скандинавији и Британији није присутан, мада некад може да залута, као и на Аљаску. У Африци, на Мадагаскару и у јужним деловима Азије, присутан је током целе године.

Исхрана[уреди]

Храни се углавном инсектима. У његовом јеловнику се могу наћи и мањи гуштери и жабе, као и биљна храна заснована на бобицама и семењем. Инсекте углавном тражи крећући се по тлу у паровима.

Гнежђење[уреди]

Upupa epops

Гнезди се углавном у дупљама дрвећа. Иако живе у паровима, само женка лежи на јајима. Женка и птићи у опасности излучују смрдљиви секрет из тртичне жлезде, као одбрамбени механизам. Због тога је и настала изрека: „Смрдиш као пупавац“!

Спољашње везе[уреди]