Арсеније I Сремац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Арсеније I Сремац

Saint Arsenije I Sremac.jpeg
Икона, Рилски манастир

Датум смрти 28. октобар 1266.

Свети Арсеније I Сремац (?—1266) је био други српски архиепископ, од 1233. до 1263. године.

Биографија[уреди]

Рођен је у селу Добра код Сланкамена на Дунаву. Замонашио се у младости и кад је чуо за делатност Светог Саве отишао је њему у Жичу. Свети Сава га је убрзо поставио за игумана Жиче.

Арсеније је за архиепископа изабран вољом свог претходника Светог Саве који се 1233. повукао са трона пред други полазак за Јерусалим.

Саградио је Цркву Светих апостола у Руговској клисури код Пећи који је касније названа Црква Вазнесења Господњег.

Његово житије и службу написао је архиепископ Данило II. Данило II је у својој задужбини, Богородичиној цркви у Пећи, дао да се наслика циклус слика из Арсенијевог живота.

Повукао се са трона 1263. услед тешке болести (парализе). Боловао је и умро у Црнчи 28. октобра 1266. године и сахрањен у Храму Светих апостола у Пећи. Његове мошти ношене су и чуване по разним манастирима, а од 1920. године налазе се у манастиру Ждребаоник код Даниловграда.

Када су Црногорци кнеза Данила похарали Куче оскрнавили су и медунску цркву, одакле су узели мошти св. Арсенија. У Медун су га донијели монаси из Мораче (гдје је донешен из Пећке Патријаршије), али их је игуман Димитрије послао у Куче рекавши: "Ту је слободан од Турака, а овдје га не смијемо држати близу Колашинских и других Турака." [1] Никшићки лист "Невесиње" у броју 18. од 2. септембра 1898.г. у чланку о манастиру Довоља, између осталога пише: "До скоро су овдје постајале мошти св.Арсеније, које се сада находе у Бањанима." Тај манастир је некада био важан духовни центар Потарја, у којем су се, захваљујући свом скривеном положају склањале драгоцијености из других вјерских центара који су били на удару Турака. Исти лист "Невесиње" у 19.броју доноси: "Ждребаник, 25. Августа 1898. ...да се помоли Богу и св. Арсенији и поклони храму св. Архистратига Михаила, у коме је почивало тијело српског Архиепископа св. Арсенија, који је пренешен у Косијерево год. 1885..." (Косијерево,манастир на крајњем југозападу Бањана). У овом манастиру су биле мошти Светог Арсенија Српског од 1884. године до 1914. године. Послије су пренете у манастир Ждребаоник. Српска православна црква га прославља као светитеља 28. октобра по црквеном тј. 10. новембра по грађанском календару.

Референце[уреди]

  1. ^ Подаци о моштима из књиге Црногорска похара Куча стр. 210.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Арсеније I СремацПретходник:
Свети Сава
архиепископ српски
12331263.
Наследник:
Свети Сава II
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}