Лав Троцки

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лав Троцки

Leo Trotzki Oktober 1917.jpg
Лав Троцки пред Октобарску револуцију

Пуно име Лав Давидович Бронштајн
Датум рођења: 7. новембар 1879.
Место рођења: код Јелисаветграда (Руска Империја)
Датум смрти: 21. август 1940.
Место смрти: Мексико (Мексико)

Лав Давидович Троцки, право име Лав Давидович Бронштајн (рус. Лев Дави́дович Тро́цкий, Лев (Ле́йба) Дави́дович Бронште́йн; код Јелисаветграда, 7. новембар 1879Мексико, 21. август 1940), био је руски револуционар јеврејског порекла и политичар који је имао истакнуту улогу у Октобарској револуцији.

Био је један од главних организатора Црвене армије и истакнути члан Политбироа и ЦК. Развио је концепт „перманентне револуције“. У првој совјетској влади је министар спољних послова, а 1918—1924. је министар војске и поморства. Од 1923. је вођа партијске леве опозиције. 1927. је разрешен свих дужности, а 1929 протеран из СССР.

У Србији[уреди]

Лав Троцки је 1912. стигао у Краљевину Србију у Београд као тридесетогодишњи извештач о збивањима у Балканским ратовима, као дописник московске Правде. У то време још није био бољшевик. Троцки је становао у хотелу Москва, у коме су га либерални српски писци и новинари учили српски језик. Први рапорт из Београда је објавио после доласка 4. октобра 1912. године из Будимпеште. Троцки је приликом боравка у српској престоници имао честе сусрете са Драгишом Лапчевићем. Лав Троцки, који се нашао на лицу места као ратни дописник руске либералне штампе, оштро је коментарисао оно што је видео у својим репортажама. Краљевина Србија није била задовољна како Троцки пише за руску штампу, па му је ускратила гостомпримство, због чега је Лав Давидович Бронштајн 1913. године напустио Београд.

Сукоб са Стаљином[уреди]

Био је у сукобу са Стаљином и након Лењинове смрти протеран је из Совјетског Савеза. У емиграцији наставља борбу против Стаљина и та борба полако прераста у борбу против комунизма.

Под совјетским притиском био је приморан да се често сели по Европи, док на крају није добио азил у Мексику 1936, где га је, невино оптуженог у чисткама као главног завереника против Стаљина, године 1940. убио шпански комуниста, агент НКВД Рамон Меркадер, тако што га је 20. августа 1940. ранио шиљком за лед.[1]

Присталице Троцког су основале Четврту интернационалу.

Књижевна дела[уреди]

Аутор је више књижевних дела међу којима су:

  • Издана револуција
  • Тероризам и комунизам
  • Мој живот

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]